Cele mai citite
 


Suceava: Proiect european pentru medicii de familie
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câteva zeci de medici de familie suceveni vor putea depista afecţiunile cardiovasculare ale pacienţilor lor, după ce prin implementarea unui proiect european aceştia vor avea posibilitatea să efectueze electrocardiograme în cabinetele lor, a declarat, miercuri, presei secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor, Irina Badrajan.
Este vorba despre un proiect desfăşurat în Regiunea de Nord-Est, în total fiind implicaţi 240 de medici de familie din judeţele Neamţ, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Suceava (33). Medicii au primit electrocardiografe şi laptopuri, fiind conectaţi online cu specialiştii Clinicii de Cardiologie din Iaşi. Badrajan a explicat că, printr-un soft special, ei transmit electrocardiograma către cardiologii ieşeni care o citesc şi, în cel târziu 24 de ore, trimit rezultatul, iar pacienţii rămân înregistraţi în baza de date a clinicii ieşene şi a medicilor de familie respectivi.
Potrivit lui Badrajan, medicii de familie incluşi în acest program s-au pregătit două luni pentru a lucra la electrocardiograf şi cu soft-ul respectiv.
'Noi putem trimite doar electrocardiogramele persoanelor care acuză tulburări de ritm cardiac şi dureri precordiale, în regim de urgenţă sau obişnuit. Sunt persoane la care medicii de familie din program au descoperit probleme cardiace. Electrocardiograful poate fi şi detaşat la domiciliul bolnavului. E un proiect benefic pentru că venim, astfel, în sprijinul pacienţilor cărora le putem da acum o electrocardiogramă să meargă şi la controlul de specialitate, colaborând cu medicii cardiologi din policlinică. Proiectul este bine venit şi pentru că învăţăm şi căpătăm experienţă. Nu suntem plătiţi pentru asta, iar în plus cumpărăm hârtia şi gelul, dar noi suntem mulţumiţi că facem medicină din convingere profesională', a spus Badrajan.
Proiectul a fost realizat la iniţiativa Mihaelei Grecu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George Georgescu' din Iaşi, cu sprijinul asociaţiilor judeţene ale medicilor de familie. Finanţarea este europeană, prin Programul Operaţional Regional - Creşterea Competitivităţii Economice Axa 3, obţinută cu sprijinul Fundaţiei Corona din Iaşi. Proiectul se va derula pe o perioada de cinci ani şi de el vor beneficia cel puţin 50 de pacienţi înscrişi la fiecare dintre medicii de familie care au contract cu institutul ieşean. /AGERPRES/(AS-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: Judeţele Moldovei au lansat un proiect comun privind dotarea cu echipamente de intervenţie în cazuri de urgenţă Conferinţa de lansare a proiectului ,,Achiziţionarea echipamentelor specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea Nord - Est' a fost găzduită, miercuri, de sala...
Iaşi: Ambulanţe pentru şase judeţe Şase noi ambulanţe achiziţionate prin intermediul proiectului ''Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea Nord Est'' au fost împărţite...
Sistem de telemedicină - implementat la Iaşi; Thompson: Serviciile IT nu compensează un sistem de sănătate subfinanţat, dar aduc eficienţă General Electric Healthcare a implementat la Iaşi un sistem de telemedicină care, timp de trei ani, a asigurat gestionarea fluxului de informaţii cardiologice şi a salvat 500 de persoane din zona Moldovei, au declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii companiei.
Medici anestezişti din judeţul Neamţ vor asigura gărzi la Spitalul de Urgenţă Vaslui Medici anestezişti din judeţul Neamţ vor asigura pentru o perioadă de timp gărzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, după ce secţia de Anestezie Terapie Intensivă a unităţii sanitare vasluiene a rămas doar cu doi doctori, în urma demisiei medicului Aurel Zabolotnâi, acuzat de decesul a doi...
Botoşani: Proiect pentru autospeciale şi echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au lansat, marţi, un proiect în baza căruia vor fi achiziţionate atât în Botoşani, cât şi în celelalte cinci judeţe ale regiunii Nord - Est autospeciale şi echipamente de intervenţii în situaţii de urgenţă.
Iaşi: Proiect privind înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare;capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi doresc să îşi extindă activitatea, prin înfiinţarea unui Centru de Boli Cardiovasculare, astfel încât capacitatea de cazare să crească de la 130 la 400 de paturi, 40 dintre acestea fiind destinate copiilor cu astfel de afecţiuni.