Cele mai citite
 


Ţânţarul tigru, o ameninţare pentru nordul Europei
joi, 26 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Regiunile din nordul Europei riscă să devină din ce în ce mai favorabile răspândirii ţânţarului tigru, vector de transmitere a numeroase maladii infecţioase, conform modelelor de evoluţie climatică prezentate miercuri în revista Interface a Societăţii Regale britanice, transimte AFP.
Aedes albopictus sau ţânţarul tigru este o insectă a cărei înţepătură poate transmite temuta febră dengue dar şi febra galbenă sau virusul Nilului. De câteva decenii această specie de ţânţar se răspândeşte în lume şi în zone mai nordice decât cele tropicale în care este întâlnit frecvent.

Primele semnalări ale ţânţarilor din această specie în Europa provin din anii '70, el fiind în prezent relativ răspândit în 17 ţări europene.

Reproducerea şi răspândirea acestui ţânţar este favorizată de încălzirea climatică.

Între anii '60 şi '80, sudul Franţei, nordul Italiei şi al Spaniei, coasta adriatică de est şi vestul Turciei au început să ofere condiţii de mediu propice înmulţirii acestor ţânţari.

"În ultimele două decenii, condiţiile de înmulţire ale ţânţarului tigru au devenit prielnice şi în centrul şi nord-vestul Europei, Benelux, estul Germaniei şi în Balcani", conform studiului.

În aceste regiuni, iernile mai moderate combinate cu verile mai calde şi mai umede au dus la proliferarea acestei specii, iar paradoxal, în sudul Europei, unde clima a devenit mai uscată, frecvenţa acestor ţânţari a scăzut.

Cercetătorii au apelat la o simulare computerizată a evoluţiei climatice pentru perioada 2030-2050, semnalând creşterea pericolului avansării acestor ţânţari spre nordul Bătrânului Continent, în condiţiile scăderii moderate a pericolului în sud.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA/ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ Dereglarea climatică, factor de răspândire Virusul Zika va ajunge curând, probabil în această vară, în Europa şi Statele Unite ale Americii, iar pentru oamenii de ştiinţă, un lucru este sigur: extinderea acestui tip de virus purtat de ţânţari este de aşteptat să se accelereze odată cu încălzirea globală, scrie agenţia France Presse.
Nouă epidemie de febră dengue în Brazilia Brazilia înregistrează o nouă epidemie de febră dengue, maladie virală transmisă prin muşcătura unui ţânţar, numărul deceselor consemnate în primele trei luni din 2013 depăşindu-l deja pe cel din întreg anul 2012, transmite AFP, citând un comunicat al Ministerului Sănătăţii de la Brasilia.
VIRUSUL ZIKA Lupta împotriva ţânţarului Aedes aegypti are nevoie de o strategie globală Ţânţarul Aedes aegypti, care transmite virusul Zika, Chikunguña, Dengue şi febra galbenă, este un adversar atât de puternic încât nu poate fi învins decât printr-o strategie globală, au avertizat experţii reuniţi la cea de-a VI-a Conferinţă asupra Sănătăţii Globale (6th International Conference on Global...
Ţânţarii purtători ai virusului Dengue cresc riscul de călătorie în sudul Europei (DPA) Măsurile stricte de protecţie împotriva ţânţarilor sunt recomandabile nu numai în ajunul călătoriilor din zone sub-tropicale şi tropicale din ţări din Asia şi Africa, ci şi, din ce în ce mai mult, în sudul Europei, a avertizat un institut de sănătate din Germania citat de agenţia DPA.
Prima serie de cazuri de febră dengue în Europa din anii 1920 Europa se confruntă cu prima serie de cazuri de febră dengue din anii 1920, cu peste 1.300 de persoane infectate cu un virus pe care l-au contractat în insulele Madeira, a indicat miercuri Uniunea Europeană.
VIRUSUL ZIKA/Brazilia foloseşte ''o armată'' de ţânţari modificaţi genetic în ''războiul'' contra febrei dengue şi zika O veritabilă ''armată'' de milioane de ţânţari modificaţi genetic este folosită de specialişti în oraşul Piracicaba din Brazilia pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika, din cauza căruia autorităţile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase ţări din America...