Cele mai citite
 


Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit
duminică, 18 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)

Ministrul Sănătăţii a spus că a dispus constituirea unei comisii de specialişti pentru renegocierea contractului cu cele două firme producătoare de vaccin Merck Sharp&Dohme şi GlascoSmithKline (GSK).

Potrivit lui Ion Bazac, în urma discuţiilor cu companiile producătoare Ministerul Sănătăţii va demara împreună cu industria farmaceutică o campanie naţională de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV şi un program de instruire temeinică a personalului cu atribuţii specifice în campania de vaccinare. Totodată, ministerul Sănătăţii le va cere celor două companii amânarea livrărilor vaccinului până la o dată stabilită de comun acord prin introducerea unei noi strategii de responsabilizare socială.
Ministrul a accentuat că reluarea vaccinării se va face numai după evaluarea rezultatelor campaniei de informare.
Ion Bazac a amintit că din totalul elevelor de clasa a IV-a au fost vaccinate cu prima doză numai 2.615, ceea ce înseamnă un procent de 2,57%. Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru aceste fetiţe vor fi achiziţionate dozele de rapel. Dozele de vaccin neutilizate se află în custodia Direcţiilor de Sănătate Publică.
Ion Bazac a reiterat că principala problemă a nereuşitei campaniei a fost lipsa informării populaţiei, în special a părinţilor şi a medicilor. O altă concluzie evidenţiază că nu a existat o scrisoare de informare metodologică adresată medicilor care urmau să administreze vaccinul şi a fost introdusă pentru prima dată în sănătate publică noţiunea de "refuz informat", care a cauzat neîncrederea familiilor elevelor care trebuiau vaccinate.
Recomandările europene actuale cu privire la cancerul de col uterin prevăd programe de screening cu efect imediat asupra reducerii mortalităţii cauzată de această afecţiune.
"Deşi România are o rată a mortalităţii prin cancer de col uterin de şase ori mai mare decât media europeană, situându-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populaţia feminină nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. Una din principalele probleme ale programului constă în faptul că nu şi-a propus să amelioreze în niciun fel situaţia actuală. Scăderea ratei de îmbolnăvire de acum în 15 ani este importantă, dar nu trebuie să uităm că, în prezent, în România cancerul uterin face aproximativ 2.200 de victime anual. Astfel, există un potenţial de aproximativ 30.000 de femei pe care această campanie nu le ajută practic cu nimic", a spus ministrul Sănătăţii.
El a precizat că programul de vaccinare trebuie să fie complementar programului de screening, care constă în depistarea precoce a leziunilor de col prin examen citolog (Babeş-Papanicolau).
Vaccinarea anti-HPV are rezultate potenţiale de reducere a incidenţei cancerului de col uterin pe termen lung (peste 15-20 de ani) şi previne circa 70% din infecţiile HPV responsabile de cazurile de cancer de col uterin.
Responsabilul OMS pentru România, Victor Olsavszky, prezent la conferinţă, a spus că vaccinarea este un lucru bun, oferit cu bune intenţii.
"Este un vaccin bun pentru prevenirea cancerului de col uterin, iar OMS susţine această vaccinare, dar modul de implementare şi oportunitatea vaccinării aparţine fiecărui stat în parte. Această vaccinare trebuie să se facă cu informarea publicului larg", a precizat reprezentantul OMS.
La rândul său, directorul Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), prof. dr. Rodica Anghel, a reliefat că problema cancerului de col uterin este o problemă importantă de sănătate publică care presupune atât implicarea statului, a organizaţiilor nonguvernamentale dar şi a specialiştilor care trebuie să elaboreze un program de control al cancerului, un program de screening.
Ea a precizat că 3.000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu cancer de col uterin şi 1.800 mor ca urmare a acestei afecţiuni. Această situaţie presupune un program de screening. Costul unui screening pentru o persoană este de 10 euro şi trebuie făcut la segmentul de vârstă de 25-64 de ani, iar costurile ar fi pentru o perioadă de 1-2 ani de peste 70 de milioane de euro. În opinia prof. dr. Rodica Anghel, se impune elaborarea unei strategii pe termen scurt şi apoi, după evaluarea acesteia, una pe termen lung pentru a reduce mortalitatea şi prin alte metode, precum vaccinarea anti-HPV.
Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Molnar Gheza, a spus că se încearcă să se stabilească o nouă strategie eficientă care să aducă o reducere a incidenţei acestei boli. El a opinat că pentru a reuşi o vaccinare eficientă este nevoie de un vaccin care există, de cunoaşterea problemelor de etiologie, care nu sunt însă cunoscute, de cunoaşterea căii de transmitere, care este greu de controlat fiind vorba de calea sexuală.
În opinia sa, nu trebuie să se plece de la ideea că vaccinul este cel care rezolvă problema cancerului de col uterin. Se impune un program de screening şi o informare corectă a populaţiei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A început campania de vaccinare împotriva HPV Sursa: Agerpres Campania de vaccinare împotriva Human Papilloma Virus (HPV), raspunzator de cancerul de col uterin, a început, luni, în scoli pentru 110.000 de fetite de clasa a IV-a. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, anuntase declansarea acestei campanii nationale, în cadrul careia vaccinarea...
Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Campania națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătății Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Program naţional de screening complementar programului de vaccinare anti-HPV Producătorii vaccinului anti-HPV vor participa alături de Ministerul Sănătăţii(MS) la derularea eficientă a programului de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)