Cele mai citite
 


"Sănătatea - dar al lui Dumnezeu şi responsabilitate umană", tema şedinţei Consiliului Consultativ al Cultelor din România
vineri, 27 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
"Sănătatea - dar al lui Dumnezeu şi responsabilitate umană" este tema centrală a şedinţei anuale a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, desfăşurată în sala Conventus din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, informează Secretariatul Consiliului.
Participanţii au accentuat asupra responsabilităţii Statului pentru cetăţenii săi, care plătesc contribuţii la asigurările de sănătate, în acest sens înfiinţarea şi organizarea de către cultele recunoscute a unor unităţi medicale apărând ca o necesitate evidentă pentru fiecare cult în parte.
În privinţa noului proiect de lege privind reforma sistemului sanitar românesc, reprezentanţii cultelor recunoscute au subliniat faptul că aceasta trebuie să prevadă mecanisme de control astfel încât persoanele cele mai defavorizate să nu fie neglijate sau tratate doar după puterea lor financiară. Consiliul a recomandat constituirea de parteneriate între Culte şi unităţi medicale publice şi private.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România sprijină iniţiativele legislative care apără viaţa persoanei ca dar al lui Dumnezeu şi dreptul la viaţă din momentul concepţiei, promovează valorile tradiţionale ale instituţiei familiei şi încurajează ocrotirea şi creşterea copiilor în mediul familial, inclusiv prin adopţii.
Totodată, Consiliul îşi manifestă preocuparea pentru protejarea şi folosirea responsabilă a întregii creaţii a lui Dumnezeu pentru a o transmite generaţiilor viitoare în puritatea şi frumuseţea ei, context în care s-a exprimat îngrijorarea faţă de folosirea multor aditivi chimici şi organisme modificate genetic în producerea alimentelor şi se recomandă revenirea la hrana naturală.
Consiliul şi-a manifestat sprijinul faţă de atitudinea Patriarhiei Române şi faţă de recursul Statului Român în cauza Sindicatul Păstorul cel Bun contra României exprimându-şi îngrijorarea faţă de modul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nesocoteşte autonomia cultelor religioase şi specificul vocaţiei pastorale a clerului, acceptând sindicalizarea acestuia.
Referitor la proiectul de lege privind despăgubirile în cazul imobilelor naţionalizate de regimul comunist, Consiliul Consultativ al Cultelor din România cere respectarea prevederilor constituţionale conform cărora proprietatea privată este garantată, solicitând Statului Român ca iniţiativele legislative în domeniul restituirii proprietăţilor să prevadă că, în situaţiile în care nu mai este posibilă retrocedarea în natură, despăgubirea acordată trebuie să fie egală cu valoarea reală integrală a imobilului, indiferent de eşalonarea în timp a sumelor respectiv.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România îşi manifestă îngrijorarea faţă de continuarea practicii de a se construi imobile de mari dimensiuni în apropierea lăcaşurilor de cult care periclitează stabilitatea şi integritatea fizică a acestora, precum şi viaţa credincioşilor prezenţi în ele.
În altă ordine de idei, Consiliul solicită autorităţilor Statului adoptarea de măsuri legislative pentru ca TVA-ul plătit de Cultele recunoscute să fie evidenţiat distinct în bugetul de Stat pe anul următor şi restituit Cultelor recunoscute pentru activităţi social-filantropice, cultural-educaţionale şi edilitar-administrative.
La şedinţă au participat cu drept de vot reprezentanţi ai următoarelor culte recunoscute: Biserica Ortodoxă Română; Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara; Biserica Romano-Catolică; Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; Arhiepiscopia Bisericii Armene; Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România; Biserica Reformată din România; Biserica Evanghelică C.A. din România; Biserica Evanghelică Lutherană din România; Biserica Unitariană din Transilvania; Biserica Creştină după Evanghelie din România - Uniunea Bisericilor Creştine după Evanghelie din România; Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul mozaic; Cultul Musulman din România.
În cadrul întâlnirii a fost aprobat prin consens Statutul Consiliului Consultativ al Cultelor din România care a fost semnat de către toţi membrii prezenţi şi a hotărât înfiinţarea a patru comisii de lucru şi anume: Comisia medicală şi socială, Comisia educaţională, Comisia patrimoniu cultelor şi patrimoniu naţional şi Comisia economico-juridică. Rolul acestor comisii, formate din specialişti ai Cultelor în fiecare domeniu, este acela de a formula puncte de vedere comune la probleme actuale, inclusiv de a propune amendamente la proiecte de acte normative de interes pentru Culte. AGERPRES/(AS-Daniel Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Teodor Baconschi: Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii - definirea pachetului medical de bază Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este aceea a definirii pachetului medical de bază, a declarat, vineri, la Sighişoara, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
Greenpeace condamnă decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic în situri Natura2000 Greenpeace condamnă decizia Parlamentului de a aproba cultivarea organismelor modificate genetic în siturile Natura 2000, care acoperă în prezent 22,68% din solul României, arată un comunicat al organizaţiei neguvernamentale, remis, marţi, AGERPRES..
SUA: Noul proiect de lege privind agricultura, 'un dezastru economic' (The Guardian) Un proiect de lege privind agricultura, care urmează să fie legiferat de Congresul SUA şi a cărui valoare se ridică la 1 trilion de dolari, îi va prejudicia pe săraci şi va promova alimente nesănătoase, se arată într-un comentariu publicat de cotidianul britanic The Guardian.
FSSR: Noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, axate pe creşterea finanţării sistemului sanitar Federaţia Solidaritatea Sanitară din România a transmis joi un comunicat în care susţine că noul proiect de lege a Sănătăţii necesită îmbunătăţiri, însă procesul de elaborare a documentului legislativ 'se află, în mare, pe drumul cel bun'.
Cameră: Proiect privind asigurarea de fonduri pentru acordarea de ajutoare statelor cu care se încheie acorduri, adoptat Deputaţii au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede că Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care România încheie acorduri, înţelegeri, convenţii de colaborare în acest sens.
Băsescu: Sper că un proiect de lege pe sănătate va fi gata în octombrie;trebuie un sistem în care spitalele să nu mai fie de stat Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa, sâmbătă, la Mangalia, că, în baza raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, va fi gata în luna octombrie un proiect de lege privind sănătatea, punctând că este nevoie de un sistem sanitar în care spitalele să nu mai fie de stat.