Cele mai citite
 


Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV
vineri, 27 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în ţara noastră cu 21% până în anul 2025.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România se alătură astfel luptei pentru vaccinare, într-o campanie care are mesajul "Vaccinarea este un drept fundamental şi cea mai bună metodă de prevenţie a bolilor infecţioase".
În Săptămâna Europeană a Vaccinării, care se derulează în perioada 21 - 27 aprilie, preşedintele Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, Mihaela Geoană, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că încurajarea vaccinării împotriva HPV este o măsură necesară de prevenire a cancerului de col uterin, dar şi informarea corectă.
"De-a lungul celor trei ani în care Fundaţia Renaşterea a desfăşurat teste Babeş-Papanicolau, statistica arată că peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au infecţii genitale complexe, ce necesită tratament de specialitate. De asemenea, studiul arată că 10,5% dintre acestea prezintă leziuni pre-canceroase, fiind îndrumate pentru investigaţii suplimentare. Aceste rezultate subliniază încă o dată necesitatea implementării unui program de screening naţional şi de vaccinare anti-HPV, pentru a preveni leziunile pre-canceroase şi dezvoltarea cancerului de col uterin", a spus Mihaela Geoană.
Conform ultimelor estimări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea salvează anual mai mult de trei milioane de vieţi în întreaga lume şi protejează multe alte milioane de persoane de suferinţa generată de boli şi dizabilităţi.
Un studiu realizat în luna aprilie a acestui an de Societatea Naţională de Medicina Familiei/ Medicină Generală, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toată ţara, relevă că peste 80% dintre respondenţi consideră necesară vaccinarea împotriva HPV. Mai mult de jumătate dintre aceştia afirmă că au primit informaţii suficiente în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV până în acest moment şi peste 60% dintre ei recomandă pacienţilor vaccinarea anti-HPV de câte ori este cazul. Peste 50% dintre medicii care au fost subiectul studiului au confirmat că în anul 2011 au avut cereri de vaccinare din partea pacienţilor.
Cu toate acestea, în România, dar şi în restul lumii, rata vaccinării în rândul populaţiei tinere a scăzut substanţial. Reacţia negativă a populaţiei cu privire la vaccinare reprezintă o tendinţă nouă peste tot în lume şi, din nefericire, refuzul vaccinării se întâlneşte în mod frecvent în rândul părinţilor şi al copiilor.
"Publicul înţelege din ce în ce mai greu necesitatea vaccinării, pentru că nu mai vede, în ziua de astăzi, sechele ale bolilor infecţioase grave, precum poliomielita, tocmai datorită faptului că vaccinarea, în ultima jumătate de secol, a fost foarte eficientă. În aceste condiţii, nemaiavând exemple care să arate pericolul bolilor infecţioase, publicul nu mai înţelege necesitatea vaccinării", a spus dr. Cristian Oană, membru al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/ Medicină Generală.
Infecţia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, riscul de expunere pe parcursul vieţii fiind estimat la 70 - 80%, a arătat, la rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul I Cantacuzino. Ea a adăugat că până la vârsta de 50 de ani 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV, iar la 60 de luni de la primul contact sexual aproximativ 60 - 67% dintre adolescente au infecţie HPV. Infecţia cu HPV este cauza directă a cancerului de col uterin.
România trebuie să deruleze cât mai repede programe integrate de prevenţie a cancerului de col uterin pentru a controla incidenţa şi mortalitatea, susţin specialiştii.
Cancerul de col uterin are un impact social devastator pentru paciente şi nu numai.
La nivelul bugetului de stat, dacă se ia în calcul doar tratamentul medicamentos şi în ipoteza tratării tuturor pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin, costul acestui tratament se ridică la 14% din totalul bugetului anual alocat programelor naţionale şi 40% din totalul fondurilor alocate programului de oncologie, cu o creştere din ce în ce mai mare de la an la an.
Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt ca prevenţie primară vaccinarea anti-HPV recomandată femeilor între 9 şi 45 de ani, iar ca prevenţie secundară testul de screening Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase şi pentru menţinerea sub control a unei posibile infecţii.
Ministerul Sănătăţii plăteşte anual 60 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col.
Desfăşurarea unui program de prevenţie prin vaccinare împotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice unei cohorte este în valoare de 10,5 milioane de euro. Adică, fiecare român ar plăti aproximativ 50 de cenţi pentru un program de vaccinare împotriva HPV care este eficient pe termen mediu şi lung. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin În România mor zilnic şase femei din cauza cancerului de col uterin - de patru ori mai mult decât în Uniunea Europeană -, 40.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin - de trei ori mai mult decât în Europa şi în fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi - de 16 ori mai multe decât...
Campanie de informare privind prevenţia şi depistarea cancerului de sân şi col uterin Fundaţia Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a desfăşurat, timp de un an, o companie de educare privind prevenţia şi depistarea precoce a cancerului de sân şi de col uterin.
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin marcată între 21 şi 27 ianuarie Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente sub genericul "Prevenirea cancerului de col uterin începe...
Dr. Adrian Pană: Campania naţională de vaccinare anti-HPV ar putea începe în luna martie Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Adrian Pană a afirmat, miercuri, că vaccinarea împotriva HPV ar putea începe în luna martie, pentru un grup ţintă de 10-14 ani.
Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cr...