Cele mai citite
 


PE/implanturi PIP: Comisia ENVI cere controale mai stricte şi o mai bună trasabilitate a produselor
vineri, 27 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un registru privind implanturile mamare, controale mai stricte şi trasabilitatea mai bună a produselor, precum şi un sistem de autorizare înaintea intrării pe piaţă sunt măsurile propuse de Comisia pentru mediu şi sănătate publică a PE (ENVI), care a adoptat miercuri seară o rezoluţie privind cazul implanturilor mamare produse de compania Poly Implant Prothese (PIP).
Potrivit rezoluţiei, transpunerea legislaţiei UE în legislaţiile naţionale ''nu a evitat fraudele, care au avut un impact negativ grav asupra sănătăţii publice''. Legislaţia UE în domeniu va fi revizuită în cursul acestui an.

Aproximativ 400.000 implanturi mamare produse de PIP au fost vândute în întreaga lume, ele fiind folosite mai ales în Franţa, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania. Totuşi, numărul real al femeilor care au beneficiat de aceste implanturi nu se cunoaşte cu exactitate.

''Cazul PIP a arătat o lipsă de cooperare la nivel naţional şi european şi lipsa trasabilităţii materiilor prime folosite pentru echipamente medicale. De asemenea, acest caz a demonstrat eşecul sistemului actual de certificare a conformităţii. Este esenţial să tragem învăţăminte din acest caz de fraudă şi să consolidăm supravegherea şi controalele de siguranţă, precum şi condiţiile de intrare pe piaţă a acestor produse'', arată rezoluţia adoptată de ENVI.

Mai mult, rezoluţia încurajează asociaţiile de pacienţi şi pe cei care lucrează în domeniul sănătăţii să raporteze orice incidente sau efecte adverse ale echipamentelor medicale de tipul implanturilor de silicon.

Comisiei Europene i se cere să elaboreze un sistem de certificare înainte de intrarea pe piaţă a anumitor echipamente medicale, iar pacienţii trebuie să fie informaţi despre riscurile implicate de implanturile mamare.

În plus, eurodeputaţii cer introducerea unui ''paşaport al beneficiarului de implant'', care să cuprindă caracteristicile implantului şi potenţialele efecte adverse şi crearea de registre ale implantelor mamare în fiecare stat membru al UE. Aceste registre ar urma să fie interconectate şi să facă schimb de informaţii atunci când este necesar. AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Implanturi cu silicon - PE cere controale de siguranţă mai stricte Bruxelles, 14 iun - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Parlamentul European a adoptat joi, în plen la Strasbourg, o rezoluţie în care propune un registru privind implanturile mamare, controale mai stricte şi trasabilitatea mai bună a produselor, precum şi un sistem de autorizare înaintea...
Franţa: Începe megaprocesul protezelor mamare PIP la Marsilia Procesul fabricanţilor francezi ai implanturilor mamare PIP (Poly Implant Prothese), un scandal sanitar de amploare mondială, izbucnit în 2010, care a rezultat în mii de plângeri, se deschide miercuri la Curtea Penală din Marsilia, în sudul Franţei, relatează AFP.
Fondatorul societăţii de implanturi mamare de tip PIP intenţiona să-şi reia activitatea în Costa Rica Fondatorul societăţii care producea implanturile mamare de tip PIP, Jean-Claude Mas, aflat în centrul unui scandal la nivel mondial după ce s-a descoperit că protezele erau umplute cu un silicon industrial impropriu utilizării medicale, a creat o companie în Costa Rica pentru a relua comercializarea...
Marea Britanie: Plângeri în justiţie împotriva unor proteze mamare franceze Peste 250 de femei din Marea Britanie purtătoare de proteze mamare de producţie franceză PIP / Poly Implant Prothese/ au depus plângeri împotriva mai multor clinici unde le-au fost făcute aceste implanturi, informează AFP şi Reuters.
Cinci femei au renunţat la implanturile mamare PIP în Belgia Cinci femei din Belgia care aveau implanturi mamare de la firma franceză Poly Implant Prothese (PIP) au renunţat la acestea de la începutul lunii decembrie, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a Agenţiei federale belgiene de medicamente şi produse de sănătate (AFMPS), relatează AFP.
Chirurgii plasticieni din Italia deschid un proces în legătură cu implanturile de silicon PIP Asociaţia chirurgilor plasticieni din Italia a dat, miercuri, în judecată compania franceză, care a produs implanturi de silicon ce nu respectau standardele, precum şi firma germană de certificare ce a verificat produsele, precizând că membrii săi se vor constitui părţi vătămate în proces, informează...