Cele mai citite
 


Spitalul ororilor din Falluja: tragedia copiilor născuţi morţi şi cu malformaţii
vineri, 27 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La Spitalul General din Falluja /69 de km la vest de Bagdad/ există un număr fără precedent de copii născuţi morţi, cu handicap sau malformaţii congenitale. Ce se află în spatele acestui fenomen?, se întreabă joi cotidianul britanic The Independent, care publică un amplu articol după vizita unor reporteri britanici.
''Vedem acest lucru tot timpul acum", spune dr. Nadhem Shokr Al-Hadidi, care precizează: "Nu am văzut nimic mai rău în tot serviciul meu".

Biroul administraţiei spitalului devine o mică cameră a ororilor. Ecranul computerului arată un copil cu gura extrem de deformată, unul cu un defect la măduva spinării, cu material de la nivelul coloanei vertebrale în afara corpului. Un copil cu un ochi ciclopic. Un alt copil cu doar o jumătate de cap, născut mort, ca şi alţii, la data de 17 iunie 2009. Un copil născut la 6 iulie 2009 are o jumătate de braţ drept, nu are piciorul stâng şi nici organe genitale; 7 ianuarie 2010: un copil cu piele galbenă şi braţe diforme; 26 aprilie 2010: o masă gri pe partea laterală a capului unui copil. Un medic explică: "Tetralogia Fallot", o malformaţie a vaselor de sânge mari; 3 mai 2010: o creatură ca o broască în care "toate organele abdominale încearcă să iasă în afara corpului".

Ceea ce este ruşinos, în opinia semnatarului articolului, Robert Fisk, e faptul ca aceste malformaţii continuă să fie nemonitorizate. Un medic din Falluja, un obstetrician pregătit în Marea Britanie, care a cumpărat din surse proprii pentru clinica sa privată un aparat de scanare în valoare de 79.000 de lire pentru detectarea prenatală de anomalii congenitale, se întreabă de ce Ministerul Sănătăţii din Bagdad nu face o anchetă oficială completă privind copiii cu malformaţii din Falluja.

''Nu cred că acest lucru are ceva de-a face cu armele americane. Părinţii sunt rude apropiate. Căsătoriile tribale de aici implică o mulţime de familii care sunt rude de sânge. Dar trebuie spus şi că dacă femeile nasc copii morţi cu malformaţii la domiciliu, nu ne vor raporta acest lucru, iar copilul va fi înmormântat fără o evidenţă a cazului'', spune medicul obstetrician.

"Frecvenţa crescut este alarmantă, afirmă medicul Samira Allani. Aceasta a documentat o lucrare de cercetare privind "prevalenţa crescută a malformaţiilor congenitale" la Falluja, un studiu despre patru taţi "cu două linii de descendenţi". Defectele cardiace congenitale, se spune în studiu, au ajuns la "numere fără precedent" în 2010.

Atunci când medicii pot obţine finanţare pentru o investigaţie, se adresează unor organizaţii care au în mod clar propria predeterminare politică. Lucrarea dr. Allani, de exemplu, a recunoscut o finanţare de la "Fundaţia din Kuala Lumpur de Incriminare a războiului" - un grup care nu exonerează utilizarea de arme americane la Falluja.

Un medic obstetrician care a cerut anonimatul vorbeşte despre lipsa de echipamente şi pregătire. "Defectele cromozomiale - ca Sindromul Down - nu pot fi corectate prenatal. Dar o infecţie fetală se poate rezolva prelevând o probă de sânge de la copil şi mamă, dar niciun laborator de aici nu dispune de acest echipament. Este nevoie doar de o transfuzie de sânge pentru a preveni o astfel de afecţiune. Acest lucru nu va răspunde însă la întrebările: de ce a crescut numărul de avorturi spontane, de copii născuţi morţi şi de naşteri premature aici?''

"Unele expuneri mutagene foarte mari trebuie să fi avut loc în 2004, când s-au declanşat atacurile", a scris dr Chris Busby, profesor invitat de la Universitatea din Ulster, care a monitorizat aproape 5.000 de persoane în Falluja, cu doi ani în urmă. Raportul dr. Busby arată că mortalitatea infantilă la Falluja a fost constatată în 80 de cazuri la fiecare 1.000 de naşteri, comparativ cu 19 în Egipt, 17 în Iordania şi numai 9,7 în Kuweit.

"Pentru mine, aspectul criminal al situaţiei - în timpul războiului - a fost că guvernele britanic şi american nu au putut cumpăra computere pentru a documenta chiar decesele din Irak. Publicaţia Lancet estimează la 600.000 decesele din timpul războiului'', spune dr. Kypros Nicolaides, şeful secţiei de Medicină fetală de la King's College Hospital, care conduce organizaţia de caritate, ''Foetal Medicine Foundation'', ce a pregătit deja un medic din Falluja. ''Acum, această ţară arabă are un număr mai mare de malformaţii sau cancere decât Europa şi este nevoie de un studiu epidemiologic adecvat. Sunt sigur ca americanii au folosit arme care au provocat aceste malformaţii'', spune medicul.

În biroul lui Al-Hadidi există fotografii ce nu pot fi explicate în cuvinte. Cum poţi descrie un copil mort care are doar un picior şi un cap de patru ori mărimea corpului său?, se întreabă în final semnatarul articolului.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Franţa: Un antiepileptic, la originea a cel puţin 450 de malformaţii la naştere Un medicament considerat esenţial în tratarea epilepsiei, Valproat, a provocat cel puţin 450 de malformaţii congenitale în Franţa la copiii expuşi în perioada uterină, arată o estimare prezentată marţi de autorităţile medicale şi citată de AFP.
Sibiu: Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi de zece ori mai ieftin în România, susţin specialiştii Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi cu succes de zece ori mai ieftin în România, faţă de clinicile din străinătate, unde o astfel de operaţie poate ajunge la 50.000 de euro, bani care de cele mai multe ori părinţii nu îi au şi atunci apelează la ajutorul statului, ţara noastră înregistrând...
Peste 400 de copii cu malformaţii cardiace au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul 'Marie Curie' Peste 400 de copii cu malformaţie cardiacă au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul "Marie Curie", de medici italieni şi români, în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, acordul dintre cele două părţi fiind prelungit pentru încă trei ani.
Iaşi: Intervenţie pentru salvarea unui nou născut cu malformaţii severe pe cord O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M. Georgescu' din Iaşi a efectuat în ultima perioadă mai multe intervenţii chirurgicale complexe la copii diagnosticaţi cu malformaţii severe de cord, cea mai dificilă intervenţie fiind realizată pe un nou născut de o săptămână...
VIRUSUL ZIKA Noi date în privinţa implicării virusului în cazurile de microcefalie Au apărut noi indicii în privinţa rolului jucat de virusul Zika în cazurile de microcefalie la bebeluşii născuţi de femei infectate, două studii recente arătând prezenţa acestuia în creierul fetuşilor afectaţi de această malformaţie a cutiei craniene, relatează vineri AFP.
Pilula contraceptivă a fost absolvită de bănuiala că ar putea produce malformaţii congentitale (studiu) Luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu creşte riscul de malformaţii congenitale majore la nou-născuţi, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'British Medical Journal' (BMJ), citată de agenţia France Presse.