Cele mai citite
 


Un tratament experimental permite reducerea tulburărilor de autism la şoareci
vineri, 27 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Un tratament experimental a dus la reducerea a două din cele trei mari tulburări produse de autism la şoarecii de laborator - comportamentele repetitive şi lipsa socializării, arată un studiu promiţător desfăşurat în Statele Unite, publicat miercuri şi menţionat de AFP.

Molecula numită GRN-529, pusă la punct de grupul farmaceutic american Pfizer, vizează glutamatul, principalul neurotransmiţător prezent în creier, cu rol cheie în activarea neuronilor, celulele cerebrale.

Cercetătorii, al căror studiu a apărut în revista medicală americană Science Translational Medicine, sunt de părere că această moleculă acţionează asupra unui receptor specific glutamatului, scăzând acţiunea lui asupra neuronilor. Molecula face în prezent obiectul unui experiment clinic, pe pacienţi care suferă de sindromul X fragil (SXF), prima cauză a retardului mental ereditar, care prezintă unele asemănări cu tulburările spectrului autistic.

'Rezultatele experimentelor pe şoareci sugerează faptul că se poate concepe o strategie constând în dezvoltarea unui singur tratament pentru simptome multiple', explică Jacqueline Crawley de la Institutul naţional american pentru sănătate mentală. 'Multe cazuri de autism sunt provocate de mutaţii în genele care controlează procese în curs de dezvoltare, cum ar fi formarea şi maturizarea sinapselor care fac legătura între neuroni', adaugă ea.

'Dacă deficienţele conexiunilor între neuroni nu sunt structurale, principalale tulburări autistice ar putea fi tratate cu medicamente', consideră cercetătoarea.

Ca şi copiii autişti, şoarecii de laborator, modificaţi genetic ca să prezinte simptome similare, comunică mai puţin între ei şi au comportamente repetitive, petrecând mult timp cu propria toaletă. Acest tip de comportament a fost mai redus la şoarecii injectaţi cu GRN-529.

Numărul cazurilor de autism a crescut evident în Statele Unite în ultimul deceniu, potrivit cifrelor oficiale publicate în martie. Astfel, numărul cazurilor diagnosticate la copii a crescut cu 23% din 2006 în 2008, ajungând în medie la unul la 88, faţă de unul la 110 înainte. Fenomenul se explică parţial şi printr-o îmbunătăţire a depistării lor.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Numărul cazurilor de autism a crescut în ultimii ani Numărul cazurilor de autism depistate a crescut semnificativ în ultimii ani în România, potrivit datelor de specialitate publicate recent.
Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat (studiu) Copiii autişti au mai mulţi neuroni şi un creier mai dezvoltat decât cei care nu suferă de acest sindrom cu origini necunoscute, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi în Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Injectarea de celule stem în creier, o nouă metodă de recuperare pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament experimental ce constă în injectarea în creier a unei soluţii care conţine celule stem. Pacienţii care fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru...
RETROSPECTIVÃ Ebola, maladia anului 2014 Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului Ebola în 1976, continuă să facă numeroase victime în statele afectate, pe fondul încercărilor de a se găsi un tratament care să pună capăt pierderii de vieţi omeneşti. Epidemia, declanşată în decembrie...