Cele mai citite
 


Antidepresivele pot face mai mult rău decât bine (studiu)
sâmbătă, 28 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Antidepresivele prescrise în mod obişnuit pot face mai mult rău decât bine şi oamenii ar trebui să fie mai precauţi în ceea ce priveşte folosirea lor exagerată, arată un studiu al unor cercetători canadieni şi menţionat de agenţia Xinhua.

Studiul, realizat de cercetători de la McMaster University şi publicat online în cursul acestei săptămâni în 'Frontiers in Psychology', contestă convingerea că antidepresivele sunt sigure şi eficiente.

După examinarea unor studii anterioare asupra efectelor antidepresivelor, cercetătorii au constatat că riscul de deces la utilizatorii mai vârstnici este mai mare decât la ceilalţi, ceea ce arată că efectele generale ale acestor medicamente asupra organismului sunt mai mult rele decât bune. Multe antidepresive au rolul de a înlătura simptomele depresiei prin creşterea nivelurilor de serotonină din creier, unde aceasta reglează starea de spirit, potrivit studiului. Majoritatea serotoninei pe care o produce corpul este totuşi utilizată în ale scopuri. Datorită răspândirii sale în corp, influenţează o varietate de funcţii psihologice şi alte funcţii ale organismului. Din aproximativ 40 de milioane de celule ale creierului, majoritatea sunt inflenţate în mod direct sau indirect de serotonină. Intervine în producerea somnului, în procese mentale şi afective (depresie şi anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcţii motorii, termoreglare, reglarea presiunii arteriale, funcţii hormonale, reproducere şi dezvoltare, adaugă studiul.

Cercetătorii au descoperit că antidepresivele au efecte de sănătate negative asupra tuturor proceselor reglate în mod normal de serotonină. Aceste riscuri includ probleme de dezvoltare la copiii mici, probleme digestive, sângerări anormale şi atacuri de inimă la cei mai în vârstă. Serotonina poate afecta şi funcţiile sistemului cardiovascular, muscular şi diferite elemente ale sistemului endocrin.

'Serotonina este o substanţă chimică ce reglează diferite procese. Când medicamentele interferează cu aceste lucruri, te poţi aştepta, în perspectivă, să producă unele necazuri', este de părere Paul Andrews, şeful echipei de cercetători.

În studii anterioare, Andrews şi colegii lui au pus la îndoială eficienţa antidepresivelor chiar şi asupra laturii ţintă, considerând că pacienţii au fost mai predispuşi la recăderi după ce nu au mai luat medicamentele decât dacă creierul lor ar fi încercat să restabilească echilibrul.

Chiar având în vedere funcţia antidepresivelor, Andrews spune că este important ca recurgerea la ele să fie privită cu prudenţă, în condiţiile în care acest tip de medicamente este prescris anual câtorva milioane de oameni.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fericirea scade riscul bolilor cardiovasculare (studiu) A apărut un studiu care va face fără îndoială plăcere oamenilor fericiţi şi care ar putea fi un necaz în plus pentru cei care suferă de depresie sau anxietate. Cercetători britanici au desfăşurat un studiu pe aproape 8.000 de funcţionari englezi (cu vârsta medie de 49 de ani), în urma căruia afirmă că...
Demenţă: medicamentele neuroleptice şi antidepresive nu sunt eficiente Două studii distincte publicate în reviste ştiinţifice britanice aduc în discuţie folosirea medicamentelor neuroleptice şi antidepresive pentru tratarea bolnavilor de demenţă, în cadrul unei Conferinţe internaţionale pe tema maladiei Alzheimer ce se desfăşoară la Paris, transmite luni AFP.
Alimentele prea grase pot provoca depresie (studiu) Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediţia online.
Cuvintele utilizate pe Twitter pot indica riscul cardiovascular al unei comunităţi (studiu) Social media poate fi un indicator al bunăstării psihologice a unei comunităţi şi poate prezice ratele bolilor de inimă, susţin cercetători de la Universitatea din Melbourne (Australia) şi Universitatea din Pennsylvania (SUA), care au descoperit modul în care reţelele de socializare pot oferi astfel...
Jocul de-a omul invizibil ar putea ajuta la tratarea persoanelor care suferă de anxietate socială (studiu) Iluzia de a fi invizibili îi eliberează pe oameni de stres, a descoperit o echipă de cercetători suedezi care apreciază că recurgerea la acest joc ar putea ajuta la tratarea persoanelor care suferă de anxietate socială, transmite joi AFP.
Administrarea de antidepresive în timpul sarcinii creşte cu 87% riscul de autism la copil (studiu) Administrarea de antidepresive în timpul sarcinii creşte cu 87% riscul de autism la copil, potrivit unui studiu canadian de amploare publicat luni în Statele Unite.