Cele mai citite
 


Cluj: Congresul Euroacademiei Multidisciplinare Neurotraumatologice
sâmbătă, 28 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Personalităţi de renume mondial participă, vineri şi sâmbătă, la Congresul Euroacademiei Multidisciplinare Neurotraumatologice, care se desfăşoară pentru prima dată la Cluj-Napoca şi a doua oară în România.

Preşedintele congresului, prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că la Cluj-Napoca vor expune comunicări ştiinţifice de interes major specialişti de referinţă din domeniile neurochirurgiei, neurologiei, medicinii de recuperare, psihoterapiei şi roboticii medicale.
Euroacademia împlineşte 18 ani de prestigioasă activitate. Sediul său este în Germania, la Homburg (regiunea Saar). Preşedintele Euroacademiei Multidisciplinare Neurotraumatologice (EMN) este prof. dr. Wolf-Ingo Steudel, iar vicepreşedinţi sunt prof. univ. dr. Zbigniew Czernicky (Polonia) şi prof. univ. dr. Alexandru Ciurea (România). Ei sunt prezenţi la congresul de la Cluj-Napoca, alături de alţi renumiţii profesori, precum Klaus von Wild şi Ulrich Kunz din Germania, Robert Riener (Elveţia), Jean Luc Truelle (Franţa) şi Dafin Mureşan (România).
"Conceptul de Euroacademie are şi o importantă componentă sufletească, de apropiere dintre oameni. Îl citez pe prof. univ. dr. Klaus von Wild (Germania) - primul preşedinte al Euroacademiei şi un foarte apropiat şi drag prieten al României - care este convins că întotdeauna colaborarea înseamnă mai ales prietenie. Lucrurile bune pot fi făcute cu mult mai bine într-o relaţie de prietenie. Pentru mine este o deosebită plăcere să fiu organizatorul unei asemenea manifestări ştiinţifice. Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a fost selectată ca organizator în urmă cu doi ani, dintre alte candidaturi, precum cele de la Stockholm şi Kiev. Bunul renume al Şcolii medicale clujene, multidisciplinaritatea şi multiculturalitatea au fost argumente pentru selecţie, alături de prestigiul profesional pe care îl are neurochirurgia clujeană şi cea românească în plan european şi internaţional", a spus prof. univ. dr. Ioan Ştefan Florian, desemnat, recent, în funcţia de secretar general la EMN.
El a subliniat că tratamentele pentru traumatismele cerebrale şi cele vertebro-medulare sunt cele ale unei boli cronice şi implică multe specialităţi, atât din domeniul medical cât şi din cel social.
"Avem intenţia de a duce, alături de noi, la astfel de reuniuni ştiinţifice, bolnavi care au reuşit reinserţia în viaţa de zi cu zi, dar şi membrii familiilor lor, pentru a avea cât mai multe puncte de vedere legate de managementul traumatismelor sistemului nervos", a arătat universitarul clujean, adăugând că la congres sunt abordate metodele cele mai noi de intervenţie şi de tratament, toate cu caracter interdisciplinar.
"Neurotrauma reprezintă o problemă majoră nu numai pe plan european şi de aceea unificarea conceptelor în tratamente este o prioritate a EMN", a evidenţiat specialistul clujean. Joi, cu prilejul întâlnirii membrilor comitetului director al Euroacademiei, au fost purtate discuţii despre proiectele aflate în derulare precum şi despre organizarea congreselor din următorii ani, la Moscova (2013), Stockholm (Suedia) sau Ulm (Germania) (2014).
Prof. dr. Klaus von Wild a afirmat, la întâlnire, că "în ultimii zece ani s-au schimbat foarte multe lucruri în România, dar nimic în privinţa severităţii traumatismelor cerebrale". El şi-a exprimat bucuria de a se afla, din nou, la Cluj-Napoca, la reuniunea "organizată perfect" de profesorul Ioan Ştefan Florian.
Preşedintele EMN, prof. dr. Wolf-Ingo Steudel, a reamintit că scopul Euroacademiei fondate în 1994, în Austria, este refacerea în condiţii optime a persoanelor care au suferit un traumatism cerebral sau al coloanei vertebrale. Preocuparea EMN este de a reuni specialiştii în neurochirurgie, neurologie, în recuperarea post-traumatică, terapeuţi ocupaţionali şi psihologi pentru schimburi de idei şi de experienţă.
La rândul său, vicepreşedintele EMN, prof. univ. dr. Alexandru Ciurea, a comparat reuniunile specialiştilor din acest domeniu medical cu viziunea celebrului sculptor Constantin Brâncuşi, care a redat universul şi concordia elementelor prin cele 12 scaune clepsidre ale Mesei Tăcerii "Pacientul este în mijloc, iar noi, medicii de toate specialităţile, ne adunăm în jurul lui, în cercul ce uneşte şi apropie", a spus profesorul Alexandru Ciurea. El a subliniat că, din nefericire, accidentele rutiere domină patologia traumatică în Europa, şi din acest motiv prevenţia a devenit un element esenţial al activităţii personalului medical din clinicile de neurochirurgie.
Evenimentul de la Cluj-Napoca este organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, EMN, Societatea pentru Studiul Neuroplasticităţii şi Neuroprotecţiei, Societatea Română de Neurochirurgie şi Şcoala Internaţională de Neurologie. Principale teme abordate la congres privesc patologia cranio-vertebrală, evaluarea prognosticului şi a calităţii vieţii, noutăţile în terapia intensivă şi acordarea primului ajutor, noile tehnologii în reabilitarea cognitivă şi motorie. Congresul se bucură de prezenţa unor renumiţi specialişti din Anglia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Spania, Ungaria şi Turcia. AGERPRES/ (A, AS - Carmen Fărcaşiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Cluj: Specialişti de renume internaţional participă la Congresul cu tema 'Controverse în neurochirurgie' Renumiţi specialişti în neurologie şi neurochirurgie din ţară şi din străinătate, precum şi tineri medici rezidenţi din spitale din România participă, începând de joi, timp de două zile, la Cluj-Napoca, la Congresul cu tema "Controverse în neurochirurgie".
Cluj: Primul master în ATI şi Medicină de Urgenţă pentru asistenţi medicali licenţiaţi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute în derularea unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, dedicat creşterii calităţii asistenţei medicale în Anestezie, Terapie Intensivă (ATI) şi Medicina...
Cluj: Neurologi şi diabetologi din Europa dezbat probleme medicale la UMF 'Iuliu Haţieganu' Neurologi şi diabetologi din Marea Britanie, Austria, Germania, Ungaria şi România vor participa la o dezbatere privind repercusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central şi periferic.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Cluj: Dr. Julien Henri (SFMC) - SMURD are o particularitate rară în Europa Vicepreşedintele Societăţii Franceze de Medicină de Catastrofă (SFMC), dr. Julien Henri, a declarat sâmbătă că Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România are "o particularitate excepţională", care nu se găseşte în multe ţări din Europa, iar în Franţa numai în anumite regiuni...