Cele mai citite
 


Europa, un 'punct fierbinte' pentru bolile infecţioase emergente (studiu)
sâmbătă, 28 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Europa devine un 'punct fierbinte' pentru bolile infecţioase emergente în condiţiile în care infecţiile întâlnite de obicei în zonele tropicale îşi croiesc drum către nord, afirmă un studiu apărut în revista 'Science' pe baza datelor oferite de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care face legătura între schimbările climatice şi răspândirea globală a bolilor şi care menţionează focare de infecţie cu virusul febrei Nilului în Grecia şi România şi febra Dengue în Franţa şi Croaţia, relatează vineri Financial Times.

Schimbarea condiţiilor de mediu a facilitat răspândirea bacteriilor şi a altor purtători de boli dincolo de frontiere, se afirmă în studiu, care menţionează că multe insecte care transmit boli, precum ţânţarii şi căpuşele, sunt sensibile la schimbările climatice.

Temperaturile mai ridicate şi schimbarea caracteristicilor ploilor pot conduce la apariţia unor noi agenţi patogeni la animale, pe terenurile agricole, pe căile navigabile şi în oraşe, precizează studiul bazat pe informaţii oferite de ECDC.

În condiţii meteorologice actuale, şapte boli influenţate de climat, între care febra Rift Valley şi encefalita, ar putea constitui o ameninţare pentru populaţia din Europa, notează sursa citată.

Dezvoltarea comerţului global şi a turismului joacă de asemenea un rol important în răspândirea bolilor. Factori sociali cum ar fi vârsta, securitatea economică şi accesul la asistenţă medicală, ajută la determinarea zonelor demografice susceptibile la noi boli.

În timp ce sistemele europene de supraveghere a bolilor sunt eficiente în general, monitorizarea diferă mult de la o naţiune la alta şi nu toate studiile au capacitatea de a trata aceleaşi boli, se menţionează în studiu. De asemenea, multe ţări subestimează nivelul de risc.

Ameninţarea reprezentată de bolile infecţioase emergente poate creşte în cazul în care efectele schimbărilor climatice devin tot mai dramatice, estimează studiul. Posibilele scenarii includ o creştere a numărului toxiinfecţiilor alimentare, rezistenţa la medicamente, precum şi o scădere a eficacităţii vaccinurilor existente.AGERPRES/(Mihaela Moise)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health, preluat vineri de cotidianul spaniol La Vanguardia.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Ebola: Asistenta medicală franceză repatriată din Liberia, supusă unui 'tratament experimental' Tânăra asistentă medicală franceză, voluntar al organizaţiei Medecins sans Frontieres (MSF), care a contractat virusul Ebola în Liberia, a fost internată într-un spital militar din Franţa, unde este supusă unui 'tratament experimental', a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine, citată de...