Cele mai citite
 


Dr. M. Voiculescu: Boala renală cronică este subdiagnosticată
duminică, 29 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România boala renală cronică este subdiagnosticată, ca de altfel în toată lumea, a declarat, sâmbătă, prof. dr. Mihai Vooiculescu, preşedintele Asociaţiei Române de Nefrologie şi Acces Vascular din cadrul Institutului Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă cu prilejul Congresului de Dializă.
Referirea pacientului la nefrologi se face târziu pentru că interfaţa dintre medicul de familie şi nefrolog este defectuoasă, a evidenţiat prof. dr. M. Voiculescu, accentuând că medicul de familie trimite târziu pacientul la specialist.
"Pacientul ajunge la nefrolog în medie atunci când creatinina depăşeşte 2,5, dublul normalului. Lucrul acesta se întâmplă şi în străinătate", a arătat specialistul.
Acesta a adăugat că în Bucureşti nu sunt suficienţi nefrologi, precizând că Societatea Română de Nefrologie numără 240 de nefrologi şi dintre aceştia 40% provin din alte specialităţi precum terapie intensivă, urologie şi medicină internă.
"Deficienţa s-a produs pentru că numărul locurilor la rezidenţiat pentru această specialitate a fost mic, opt locuri de nefrologi pentru toată ţara. Avem 70 de centre de dializă care numai ele au nevoie de 300 - 320 de nefrologi. Numărul nefrologilor cu diplomă de specialitate nu acoperă necesarul din dializă, dar să mai ajungă pentru 42 de judeţe", a spus prof. dr. Voiculescu.
El a adăugat că ar trebui de trei ori mai mulţi nefrologi ca în prezent.
În România sunt 12 nefrologi la un milion de locuitori, în timp ce în Macedonia sunt 14 la un milion, în Belgia - 35 la un milion, în Olanda - 16 la un milion.
În România, în centrele de dializă nu pot lucra decât cei cu specialitatea de nefrologie, în alte ţări pot lucra şi medici de alte specialităţi, de exemplu de medicină internă, sub supravegherea unui nefrolog.
Numărul total al dializaţilor în România este de 10.000. În Centrele de dializă trebuie să fie cel puţin doi nefrologi.
În Belgia nu este o limitare la dializă, pot fi pacienţi de peste 70 de ani şi cu depresii, a spus prof. dr. Raymond Vanholder, preşedintele Asociaţiei Europene de Nefrologie şi al Asociaţiei Europene pentru Transplant şi Dializă.
El a menţionat că este o activitate profitabilă pentru spital pentru că este rambursat costul şi a adăugat că rambursarea se face diferit pentru cei dializaţi în spital, în centre de dializă sau acasă. Potrivit specialistului, se înregistrează întârzieri în rambursarea banilor de până la şase luni şi peste.
Prof. dr. Goce Spasovski a declarat că în Macedonia suma rambursată pentru o dializă este de 84 de euro.
''Este foarte importantă şi rambursarea pentru mdicaţie'', a adăugat prof. dr. Spasovski, menţionând că şi în Macedonia se înregistrează întârzieri la rambursarea banilor din partea casei de asigurări.
Prof. dr. Mihai Voiculescu a spus că în România nu sunt întârzieri, se fixează un buget care nu trebuie depăşit, existând o disciplină financiară.
În perioada 26 - 28 aprilie a avut loc al VIII-lea Congres de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular în care au fost abordate teme privind boala renală cronică, probleme legate de nefrologia integrativă.
Ultima zi a manifestării ştiinţifice a fost dedicată activităţilor practice atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi.AGERPRES/(AS -Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
80 de specialişti români participă la Simpozionul Danubian de Transplant de la Viena Un număr de 80 de specialişti români nefrologi, anestezişti de terapie intensivă şi chirurgi vor participa pe 10 decembrie la Viena la a şaptea ediţie a conferinţei Danubian Transplant Symposium, singura manifestare ştiinţifică medicală românească de această anvergură organizată în străinătate.
Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular cu participare internaţională - Ştiinţă şi inovaţie la cele mai înalte standarde Pentru prima oară în domeniul nefrologiei, un congres medical va îmbina teoria ştiinţifică şi practica atelierelor de lucru. Zeci de ore de dezbatere, transmisiuni live de la Institutul Clinic Fundeni, totul într-un singur eveniment medical de renume: Al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă...
Comunicat de presă - Institutul Clinic Fundeni Institutul Clinic Fundeni anunţă cu regret marea pierdere a distinsului nostru coleg Prof. Dr. MIHAI VOICULESCU, medic primar medicină internă şi nefrologie Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Medicină Internă şi Nefrologie, profesor de medicină internă şi nefrologie la UMF Carol Davila, Bucureşti...
Dr. Mihai Voiculescu: Prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi presupun diagnosticare timpurie Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli, a declarat, joi, prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă...
Noutăţi din domeniul nefrologiei şi dializei, la Congresul Naţional de Nefrologie Medicii nefrologi, internişti, de familie, cardiologi şi rezidenţi vor putea afla cele mai noi informaţii din domeniul nefrologiei şi vor putea participa activ în cadrul workshop-urilor la al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular, care se va desfăşura în perioada...