Cele mai citite
 


Implant de insule pancreatice artificiale - o alternativă terapeutică în premieră pentru diabetici
duminică, 29 aprilie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul implant de insule pancreatice artificiale a avut loc la Dresda în Germania la trei pacienţi, şi urmează să se realizeze şi în România, la alţi trei pacienţi, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, cu prilejul Simpozionului Secţiunii Române a International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO).
Prof. dr. Irinel Popescu, preşedinte al Secţiunii Române a IASGO a spus că prof. dr. Ionescu Târgovişte a evaluat pacienţii candidaţi pentru această terapie şi a explicat alternativa terapeutică.
''Un dispozitiv circular în care se introduc insule pancreatice prelevate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi care au capacitatea să poată prelua din ţesuturile organismului în care sunt implantate - de exemplu la Dresda dispozitivul s-a implantat la nivelul abdomenului - substanţe nutritive. Nu îşi poate lua oxigenul şi are nevoie de un sistem de microtuburi, prin care oxigenul este injectat din afară. Are un sistem de protecţie a celulelor implantate faţă de atacul imun al organismului. Speranţa este ca această protecţie să fie atât de perfectă încât să se poată pune şi alt tip de celule, nu numai umane, pentru că nu sunt atâţia donatori câţi diabetici sunt. Dacă se vor putea pune, de exemplu, de la porc este un succes'', a explicat prof. dr. Irinel Popescu.
În cadrul manifestării s-a desfăşurat un curs pre-simpozion cu tema "Tehnici chirurgicale utilizate în rezecţia hepatică" unde 15 medici tineri au fost evaluaţi şi au primit diplome.
Temele simpozionului au fost chirurgia hepato biliară pancreatică şi chirurgia oncologică digestivă, dar au fost şi trei sesiuni privind actualităţi în oncologia digestivă precum şi o sesiune dedicată chirurgiei robotice.
La manifestarea ştiinţifică au participat personalităţi de marcă din ţară dar şi din străinătate precum prof. dr. Domenico Forti, Luciano De Carlis şi Antonio Rampoldi, care au avut o contribuţie importantă în construcţia şi dezvoltarea programului de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni precum şi profesorul Konstantinos Konstantinidis, unul din pionierii chirurgiei robotice. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Premieră naţională de transplant hepatic dublu la Institutul Clinic Fundeni O operaţie de transplant hepatic dublu a fost efectuată în premieră naţională la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacec".
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
Ziua Naţională a Transplantului: 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România Vineri, de Ziua Naţională a Transplantului, s-au aniversat 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România.