Cele mai citite
 


De 40 de ani, un oraş cipriot se confruntă cu un uriaş dezastru ecologic din cauza unei mine de cupru abandonate
marţi, 1 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 50% din decesurile în zona oraşului Lefke din nord-estul Ciprului sunt provocate de boli oncologice, a declarat pentru Agerpres Tamer Dayioglu, preşedintele Societăţii Ecologiste locale. În ultimii ani numărul diagnosticelor de cancer a crescut, trendul continuă să fie ascendent, a spus Dayioglu. Reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale recunosc că nu sunt statistici oficiale care să confirme aceste date, dar adaugă că au obţinut aceste informaţii prin interviuri cu medicii din spitalul local.
Activiştii ecologişti din Lefke au invitat reprezentanţi a i Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, din care face parte şi Agerpres, pentru a arăta uriaşul dezastru provocat de o mină de cupru abandonată.

Ciprul este cunoscut pentru zăcămintele de cupru şi chiar numele insulei Afroditei se trage de denumirea acestui metal. De aceea, în anul 1916, la New York este înfiinţată societatea Cyprus Mines Corporation (CMC), care începe să exploateze zăcămintele de cupru din nord-vestul insulei. Lucrurile merg bine până în anul 1974, când în urma invaziei armatei turce, insula este divizată în două părţi. Linia de demarcare între partea de sud a ciprioţilor greci şi cea de nord a ciprioţilor turci trece exact prin mina de la Lefke. În acest fel, zăcămintele de cupru rămân pe teritoriul Republicii Ciprului, iar majoritatea utilajelor de prelucrare pe cel al Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.

În 1975, CMC a plecat din Cipru, lasând mina aşa cum era, fără nici un fel de activităţi de recultivare a zonei şi de neutralizare a deşeurilor toxice. După aproape 40 de ani, mina seamănă cu peisaj de pe Lună sau de pe Marte, acolo sunt depozitate peste 9 tone de deşeuri periculoase care din cauza vântului şi ploilor ajung în mare şi pe terenurile agricole din zonă.

În probele luate din zona minei au fost constatate concentraţii de arsenic, o substanţă cancerigenă şi toxică, şi de seleniu, de asemenea foarte periculos pentru sănătatea animalelor şi oamenilor, care depăşesc între 3, respectiv 6 ori limitele maxime. Concentraţiile de cianuri, plumb, bariu, cadmiu şi alte substanţe chimice nocive sunt de asemenea ridicate. Din păcate nimeni nu poate să interzică localnicilor să nu cultive terenurile din zonă şi să nu pescuiască în mare. Chiar în jurul minei se află mari livezi de portocale.

Într-un articol semnat de Leonard A Stone de la Universitatea Europeană din Lefke se afirmă că costurile curăţării şi recultivării complete a zonei ar fi enorme, de sute de milioane de euro, sumă imposibilă pentru autorităţilor din nordul Ciprului. În acelaşi timp, oprirea poluării este importantă nu numai pentru oraşul Lefke, ci pentru întreaga zonă mediteraneană de est, pentru că prin intermediul curenţilor maritimi şi peştilor substanţele toxice ajung până la malurilor Turciei, Greciei şi nordului Africii.

Localnicii speră că Uniunea Europeană ar putea avea un rol mai activ în soluţionarea crizei ecologice de la Lefke. Până acum însă, UE s-a limitat la efectuarea unor studii de cercetare şi nu a întreprins măsuri reale pentru curăţarea zonei. Singurul proiect în acest sens aparţine unei companii turce care propune să îngroape deşeurile periculoase şi să recultive zonă. În schimb doreşte să construiască acolo un port deschis, proiectul însă este îngreunat de statutul internaţional nesoluţionat al Ciprului de nord.AGERPRES/(Ivan Radev) - FOTO PE FLUX -
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiect de cercetare: O bio-bancă de probe de la pacienţi cu cancer din România pentru analizarea factorilor de risc Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora.
Cadmiul din pâine şi legume creşte riscul de cancer mamar Produsele cu un înalt conţinut de cadmiu, o substanţă cancerigenă şi toxică ce ajunge în produsele alimentare din îngrăşămintele chimice, cresc riscul dezvoltării de cancer mamar. Între altele, cadmiul se poate acumula în cantităţi mari în plantele agricole, relevă un studiu al cercetătorilor suedezi...
Bolnavii de cancer pot beneficia de un tratament personalizat, graţie unui proiect finanţat cu bani europeni Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, graţie unui proiect implementat de către Institutul Naţional "Victor Babeş" cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Consiliul Uniunii Europene...
5.06 - Ziua Mondiala a Mediului - Romania in strada pentru viata si natura Teoretic, avem dreptul constituţional la un mediu curat. Practic, guvernul ajută corporaţiile şi grupurile de interese să-ţi fure pământul, sănătatea, viitorul - ţie şi copiilor tăi. Iată principalele probleme de mediu care motivează acţiunea naţională din 5 iunie 2013:
UE investeşte 420 de milioane de dolari în cel mai performant laser din lume Ministerul ceh al Educaţiei a anunţat miercuri că Uniunea Europeană a aprobat un proiect ştiinţific în valoare de mai multe sute de milioane de dolari ce prevede construirea celui mai potent dispozitiv laser din lume, ce ar putea fi folosit pentru tratarea cancerului şi cercetare nucleară, transmite...
Marile companii din UE sporesc investiţiile în inovare, dar sunt în urma concurenţilor la nivel mondial Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009, dar sunt totuşi în urma principalilor concurenţi din SUA şi unele ţări asiatice, relevă tabloul de bord pentru 2011 al...