Cele mai citite
 


Apel la combaterea depresiei la locul de muncă în UE
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lupta împotriva depresiei la locul de muncă trebuie să fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei campanii lansate de o asociaţie care luptă împotriva acestei afecţiuni şi care le-a trimis europarlamentarilor o scrisoare deschisă în acest sens.
Eurodeputaţii şi decidenţii politici ai UE trebuie să facă din lupta împotriva depresiei o prioritate în toate politicile care au impact asupra lucrătorilor, inclusiv în viitoarea strategie a UE privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă, se arată în scrisoarea deschisă a European Depression Association (EDA), citată de theparliament.com.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este una dintre cele mai epuizante stări şi se anticipează că ar urma să devină cea mai importantă cauză de dizabilităţi până în 2030.

Depresia este cea mai răspândită provocare asupra sănătăţii mintale a persoanele la vârsta activă, 11% din cetăţenii UE spunând că au suferit de această problemă la un anumit moment din viaţă.

Costurile socio-economice ale depresiei sunt 'semnificative' şi reprezintă o povară pentru familii, sistemele de sănătate, societate şi economie în general, precizează EDA. Costurile concrete ale tulburărilor de dispoziţie în Europa erau estimate la 113,4 miliarde de euro în 2010, însă dimensiunea întregii probleme nu este pe deplin recunoscută.

Majoritatea costurilor, 72 de miliarde de euro (63%), sunt considerate a fi costuri indirecte cum ar fi, spre exemplu, scăderea productivităţii la muncă sau concediile medicale.

Numai jumătate din toţi pacienţii sunt diagnosticaţi şi numai jumătate din cei diagnosticaţi primesc tratament corespunzător.

"În contextul celor 20 de milioane de europeni de vârstă activă care suferă de depresie, al unei crize majore care trebuie depăşită şi al unei viitoare provocări demografice, lupta împotriva depresiei la locul de muncă este mai importantă ca oricând", a afirmat Vincenzo Costigliola, preşedintele EDA.

"Facem apel la decidenţii politici din UE să-şi arate sprijnul şi angajamentul pentru a veni cu o soluţie imediată, comprehensivă şi integrată la nivelul politicii UE pentru această calamitate a epocii moderne", a adăugat el.

Simptomele depresiei sunt lipsa atenţiei, pierderi de memorie şi slăbirea funcţiilor executive, iar 94% din pacienţii care suferă de depresie experimentează aceste simptome.

"Deşi a fi în depresie nu este un semn de slăbiciune, pacienţii care suferă de această tulburare mintală sunt, din păcate, deseori stigmatizaţi", precizează EDA.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programul prezidenţial al lui Ponta: România are nevoie de o nouă mare unire a românilor Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor.
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
Salariile mici şi condiţiile de muncă din spitale au provocat o hemoragie a medicilor români către UE /reportaj RTBF/ Pentru medicii români este foarte greu să-şi facă meseria, în spitalele din România echipamentele medicale fiind vechi ori chiar inexistente, personalul insuficient şi salariile mici, astfel că mulţi dintre ei sunt tentaţi să plece în ţări din nordul Europei, unde condiţiile de muncă sunt mult mai atractive...
Depresia - Cauze si Simptome Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu.
Primarul municipiului Alexandria: O prioritate este dezvoltarea oraşului peste râul Vedea, spre Capitală (interviu) Primarul municipiului Alexandria, aflat la al doilea mandat consecutiv în fruntea administraţiei publice locale, consideră o prioritate deosebită dezvoltarea reşedinţei judeţului Teleorman peste râul Vedea, spre Capitală, în aceeaşi zonă fiind prevăzută şi amenajarea unui parc industrial. Într-un interviu...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.