Cele mai citite
 


Microalgele ca alternativă la petrol, promisiune care prinde formă
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Microalgele, sursă de biocarburant care poate înlocui petrolul, ar urma să-şi demonstreze în curând potenţialul datorită investiţiilor şi tehnologiilor inovatoare de extracţie, consideră experţi americani, citaţi de AFP.
Potrivit unui raport al Ministerului Energiei, microalgele ar putea înlocui până la 17% din importurile petroliere americane. Ministerul susţine peste 30 de proiecte de producere a biocarburantului din microalge, reprezentând investiţii de 85 milioane de dolari. Cel mai recent a fost anunţat în luna februarie de preşedintele Barack Obama.

'Am realizat un studiu care arată că benzina sau motorina extrase din microalge s-ar putea produce cu numai 2,28 dolari galonul (3,78 litri)', a declarat AFP Riggs Eckelberry, PDG al firmei americane Originoil, adică de două ori mai ieftin decât actualul preţ la pompă.

Originoil, alături de Sapphire Eneergy, este una din societăţile americane în care a investit Bill Gates şi care au pus la punct tehnologii de extracţie rentabile ale carburantului produs din microorganismele marine. 'În Statele Unite, biocarburanţii extraşi din alge vor fi produşi mai întâi pentru armată şi transportul aerian. Acest tip de carburant se va vinde la scară mare automobiliştilor probabil la începutul deceniului viitor', spune patronul Originoil.

'Marina americană prevede înlocuirea, în următorii opt ani, a 50% din consumul de carburant cu biocarburanţi care nu sunt în concurenţă cu culturile destinate alimentaţiei umane. Ei se bazează pe microalege', adaugă el.

Comparativ cu alte surse de biocarburant, aceste microorganisme sunt mult mai productive, având un randament virtual la hectar până la 25.000 l, faţă de 6.000 l la uleiul de palmier - în prezent cea mai productivă sursă de biocarburant în exploatare, potrivit experţilor. Contrar porumbului, producţia de biocraburant din microalge 'nu are niciun impact asupra producţiei alimentare sau a surselor de apă', precizează Riggs Eckelberry.

'Foarte productive, aceste microorganisme unicelulare se dezvoltă atât de repede încât se recoltează zilnic şi se reproduc bine în apele uzate cu mult nitrat sau apele sărate ale oceanului', mai spune el.

În plus, microalgele recurg şi la fotosinteză şi consumă mult bioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră. Produc şi o mare varietate de molecule bogate în substanţe biochimice, cu numeroase aplicaţii în producţia alimentară şi farmaceutică.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Obama i-a primit pe marii patroni americani pentru a discuta despre economie Preşedintele Barack Obama i-a primit vineri pe patronii marilor companii ca American Express sau Johnson&Johnson /produse farmaceutice/, în momentul când Statele Unite se luptă pentru a-şi reporni economia, informează AFP.
SUA: Motorina din alge, înlocuitoare a combustibilului convenţional, responsabil de multiple cancere La unele benzinării din SUA a început să fie comercializat combustibilul produs din alge marine. Deocamdată, acest tip de motorină a fost pus în vânzare cu titlu experimental în condiţii reale, nu de laborator, transmite Gigaom.
EY: Urbanizarea rapidă va necesita, la nivel global, investiţii de 70 trilioane dolari până în 2030 Urbanizarea sustenabilă şi durabilă va fi crucială pentru perspectivele de viitor ale omenirii, însă urbanizarea rapidă va necesita investiţii de până la 70 trilioane dolari până în 2030, din care doar 45 trilioane dolari sunt realizabili, din cauza lipsei posibilităţilor de finanţare, reiese dintr-un...
SUA-Franţa, 'o alianţă transformată' (articol semnat de Barack Obama şi Francois Hollande) Problema nucleară iraniană, securitatea în Africa, cooperarea economică: înainte de vizita preşedintelui francez Francois Hollande în SUA, cei doi lideri de stat au detaliat axele colaborării dintre ţările lor, într-un articol scris în exclusivitate pentru Le Monde şi Washington Post.
Barack Obama: Ar mai putea apărea cazuri de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei în Africa de Vest Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că ar mai putea fi semnalate cazuri individuale de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei din ţările din Africa de Vest, transmite Reuters.