Cele mai citite
 


Un articol controversat privind un virus mutant al gripei aviare a fost în cele din urmă publicat
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un articol referitor la crearea în laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 a fost în cele din urmă publicat miercuri după o controversă în legătură cu riscurile utilizării noii tulpini a gripei aviare de către terorişti, informează AFP.
Controversa a apărut la sfârşitul anului trecut după anunţul a două echipe medicale, una americană şi una olandeză, privind crearea unei mutaţii a virusului H5N1 capabilă, pentru prima dată, să se transmită cu uşurinţă între mamifere şi posibil între oameni.

Virusul H5N1, prezent în principal la păsările de curte şi la cele sălbatice, este foarte periculos pentru om, cu o rată de mortalitate de 60%, însă nu a făcut decât 350 de decese de la apariţia sa în 2003 pentru că este foarte dificil de transmis între oameni.

Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat cercetarea controversată pentru a descoperi cât de uşor este de modificat genetic H5N1 într-o tulpină foarte contagioasă de gripă umană. În opinia lor, cunoştinţele dobândite astfel vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi medicamente. Criticii sunt însă de părere că oamenii de ştiinţă au pus în pericol lumea prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripă, care ar putea 'scăpa' din laborator, precum şi că aceştia au deschis o cutie a Pandorei pentru teroriştii fanatici care doresc să fabrice o armă biologică.

În noiembrie, Biroul naţional american de ştiinţă pentru biosecuritate (NSABB) a cerut revistei americane Science şi cele britanice Nature să nu publice rezultatele acestor cercetări, invocând riscul de bioterorism. Oamenii de ştiinţă au calificat această decizie drept 'cenzură'.

În martie, după evaluări suplimentare, NSABB a autorizat în cele din urmă publicarea studiilor, argumentând că 'datele (...) nu par să furnizeze informaţii care ar permite ca utilizarea lor să pună în pericol sănătatea publică sau securitatea naţională'.

Revista britanică Nature a publicat miercuri rezultatele echipei americane, condusă de Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin. Un alt articol al profesorului Ron Fouchier de Centrul Medical Erasmus din Rotterdam este în curs de 'revizuire' înainte de publicarea sa în revista Science.AGERPRES/(Mihaela Moise)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
Un virus herpetic modificat genetic s-a dovedit eficient împotriva cancerului de piele Virusul herpetic modificat genetic este eficient împotriva cancerului de piele prin infectarea şi distrugerea celulelor canceroase ca şi prin declanşarea unui răspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marţi în revista americană 'Journal of Clinical Oncology', care indică potenţialul...
Gripa, o boală invariabilă provocată de un virus variabil Gripa este o boală infecţioasă şi contagioasă, respiratorie acută, cu debut imediat şi provocată de virusul gripei. Este însoţită de febră mare, dureri generalizate şi tuse. Dacă evoluează în mod favorabil, aceste simptome nu durează mai mult de patru zile însă prelungirea febrei, peste această perioadă...
Libia: Patru decese cauzate de gripa aviară (ministrul sănătăţii) Ministerul libian al Sănătăţii a informat sâmbătă în legătură cu patru decese provocate de gripa aviară şi a afirmat că în ţară nu există cazuri de febră hemoragică Ebola, scrie AFP.
SUA: Publicarea unui controversat studiu privind un virus H5N1 mutant Revista americană Science a publicat joi un studiu olandez privind crearea în laborator a unui virus mutant al gripei aviare H5N1 care se transmite cu uşurinţă între mamifere, după o controversă privind riscurile legate de un atac bioterorist în cazul publicării acestui studiu, informează AFP.
Sportivii modificaţi genetic vor putea fi depistaţi prin sângele lor Dacă dopajul genetic ţine mai mult, în prezent, de science-fiction decât de un fenomen de masă, testele de detectare vor fi în curând o realitate, cu progresele făcute de două cercetări ştiinţifice recente, care demonstrează că un sportiv modificat genetic poate fi trădat de sângele său.