Cele mai citite
 


MEDICINA ALTERNATIVĂ: DEFINIŢII
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Altfel de medicina
 

 

 

 

 

 

 

Pentru ca interesul este crescător pentru practicile traditionale se cuvine sa definim citeva aspecte. In numere viitoare vom detalia proceduri, tehnici etc. 

Ce este medicina alternativă ?
Medicina alternativă reprezintă orice formă de practică ce nu se încadrează în grila medicinei moderne convenţionale. Medicina alternativă acoperă o gamă largă de filosofii, abordări şi terapii de vindecare. Majoritatea acestor tratamente şi practici de vindecare/restabilire a stării de sănătate nu se predau în şcolile medicale. Ca exemple de astfel de domenii putem enumera: naturopatia, homeopatia şi acupunctura.
 
Ce este medicina complementară ?
Dacă medicina sau terapia alternativă este utilizată singură sau în locul medicinei convenţionale atunci ea este denumită medicină “alternativă”. Dacă tratamentul sau terapia este alături de sau realizată împreună cu medicina convenţională atunci ne referim la “medicină complementară” ca fiind două practici complementare uneia alteia. De exemplu, multe spitale din China, Coreea, India, Rusia recurg la acupunctură cu scopul de a reduce durerea în timpul operaţiei chirurgicale şi aceasta pentru a nu recurge la anestezie cu substanţe chimice. Aceasta este medicina complementară. Luat în amănunt, ne putem referi la uleiul de susan ca fiind un tratament complementar pentru cancer. Inducerea unei temperaturi a corpului, de 39oC cu ajutorul plantelor sau a proteinei animale este o procedură (terapie convulsivantă) utilizată în tratamentul bolilor nervoase, cancerului etc. Acestea sunt exemple de medicină complementară.
 
Ce este medicina holistică ?
Multe dintre practicile alternative acordă atenţie pe lângă corpul fizic şi aspectelor mentale, emoţionale şi spirituale ale sănătăţii. Terapii precum hipnoza şi vizualizarea declară că sunt capabile să modifice stările fizice doar prin intervenţii de tip mental. Aceşti specialişti consideră că organismele noastre sunt nişte maşini remarcabil de ascultătoare, capabile să se replieze, să se vindece singure doar prin intervenţii ori stimulări ocazionale. Numele de “medicină holisitică” provine din unificarea minţii şi corpului fizic. Practicienii holisitici tratează persoana “ ca întreg” spre deosebire de alte forme de abordari ale organelor corpului, ca loc unde au apărut semne, simptome.
 
Ce este medicina naturală ?
Medicina naturală poate fi considerată orice terapie care se bazează pe propriile puteri/capacităţi de vindecare ale organismului.
 
Eusebiu TIHAN
Psiholog, terapeut Practici traditionale,
MEDCENTER Berceni

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este medicina alternativa? Medicina alternativa (numita si medicina complementara sau medicina neconventionala este o ramura a medicinii care are ca obiect principal pastrarea si restabilirea sanatatii pacientilor cu mijloace profilactice si curative noninvazive.
Congres de specialitate: Fizica cuantică oferă posibilitatea de validare ştiinţifică pentru medicina alternativă şi complementară Capacitatea apei magnetice de creştere a efectelor remediilor naturale, electrosmogul ca pericol pentru sănătate, tratarea afecţiunilor tumorale cutanate şi infecţiilor virale umane cu preparate din ţesuturile insectelor au fost câteva dintre temele abordate în cadrul celui de-al doilea Congres Naţional...
Dr. Ioan Dumitrescu: La INMCA a existat permanent activitate de cercetare a procedurilor acupuncturale Activitatea de cercetare a procedurilor acupuncturale în scopul de a creşte performanţa terapeutică este permanentă la Institutul de Medicină Alternativă şi Complementară "Florin Brătilă", a declarat vineri, în cadrul celui de-al II-lea congres cu participare internaţională de medicină complementară...
AFECȚIUNILE NEUROLOGICE, DURERILE DE SPATE ȘI DE CAP AMELIORATE PRIN CHIROPRACTICĂ DE MEDICUL AMERICAN LOU JACOBS Intermedicas aduce în România, printr-un parteneriat exclusiv, pe Dr. Lou Jacobs, chiropractor american de top Intermedicas, prima clinică de second opinion din România, îl aduce la București pe dr. Lou Jacobs, renumit chiropractor din Statele Unite ale Americii.
Contaminarea cu dioxină: Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat măsuri de precauţie; precedente în Europa Paris, 8 ian /Agerpres/ - Cazul contaminării cu dioxină din Germania este ultimul ca dată dintr-o serie de mari scandaluri alimentare legate de această substanţă cancerigenă, în ultimii ani, în Europa, notează sâmbătă AFP, care semnalează câteva dintre ele.
Avort selectiv: În China, India şi Coreea de Sud, o generaţie fără femei Peste 20 de ani, în multe zone din China şi India numărul bărbaţilor tineri îl va depăşi cu 10 până la 20 la sută pe cel al femeilor, dezechilibru social care va avea consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, semnalează marţi cotidianul spaniol El Mundo.