Cele mai citite
 


Mierea in alimentatia copiilor
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Ce mancam?, Mancam sanatos, Mama si copilul
 

 

 

Mierea este un indulcitor natural delicios ce deseori este introdus eronat in alimentatia copiilor, fie pentru a da un gust mai bun mancarii, fie pentru beneficiile pe care le poate aduce sanatatii. Totusi, dincolo de avantajele mierii, exista un mare inconvenient: ea este interzisa copiilor sub un an. 

Copiii mici nu au voie sa consume miere intrucat prezinta un risc ridicat de dezvoltare a unei afectiuni ce poarta numele de botulism infantil. Acesta apare cand organismul copilului este infectat de o bacterie numita clostridium botulinum, a carei spori se gasesc frecvent in miere. Clostridium botulinum poate cauza la bebelusi o forma rara de toxiinfectie alimentara – numita botulism.
 
Cum se manifesta botulismul?
Daca un copil este infectat de aceasta bacterie, ar putea prezenta urmatoarele simptome dupa 8-36 de ore de la consumarea mierii:
  • Constipatie
  • Letargie
  • Lipsa poftei de mancare
De ce botulismul infantil se manifesta doar la copiii mici?
Copiii pana la un an nu au sistemul digestiv maturizat complet, de aceea sunt mai susceptibili la a dezvolta aceasta boala. Sporii bacteriei care provoaca botilismul sunt inofensivi pentru adulti si pentru copiii de peste un an. Microorganismele care se gasesc dupa aceasta varsta in intestinul uman pot impiedica bacteria clostridium botulinum sa creasca, prin urmare boala nu se mai declanseaza.
 
Mierea introdusa in prajituri poate fi data copiilor?
Sporii bacteriei pot fi distrusi doar la temperaturi foarte mari, pe care, de obicei, nu le putem obtine cu metodele casnice de preparare termica. Toxina (produsa in conditii anaerobe) poate fi distrusa doar prin fierbere, insa sporii sunt foarte greu de ucis. Prin urmare, mierea nu este sigura pentru copii nici atunci cand este introdusa ca ingredient in prajituri coapte in cuptor.
 

Un al doilea argument care trebuie luat in considerare este faptul ca dandu-le copiilor miere in dieta zilnica putem sa afectam dintii care incep sa creasca. Exista parinti care adauga miere in cerealele copiilor sau in celelate alimente doar pentru gust. Nu este un lucru prea bun, intrucat asta va incuraja o slabiciune pentru dulciuri a copilului, care mai tarziu va interfera cu o alimentatie sanatoasa. 

Sursa www.reteteculinare.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O dietă sănătoasă influenţează indicele IQ al copiilor Conform unui nou studiu realizat de Universitatea Bristol şi publicat în ultimul număr al revistei Journal of Epidemiology and Community Health, există o relaţie între alimentaţia copiilor şi nivelul lor de inteligentă, aşa cum este acesta reprezentat de testele de tip IQ, informează BBC.
Introducerea alunelor sau arahidelor în alimentaţia copiilor mici poate preveni alergiile la acestea (studiu) Părinţii ar trebui să introducă în alimentaţia copiilor unt de arahide sau alimente sub formă de piure care conţin praf de nucă ori alune începând de la vârsta de 4-6 luni pentru a preveni riscul de a dezvolta alergii la aceste alimente, potrivit unor noi recomandări ale Institutului Naţional pentru...
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Bacău: Diferenţe sensible între alimentaţia copiilor din mediul rural şi cel urban din judeţ Copiii din localităţile rurale băcăuane sunt subnutriţi, în timp ce minorii din oraşe sunt supraponderali, relevă un studiu realizat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.