Cele mai citite
 


PREMIERĂ: Institutul Clinic Fundeni a inaugurat prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat
joi, 3 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

 

  

Cunoscut drept cel mai important institut medical din România, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat joi, 3 mai 2012, prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unități sanitare de stat, continuând astfel seria de premiere medicale.  

Banca de celule hematopoietice asigură condiţiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienţii cărora li se efectuează transplantul medular, cât şi pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.  Acesta este un progres pentru un număr mult mai mare de pacienţi care se pot trata la standarde europene şi în România. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puţin având în vedere că un pacient care pleacă în străinătate pentru transplant costă statul 100.000 de euro”, a declarat dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, în cadrul conferinței de presă organizată cu această ocazie.
 
La inaugurarea băncii de celule stem hematopietice a participat şi ministrul interimar al Sănătăţii, conf. univ. dr. Ladislau Ritli, care a precizat că ”este o bucurie imensă atât pentru profesionişti, dar mai ales pentru pacienţi. Banca beneficiază de adevărate vârfuri de linii tehnologice în domeniu și se adresează pacienţilor care au nevoie de transplant cu celule stem - vorbim de primitor şi de donator, care au aici condiţiile de a primi o asistenţă corespunzătoare”.
 
”Înfiinţarea băncii de celule stem hematopoietice înseamnă foarte mult pentru Institut şi nu reprezintă doar o împlinire profesională, ci şi împlinirea unui vis, acela de a veni în beneficiul pacienţilor prin realizarea transplanturilor medulare în condiţii şi la standarde europene”, a declarat dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.
Lansarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Aceasta presupune accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant atât din registrul naţional cât şi din registrele internaţionale interconectate la acesta.
 
“Pentru a fi funcţional, Registrul trebuie să îndeplinească condiţiile europene, dar şi pe cele internaţionale. Noi îndeplinim condiţiile pentru a funcţiona, însă mai este nevoie de reglementările legislative care să permită funcţionarea. Cred că în 30 de zile Registrul ar putea deveni funcţional. Avem deja colaborări cu Registrele din Franţa, Cehia”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celulele Stem Hematopoietice. 
De asemenea, dr. Victor Zota, reprezentant al Agenţiei Naţionale de Transplant, a afirmat că “din punct de vedere al Agenţiei Naţionale de Transplant, standardele de calitate pe care le îndeplineşte banca sunt cu adevărat impresionante, ceea ce face ca Institutul Clinic Fundeni să fie la standardele europene”.
 

Pe de altă parte, banca de celule stem a Institutului Clinic Fundeni respectă toate criteriile pentru a deveni şi prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că în viitor se va putea accesa şi această sursă de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant. 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PREMIERĂ la Institutul Clinic Fundeni: Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat - Sistemul de sănătate din România se aliniază la standardele internaționale în domeniul transplantului medular Joi, 3 mai în cadrul Institutul Clinic Fundeni – cea mai mare instituție medicală din țara noastră – va fi lansată prima bancă de celule stem hematopoietice înființată într-un spital de stat din România.
Prima bancă de celule stem într-un spital de stat Prima bancă de celule stem hematopoietice de la Institutul Clinic Fundeni îndeplineşte în totalitate standardele Agenţiei Naţionale de Transplant şi pe cele europene care reglementează activitatea de procesare şi conservare a celulelor vii.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
ARBACS saluta infiintarea primei banci de celule stem dintr-un spital de stat din Romania ARBACS (Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem) saluta aparitia primei banci de celule stem hematopoietice, infiintata intr-un spital de stat din Romania, la Institutul Fundeni.
Ladislau Ritli: Institutul Clinic Fundeni, unul dintre cele mai importante din România Institutul Clinic Fundeni este unul dintre cele mai importante din România, aici existând trei centre de referinţă în transplant - hepatic, medular şi renal, a subliniat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, miercuri, cu prilejul manifestărilor ocazionate de "Zilele Institutului Clinic Fundeni".