Cele mai citite
 


A murit Grigore Vieru
duminică, 18 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Cunoscutul poet din Republica Moldova Grigore Vieru a murit, duminică noaptea, în jurul orei 01,30, după ce a fost grav rănit într-un accident rutier, care a avut loc cu 48 de ore înainte de deces. (Sursa: Agerpres)

Moartea poetului a fost confirmată pentru AGERPRES de Gheorghe Ciobanu, directorului Spitalului de Urgenţă din Chişinău, unde acesta era spitalizat.

Poetul Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 02,00, în secţia de reanimare a Spitalului de Urgenţă, în urma unui accident rutier, produs în zona localităţii Dânceni, în timp ce se întorcea de la o manifestare consacrată zilei de naştere a poetului Mihai Eminescu. Grigore Vieru a suferit un traumatism cranio-cerebral închis, contuzie cerebrală, traumatism al cutiei toracice, cu contuzia cordului plămânilor şi a organelor mediastinale, traumă închisă a abdomenului şi contuzie a organelor abdominale.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a aprobat vineri, la propunerea şefului Statului Major General, ca o aeronavă de tip AN-26 aparţinând Forţelor Aeriene Române să efectueze vineri seară un zbor umanitar pe ruta Bucureşti-Chişinău şi retur, care urma să-l aducă pe Vieru la Bucureşti.
O echipă de medici din România l-a consultat pe poet, dar împreună cu medicii din Republica Moldova s-a decis că acesta nu poate fi transportat, deoarece aceasta i-ar pune în pericol viaţa.
Sâmbătă, medicii vorbeau despre anumite ameliorări ale stării sănătăţii lui Vieru, precum revenirea aproape la normal a tensiunii şi activităţii rinichilor, iar duminică seara la Chişinău urma să sosească un expert din Germania.
De asemenea, potrivit lui Gheorghe Ciobanu, mai multe investigaţii medicale au constatat lipsa unor complicaţii şi "corectitudinea tacticilor aplicate de către medici".
La 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani.
* * *
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin. Cursurile şcolii primare şi cele medii le-a absolvit în satul natal şi în orăşelul Lipcani, între anii 1950-1953.
A debutat editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, 'Alarma', apreciată de critica literară drept un început de bun augur, în anul 1957. În 1958 a absolvit Facultatea de Filologie şi Istorie. În 1960 a fost numit redactor la revista 'Nistru', actualmente 'Basarabia', publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 1965 i-a apărut volumul 'Versuri pentru cititorii de toate vârstele', volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967).
Prin volumul de versuri 'Numele tău', apărut în 1968 s-a produs o cotitură în destinul poetului. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar alte două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apăreau pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică. În anii următori au apărut volumele 'Mama' (1975); 'Un verde ne vede!' (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); 'Steaua de vineri' (1978), apărută la editura Junimea din Iaşi; 'Izvorul şi clipa' (1981), selecţie din lirica poetului apărută la editura Albatros din Bucureşti; 'Scrieri alese' (1984), volum în care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii şi cântece, medalioane, secvenţe publicistice, volum, prefaţat de cel mai de seamă critic şi istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; 'Rădăcina de foc' (1988), la Editura Universul; 'Curăţirea fântânii' (1993); 'Văd şi mărturisesc' (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme şi confesiuni, scos de Editura Minerva în una din cele mai prestigioase colecţii 'Biblioteca pentru toţi'; 'Acum şi în veac' (1997), volum antologic, apărut la Editura Litera din Chişinău; 'Cartea Vieţii Mele' - volum ontologic de autor - 550 pagini - (2002). Alături de creaţia sa poetică se situează şi aceea de alcătuitor de manuale şi abecedare în limba română (Steluţa, 1970; Abecedar, 1974; Albinuţa).
Grigore Vieru a primit, în 1988, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus, în 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Române, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentală a României 'Eminescu - 150 de ani de la naştere' (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicaţii din România. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tânăra din Republica Moldova care a căzut de la etajul unei pensiuni a părăsit spitalul din Braşov Tânăra din Republica Moldova care a căzut de la etajul unei pensiuni din Râşnov în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, a părăsit marţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov fiind transportată cu o ambulanţă până la graniţa cu Republica Moldova.
Elicopter SMURD prăbuşit: Oficialităţi din Republica Moldova au depus coroane de flori la Ambasada României Oficialităţi din Republica Moldova, între care preşedintele Nicolae Timofti şi şeful parlamentului Andrian Candu, au depus vineri coroane de flori la sediul Ambasadei României din Chişinău, în semn de omagiu pentru cele patru victime ale accidentului aviatic din raionul Cantemir, în care a fost implicat...
Accidente rutiere în care au fost implicate microbuze, autocare în 2015-2016 (cronologie) Un accident rutier grav s-a produs la 22 februarie 2016, în municipiul Constanţa, în accident fiind implicat un microbuz şcolar ce transporta elevi la o unitate privată de învăţământ. Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, au fost răniţi doi adulţi, iar cinci copii au traumatisme minore...
SMURD se extinde în Republica Moldova Proiectul transfrontalier SMURD se va extinde în Republica Moldova, o decizie în acest sens fiind luată în urma discuţiilor purtate de şeful Serviciului moldovean al Protecţiei Civile şi al Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu, cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România...
R.Moldova: Un echipaj SMURD va activa la Chişinău O ambulanţă mobilă de terapie intensivă a fost donată de Ministerul de Interne al României Serviciului pentru Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, informează un comunicat de presă citat vineri de Radio Chişinău.
Bogdan Opriţa: Starea de sănătate a răniţilor de la Spitalul Floreasca este echilibrată Cei patru răniţi din accidentul din Ungaria aduşi la Spitalul Floreasca sunt conştienţi şi se află într-o stare echilibrată, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa.