Cele mai citite
 


Îmbătrânirea populaţiei, o provocare pentru strategiile de sănătate
marţi, 13 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza
 

Diagnosticul precoce şi tratament pentru tot scheletul osos - acestea sunt recomandările în cazul artritei şi osteoporozei făcute de dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Medicul a făcut referire, într-o conferinţă de presă susţinută luni, la faptul că pe 12 octombrie se marchează Ziua Mondială a Artritei, iar pe 20 octombrie Ziua Mondială a Osteoporozei, două evenimente importante pentru persoanele care suferă de afecţiuni reumatismale.
'2009 va fi al doilea an când de Ziua Internaţională a Osteoporozei se face o 'chemare la acţiune' cu scopul de a mobiliza puterea milioanelor de votanţi, plătitori de taxe şi cetăţeni preocupaţi de îmbunătăţirea politicilor sanitare în sistemele guvernamentale şi private din toată lumea', a subliniat dr. Cătălin Codreanu.
Acesta a explicat că există aproximativ 200 de afecţiuni reumatice, iar peste 30% din populaţia adultă din Europa suferă de boli reumatice şi cel puţin o dată în viaţă jumătate din populaţie a prezentat o durere reumatismală.
Dr. Codreanu a explicat că poliartrita reumatoidă afectează 1% din populaţia României, ceea ce înseamnă că sunt 200.000 de persoane care suferă de această boală.
Specialistul este de părere că marcarea celor două zile contribuie la o mai bună informare a populaţiei despre semnele bolii, posibilităţile de tratament, dar mai ales despre ce trebuie făcut pentru a preveni şi despre diagnosticul precoce.
Artrita reumatoidă este o boală autoimună: sistemul imunitar, care de obicei acţionează pentru apărarea organismului, ajunge să lucreze împotriva propriului organism.
Boala se poate instala pe nesimţite sau poate apărea brusc. De aceea specialiştii recomandă ca la primele dureri ale articulaţiilor cei afectaţi să se prezinte la medic, deoarece cu cât diagnosticul e mai precoce şi, implicit, tratamentul introdus mai din timp, cu atât calitatea vieţii va fi mai puţin afectată.
În ceea ce priveşte osteoporoza, dr. Codreanu a spus că principala cauză este instalarea menopauzei, femeile după 51 de ani prezentând risc de osteoporoză.
Îmbătrânirea populaţiei pune mari probleme de strategii sistemelor de sănătate. Dacă în 2002 un procent cuprins între 12% şi 17% din populaţie avea vârsta peste 65 de ani, în 2025 se estimează că procentul va ajunge la 20% - 25%, a menţionat dr. Codreanu.
Se estimează că osteoporoza afectează 75 milioane de persoane în Europa, SUA şi Japonia. Numai în anul 2000 s-au produs 9 milioane de fracturi osteoporotice, iar, potrivit estimărilor, una din trei femei în vârstă de peste 50 ani şi unul din cinci bărbaţi în vârstă de peste 50 ani vor experimenta fracturi osteoporotice, a subliniat preşedintele Ligii Române contra reumatismului.
Costurile pentru analizele specifice şi tratament sunt foarte mari, însă pacienţii beneficiază de reduceri cu 50% prin intermediul programelor naţionale, a amintit specialistul.
'Susţinem o parte din terapia şi diagnosticarea osteoporozei. Avem de ani de zile şi vom avea în continuare în farmacii şi cabinete medicale nouă osteodensitometre pentru testări gratuite de osteoporoză. În luna octombrie, aparatele vor fi în Bucureşti, Câmpulung Moldovenesc, Roman şi Iaşi. Sprijinul nostru este chiar mai mare pentru cei depistaţi cu osteoporoză - compensăm financiar 100% testul DEXA şi uneori oferim gratuit şi parte din terapie,' a declarat, la rândul său, dr. Marius Albulescu, medical advisor Sanofi-Aventis.
Dr. Cătălin Codreanu a menţionat şi un alt test - numit FRAX - un instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică. FRAX estimează probabilitatea de a suferi în următorii zece ani o fractură de şold sau o fractură osteoporotică majoră (coloană vertebrală, antebraţ, şold sau umăr).
Instrumentul FRAX este aplicabil prin computer şi este disponibil gratuit pe http://www.shef.ac.uk/FRAX.
Dr. Codreanu a accentuat asupra diagnosticării precoce şi tratamentului care îşi arată efectele după cel puţin şase luni.
O atenţie sporită trebuie acordată şi alimentaţiei, fiind necesar un aport de 800 - 1000 miligrame vitamina D şi 500 miligrame de calciu zilnic, dar şi exerciţiilor fizice. Specialistul a insistat asupra obiceiurilor alimentare încă din copilărie, având în vedere că masa osoasă se defineşte până la 30 de ani.
Despre experienţa sa personală a vorbit cunoscuta prezentatoare TV Sanda Ţăranu, care a accentuat asupra faptului că 'trebuie să fim foarte atenţi cu această boală, pentru că este foarte perfidă'. Sanda Ţăranu a subliniat că trebuie să fim foarte atenţi cu propria sănătate şi să mergem la medic când avem o suferinţă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Afecţiunile reumatismale cele mai frecvente la populaţia adultă Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cauza de boală cel mai frecvent raportată la populaţia adultă.
Cluj: Discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.
Noi alternative pentru tratarea afecţiunilor reumatice Aproximativ 10 milioane de români suferă de afecţiuni reumatice, cele mai frecvente fiind artroza, poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Bolile reumatice cronice afectează din ce în ce mai multe persoane Afecţiunile cronice precum artrita reumatoidă şi durerile lombare sunt responsabile pentru faptul că mii de persoane nu-şi pot menţine locul de muncă, atât în România, cât şi în lume, iar numărul acestora este în creştere, a subliniat prof. dr. Cătălin Codreanu, de la Institutul de Reumatologie "Dr....
Aproximativ 200.000 de români suferă de poliartrită reumatoidă Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă boală inflamatorie articulară şi afectează aproximativ unu la sută din populaţia generală, ceea ce înseamnă 200.000 de pacienţi în România, a declarat miercuri preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu, la o conferinţă de...
Un microscop de forţă atomică poate diagnostica foarte timpuriu o artroză Cercetători elveţieni au pus la punct un microscop de forţă atomică experimental care poate detecta semne ale artrozei mult mai timpuriu decât prin metodele clasice de diagnosticare, potrivit unui studiu publicat în ultimul număr al revistei britanice Nature Technology, relatează AFP. (Sursa: Agerpres)