Cele mai citite
 


Finanţare europeană de aproape 19,3 milioane lei pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi
vineri, 4 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 19,299 milioane lei construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România (AHSR), împreună cu doi parteneri naţionali şi cu Federaţia Naţională a Asociaţiilor Persoanelor cu Handicap din Ungaria (MEOSZ).
'Valoarea totală a proiectului este de peste 19,693 milioane lei, contribuţia proprie fiind de 2%, iar cea a statului român de 5% din valoarea nerambursabilă de circa 19,299 milioane lei, asigurată de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU', a declarat, joi, pentru AGERPRES, Anela Drăgan, managerul proiectului.
Aceasta a arătat că proiectul urmăreşte construirea unei reţele de cinci centre pentru reabilitarea şi integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi, amplasate în trei din cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia şi Centru. De asemenea, vor fi create două centre de resurse şi servicii care să ajute persoanele defavorizate să-şi găsească şi să-şi păstreze locul de muncă.
'Din discuţiile cu beneficiarii proiectului, dar şi cu familiile acestora, a reieşit foarte clar că toată lumea îşi doreşte independenţa financiară, cu ajutorul unei vieţi active şi a unui loc de muncă. Probleme apar din cauza faptului că nu se ştie unde şi cum poate fi găsit locul de muncă potrivit. Proiectul nostru propune un parcurs complet pentru integrarea profesională, de la o informare privind competenţele necesare, evaluare şi orientare profesională până la calificare cu diplomă recunoscută la nivel naţional şi obţinerea unui loc de muncă. Un pachet complet', a afirmat Mihaela Bărăgan, expert-coordonator în cadrul proiectului.
Cursurile vizează calificarea - recalificarea în domenii precum acordarea de îngrijire la domiciliu, electromecanică, floricultură, peisagistică, masaj medical şi croitorie, potrivit unei 'cercetări' pe piaţa locală a muncii. 'Sunt meserii cu căutare pe piaţa muncii', a adăugat Anela Drăgan.
După cum a spus Ruxandra Miuti, expert PR, proiectul mai urmăreşte ca, printr-o campanie de comunicare, să contribuie şi la schimbarea mentalităţilor faţă de persoanele cu dizabilităţi.
'Este necesar dialogul cu beneficiarii, cu organizaţii neguvernamentale şi publice, cu angajatorii. Acestora li se adaugă familiile persoanelor cu dizabilităţi şi publicul larg. De altfel, în partea a doua a proiectului vom derula o campanie cu sloganul 'Acceptă schimbarea!', orientată către toţi aceştia, pentru că mentalitatea trebuie mai întâi schimbată: este nevoie de toleranţă şi înţelegere faţă de problemele persoanelor cu dizabilităţi', a subliniat Ruxandra Miuti.
Dialogurile iniţiate până acum în cadrul proiectului au evidenţiat 'hăţişul de comisii' pe care este nevoit să-l străbată o persoană cu dizabilităţi pentru a obţine documentele necesare recunoaşterii oficiale a situaţiei sale, necunoaşterea sau ignorarea de către unii medici de familie a legislaţiei în vigoare, consecinţa fiind refuzul nejustificat al eliberării unor acte medicale. De asemenea, s-a constatat lipsa de empatie a publicului şi, uneori, a autorităţilor, precum şi limbajul criptic folosit de acestea.
După cum a afirmat reprezentantul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a Sectorului 5 al Capitalei, recenta lege a asistenţei sociale va aduce o simplificare a procedurilor prin fuziunea diverselor comisii implicate în procedura de eliberare a certificatului de încadrare în grad de handicap.
Vineri, AHSR a organizat o dezbatere cu tema 'Dependent sau independent financiar', prezentând totodată şi proiectul finanţat prin POSDRU pe care-l derulează pînă la sfîţşitul anului 2013.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Finanţare europeană de circa 4 milioane euro pentru integrarea şi reabilitarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 4 milioane euro proiectul strategic 'ExcelNet' de înfiinţare a unei reţele de centre de excelenţă în furnizarea serviciilor de reabilitare şi...
Braşov: Centru de Recuperare pentru Copilul cu handicap, inaugurat la Brădet Unul dintre cele mai moderne Centre de Recuperare pentru Copilul cu handicap, aflat în incinta Centrului de Reabilitare Şcolară Brădet din Braşov, de care vor beneficia aproximativ 200 de copii şi tineri din zonă, a fost inaugurat miercuri, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES de Direcţia...
Prahova: Centru de reabilitare şi integrare profesională, inaugurat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România la Gornet Un centru de reabilitare şi integrare profesională destinat persoanelor cu dizabilităţi sau celor afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială a fost inaugurat, vineri, în comuna prahoveană Gornet de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din România.
Caraş-Severin: CJ reabilitează Centrul pentru persoane cu dizabilităţi de la Oraviţa Proiectul 'Reabilitare Centrul pentru persoane cu dizabilităţi Oraviţa', derulat prin 'Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 - Îmbunătăţirea Infrastructurii sociale', a fost finalizat luni, cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor cu dizabilităţi. Valoarea proiectului derulat la Oraviţa...
Mehedinţi: Proiect de modernizare a infrastructurii sociale destinate copiilor cu dizabilităţi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi a demarat proiectul 'Construire şi dotare Centru de zi pentru copilul cu autism - P+E, reabilitare şi modernizare Centru de plasament pentru copilul cu dizabilităţi, Drobeta-Turnu-Severin', a declarat marţi, pentru AGERPRES...
Bacău: A început construirea primului centru pediatric din România specializat integral pe îngrijirea bolilor paliative Asociaţia Lumina din Bacău, în parteneriat cu Fundaţia daneză Velux, oferă "O şansă la Demnitate" copiilor diagnosticaţi cu boli incurabile, prin punerea pietrei de temelie, joi, a construcţiei primului centru pediatric de tip "Hospice" dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice din România.