Cele mai citite
 


Marko Bela: E greu să votezi un Guvern care promite anularea unei hotărâri privind drepturile minorităţilor
vineri, 4 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat joi, la Deva, că este greu ca Uniunea să susţină guvernul condus de premierul desemnat Victor Ponta, în condiţiile în care acesta şi-ar propune anularea hotărârii de Guvern prin care a fost înfiinţată facultatea de medicină în limba maghiară de la Târgu Mureş.
'Susţinerea guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o şedinţă cu grupurilor parlamentare şi acolo să finalizăm poziţia noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îţi promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei hotărâri de Guvern privind drepturile minorităţilor. Aici sunt şi probleme, nu?', a spus senatorul Marko Bela.
El a explicat că, în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, guvernul a respectat legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş.
'Regret foarte mult că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult. (...) Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii şi eu consider că responsabilitatea respectării drepturilor minorităţilor, cele constituţionale şi cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universităţi, ci guvernanţilor, Guvernului şi instituţiilor statului. Guvernul trebuie să vegheze asupra respectării legii în orice domeniu, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor', a spus senatorul Marko Bela.
În opinia sa, viitorul guvern ar trebui să-şi 'revadă' poziţia faţă de UMF Târgu Mureş pentru ca România să nu asiste la 'o premieră extrem de tristă' în care sunt anulate drepturi câştigate deja de minorităţi.
'Eu sper foarte mult că totuşi îşi vor revedea această poziţie, pentru că altfel vom avea o premieră extrem de tristă în România, şi anume anularea unor drepturi deja dobândite. Până acum, în România, în aceşti 22 de ani de după 1989, mai încet sau mai repede, cu paşi mai mici sau mai mari, am lărgit condiţiile şi drepturile minorităţilor. Ar fi o premieră în România, foarte tristă şi foarte periculoasă, să se anuleze un drept deja dobândit. Cred că va trebui să mai avem discuţii în sensul acesta', a mai spus Marko Bela. AGERPRES/(A, AS - Sorin Blada)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Benedek Istvan (UDMR): Cea mai mare problemă a Guvernului nu e sărăcia, ci UMF Târgu Mureş Preşedintele UDMR Târgu Mureş, prof.univ.dr. Benedek Istvan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că cea mai mare problemă a noului Guvern s-a dovedit a fi facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi nu sărăcia sau dificultăţile economice.
Mate Andras (UDMR): Dacă PDL se răzgândeşte în privinţa UMF Târgu Mureş, UDMR iese de la guvernare Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor şi preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat, la TVR Cluj, că formaţiunea sa va ieşi de la guvernare în cazul în care PDL se va răzgândi în ceea ce priveşte înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
Laszlo Borbely, despre protestul privind UMF Târgu Mureş: Mingea este la conducerea Universităţii Vicepreşedintele politic al UDMR, deputatul Laszlo Borbely, a afirmat sâmbătă că trăim într-o ţară democratică şi nu este nicio problemă că cineva protestează la congresul Uniunii pe tema înfiinţării unei linii maghiare la UMF Târgu Mureş.
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...