Cele mai citite
 


Tamas Sandor (UDMR): Anularea drepturilor dobândite de comunitatea maghiară, o mare greşeală
vineri, 4 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat miercuri că abrogarea hotărârii de Guvern privind înfiinţarea liniei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş ar reprezenta o mare greşeală, deoarece comunitatea maghiară nu va putea rămâne impasibilă la pierderea niciunui drept dobândit pe cale legală.
'Eu cred că premierul desemnat Victor Ponta va respecta legile ţării şi Constituţia, aşa cum a promis. Există Legea Educaţiei naţionale unde scrie negru pe alb să se înfiinţează linia cu predare în limba maghiară la UMF, iar ca jurist şi premier nu poate să facă altceva', a declarat Tamas Sandor.
Acesta a adăugat că 'cei care vor să şteargă printr-o semnătură drepturile dobândite de comunitatea maghiară fac o mare greşeală'.
'De-a lungul ultimelor două decenii s-a dovedit că am folosit pârghii politice democratice în interiorul Parlamentului pentru a dobândi şi a păstra drepturile comunităţii maghiare, iar când nu am găsit înţelegere am rezolvat demonstrând şi pe stradă. Să ne amintim anul 2009 când s-a încercat mazilirea prefecţilor maghiari şi a şefilor instituţiilor deconcentrate', a spus Tamas Sandor.
În context, liderul UDMR a menţionat că Uniunea susţine în continuare ideea 'legiferării proporţionalităţii etnice', respectiv reprezentarea minorităţilor naţionale la nivelul conducerilor instituţiilor deconcentrate în raport cu procentul pe care îl deţin la nivel de judeţ, arătând că în regiunile europene în care s-a respectat acest lucru, cum ar fi spre exemplu Tirolul de Sud, există 'pace etnică şi prosperitate economică'.
Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că una dintre priorităţile absolute ale Cabinetului Ponta este anularea hotărârii de Guvern prin care se înfiinţează o linie în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
'Cred că în prima şedinţă de guvern una dintre măsurile care vor fi adoptate va fi anularea acelei hotărâri privitoare la UMF Târgu Mureş, este o prioritate absolută, pentru că noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim. Noi am socotit că este o chestiune pentru care merită să plece un guvern, una din cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură', a declarat Antonescu. AGERPRES/(AS-Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Antal Arpad (UDMR) - Ponta se joacă cu focul! Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că abrogarea HG privind înfiinţarea liniei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş va 'da apă la moară' radicalilor maghiari şi, implicit, va conduce la radicalizarea UDMR.
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
H. Kelemen: HG privind UMF Tg. Mureş trebuie să intre în Guvern marţea viitoare UDMR aşteaptă decizia PDL privind introducerea unei hotărâri de guvern referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş în şedinţa Executivului de marţea viitoare, pentru a putea "continua mai departe acest drum împreună", a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, după şedinţa...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...