Cele mai citite
 


Alergarea regulată poate prelungi viaţa (studiu)
sâmbătă, 5 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Practicarea regulată a joggingului ar avea ca efect prelungirea speranţei de viaţă cu câţiva ani, potrivit unui recent studiu realizat de cercetători danezi. Intitulat Copenhagen City Heart, studiul pune în evidenţă beneficiile alergatului, scrie maxisciences.com.
Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii au examinat datele strânse din 1976 de la 20.000 de persoane, femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 93 de ani. Luând în considerare diferiţi factori, ei au observat că datele adunate în 30 de ani arătau o creştere a speranţei de viaţă la amatorii de jogging. Potrivit rezultatelor studiului, aceasta ar fi de 6,2 ani la bărbaţi şi 5,6 ani la femei. Creşterea este confirmată de ultimele rezultate, care permit să se afirme 'cu certitudine că practicarea regulată a joggingului măreşte longevitatea', spune dr Schnohr, cardiolog, conducător al studiului menţionat de Le Figaro.

Studiul, care va fi prezentat sâmbătă la un colocviu organizat la Dublin de Societatea Europeană de Cardiologie, a demonstrat că riscul de deces scade cu 44% la cei care practică regulat joggingul pe ansamblul perioadei luate în considerare. Este important însă, menţionează cercetătorii, să se alerge regulat. Potrivit dr Schnohr, pentru a prelungi speranţa de viaţă, trebuie să se alerge în ritm moderat între o oră şi două ore şi jumătate pe săptămână, împărţite în două-trei alergări. Nici mai mult, nici mai puţin pentru ca efectul să fie optim.

'Ideal este să te simţi la capătul puterilor, fără să rămâi totuşi fără suflare', precizează medicul, care aminteşte că alte studii au arătat că cei care nu fac sport, dar şi marii alergători înregistrează în general o speranţă de viaţă mai mică decât cei care fac jogging regulat.

Binefacerile alergatului n-au fost mereu atât de evidente, mai ales în anii 1970, când exista un oarecare scepticism faţă de jogging. 'După moartea câtorva practicanţi de jogging, ziarele au sugerat că joggingul este periculos pentru alergătorii de duminică', îşi aminteşte cardiologul. Din acest motiv cercetătorii danezi au întreprins acest studiu, aducând dovezi ale efectelor benefice ale alergatului. Este un sport care îmbunătăţeşte absorbţia de oxigen, creşte sensibilitatea la insulină, scade tensiunea arterială, ameliorează funcţia cardiacă şi sistemul imunitar.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă cu 7 ani mai mare faţă de restul populaţiei (studiu francez) Sportivii de înaltă performanţă au o speranţă de viaţă net superioară faţă de restul populaţiei, relevă un studiu al cercetătorilor francezi, potrivit AFP.
Regimul mediteranean înseamnă doi ani de viaţă în plus (studiu) Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranţă de viaţă mai lungă, având şi un efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, relatează joi passionsante.be.
Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
O medalie olimpică creşte speranţa de viaţă (studiu) Un studiu australian publicat în numărul de Crăciun al 'British Medical Journal' arată că medaliaţii olimpici au o speranţă de viaţă mai ridicată decât majoritatea oamenilor. Ei ar trăi cu aproape trei ani mai mult, scrie Huffington Post.