Cele mai citite
 


Părul blond a apărut diferit în Europa şi în Pacific (studiu)
sâmbătă, 5 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Apărut recent în revista Science, un studiu genetic american arată că părul blond a apărut de două ori în evoluţia umană, prin două mutaţii diferite: una în Europa şi cealaltă, mai recentă, în Pacificul de Sud, scrie maxisciences.com.
Deşi au un ten foarte închis, printre cele mai închise din populaţiile neafricane, locuitorii Insulelor Solomon (est de Noua-Guinee, Pacificul de Sud) au adesea părul blond. Particularitatea nu se datorează amestecului cu coloniştii sau cu călători europeni, cum se credea, ci unei mutaţii genetice diferite de cea care determină culoarea blondă a părului populaţiilor de origine europeană. Ea a apărut în urmă cu 'numai' 10.000 de ani.

Este ceea de demonstrează Carlos Bustamante şi Sean Myles de la Universitatea Stanford (California). Analiza genetică a eşantioanelor de salivă prelevate de la 43 de persoane blonde din Insulele Solomon, 42 de persoane brunete din aceleaşi insule şi 900 de oameni originari din alte locuri decât Pacificul a arătat numai la primele mutaţia unei gene numite TYRP1. Este o genă implicată şi în colorarea părului anumitor animale şi într-un anumit tip de albinism uman - dar nu în blondul europenilor.

'Ne-am zis la început: trebuie să fie o posibilă versiune a unei gene a căpitanului Cook!', glumeşte Carlos Bustamante, care adaugă: 'Toţi credeau înainte că părul blond a evoluat o singură dată la om. Cercetările noastre arată că este important să studiem populaţiile neeuropene ca să descoperim mutaţii ce pot explica marea varietate fenotipică a omului.'AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Gena IRF4 este responsabilă pentru încărunţirea părului (studiu) Cercetătorii britanici au descoperit că încărunţirea părului se datorează genei IRF4, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', confirmând astfel că acest fenomen nu este motivat numai de capriciile vieţii, ci şi de moştenirea noastră genetică, informează agenţiile France...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...
Mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, descoperite de specialişti Specialişti români de la Institutul Clinic Fundeni au participat alături de specialişti americani şi singaporezi la un studiu în urma căruia au fost descoperite patru mutaţii genetice responsabile de apariţia unei forme agresive de cancer, colangiocarcinomhepatic, a anunţat luni, într-o conferinţă de...
Efectele nocive ale unei diete bogate în grăsimi sunt neutralizate de mutaţii genetice unice la inuiţi Inuiţii au mutaţii genetice unice, determinante pentru metabolism, care le permit să neutralizeze efectele nocive ale unei diete bogate în grăsimi de mamifere marine, sursa lor principală de hrană, au descoperit cercetătorii americani care au publicat un studiu în revista 'Science', informează AFP.