Cele mai citite
 


Programul de guvernare al Cabinetului Ponta prevede reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea banilor pensionarilor, în cursul acestui an
sâmbătă, 5 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cabinetul condus de Victor Ponta susţine că în cursul anului 2012 va majora salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010 şi va restitui pensionarilor sumele reţinute ilegal prin contribuţiile la asigurările de sănătate, potrivit programului de guvernare depus, joi, la Parlament, de Uniunea Social Liberală.
"Execuţia bugetară se va realiza de o manieră prudentă, concomitent cu respectarea obligaţiilor asumate către diferite categorii de cetăţeni, şi anume, în cursul acestui an, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 şi restituirea sumelor reţinute fără bază legală pensionarilor", se arată în programul de guvernare.
În schimb, Guvernul propus subliniază că va limita deficitul bugetar şi datoria publică şi va asigura procesul dezinflaţionist, în condiţiile în care va fi continuat Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană.
"Realizarea unui mix eficient între politicile de stimulare a creşterii economice şi obiectivul asigurării stabilităţii economice şi financiare a ţării. În acest scop, vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi alţii) şi vom respecta prevederile acestora. Prin limitarea deficitului bugetar şi a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflaţionist şi la stabilitatea cursului de schimb al monedei naţionale", mai prevede documentul citat.
În privinţa contractelor bilaterale din energie, Guvernul propus de USL se angajează la "eliminarea practicilor prin care 'băieţii deştepţi' au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public".
Delegaţia FMI a cerut în mod expres încetarea contractelor bilaterale din energie, estimând că acestea aduc statului prejudicii de până la 220 de milioane de euro pe an.
De asemenea, viitorul Guvern îşi propune creşterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, îndeosebi prin aplicarea de proceduri moderne de control, lupta fermă împotriva evaziunii fiscale şi a corupţiei, precum şi prin utilizarea cu rezultate cuantificabile a banului public.
În context, programul de guvernare prevede "reducerea drastică a cheltuielilor materiale ale instituţiilor bugetare şi ierarhizarea investiţiilor publice în funcţie de influenţele economico-sociale favorabile ale acestora".
În privinţa antreprenorilor, viitoarea guvernare programează elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri şi întărirea clasei mijlocii.
"Gestionarea finanţelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparenţă, reguli şi proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât şi la nivel local", mai prevede programul de guvernare.
Prin programul de guvernare, viitorul Cabinet Ponta se mai angajează să susţină semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european şi chiar să adopte în plus măsuri de întărire a guvernanţei economice aprobate la nivelul Uniunii Europene.
"Guvernul susţine semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european şi va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate şi alte măsuri de întărire a guvernanţei economice adoptate la nivelul Uniunii Europene", prevede programul de guvernare.
Prin documentul citat, viitorul Executiv se angajează să adopte şi o strategie eficientă de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.
În document, Guvernul Ponta aprobă politica Guvernului Boc de eliminare a "exceselor sectorului public", însă critică faptul că fostul Executiv a recurs la măsuri de austeritate care au afectat categoriile cele mai vulnerabile de populaţie. "Este drept că trebuiau eliminate excesele sectorului public privind aparatul administrativ, dar guvernul a recurs la cele mai facile măsuri, prin tăieri masive de cheltuieli bugetare cu afectarea, pe multiple planuri, a celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei", se arată în programul Guvernului propus.
Astfel, Guvernul Ponta susţine că "are ca obiectiv fundamental crearea premiselor pentru o creştere economică durabilă, însă echitabil repartizată, astfel încât să trăim bine atât la nivel macroeconomic, cât şi la nivelul fiecărui cetăţean". AGERPRES/(AS - Claudiu Zamfir)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Guvernul se reuneşte vineri pentru a discuta bugetul de stat pentru anul 2012 Guvernul se reuneşte, vineri, în şedinţă, în vederea discutării bugetului de stat şi a proiectului de buget privind asigurările sociale pentru anul 2012, iar potrivit premierului Emil Boc, documentul final urmează să ajungă în Parlament, cel mai probabil, luni, 28 noiembrie.
Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere cu partenerii financiari internaţionali, finalizate Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Monetar Internaţional au finalizat sâmbătă Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere, documentele care concretizează negocierile care au avut loc în cadrul celei de-a şasea evaluări a acordului dintre FMI şi România.
Cabinetul Croitoru se prezintă miercuri în Parlament pentru învestitură Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru se va prezenta, miercuri, în plenul Parlamentului pentru a prezenta programul de guvernare al Cabinetului pe care l-a format, senatorii şi deputaţii urmând să se pronunţe asupra învestirii acestuia.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.