Cele mai citite
 


Programul de guvernare al USL prevede finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii
sâmbătă, 5 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Una dintre principalele sarcini pentru noul Guvern va fi identificarea şi sistematizarea direcţiilor optime de acţiune, în domeniul sănătăţii, pentru implementarea măsurilor de reformă în cadrul unui proces "amplu de consultare", care să permită clarificarea aşteptărilor populaţiei, dar şi nivelul de suport al mediului politic, se arată în programul de guvernare propus de Uniunea Social Liberală.
Implementarea unor reforme legislative şi instituţionale în domeniul sănătăţii, finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii, elaborarea actelor normative privind funcţionarea sistemului de sănătate pentru anul 2013 în concordanţă cu modificările preconizate de noua lege, pregătirea condiţiilor tehnice necesare reorganizării sistemului de sănătate (costul pe act medical, clasificarea spitalelor pe nivele de competenţă, planul naţional de paturi), implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar, dar şi crearea cadrului legislativ şi administrativ pentru implementarea sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate reprezintă priorităţi ale USL.
Totodată, conform programului de guvernare se are în vedere înfiinţarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale şi medicinei bazate pe dovezi, înfiinţarea în structura spitalelor a compartimentului de management al calităţii şi accelerarea procesului de acreditare a spitalelor, demararea activităţilor necesare extinderii sistemului de management al calităţii la toate nivelurile asistenţei medicale, dar şi creşterea accesibilităţii populaţiei vulnerabile la servicii medicale.
Alte măsuri prevăzute în programul de guvernare la capitolul Sănătate se referă la înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru creşterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de specialitate, asigurarea condiţiilor materiale şi financiare, cu sprijinul autorităţilor locale, pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă asigurând astfel continuitatea asistenţei medicale, înfiinţarea de noi centre de primire urgenţe în zonele cu risc crescut, asigurarea accesului la tratamentul cu medicamente esenţiale.
Viitorul Executiv va urmări de asemenea reducerea costurilor cu medicamentele, inclusiv prin implementarea unui sistem de achiziţii centralizate, promovarea consumului de medicamente generice pentru populaţie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente), modificarea prevederilor legale privind organizarea şi funcţionarea consiliilor etice din unităţile sanitare.
Se are în vedere, totodată, demararea elaborării unei strategii de echilibrare financiară a sistemului de sănătate în următorii cinci ani, dar şi identificarea modalităţilor de a reduce arieratele la medicamentele utilizate în tratamentul în ambulator şi prevenirea acumulării altora noi. AGERPRES/(AS - Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Teodor Baconschi: Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii - definirea pachetului medical de bază Problema centrală a viitorului proiect de lege a Sănătăţii este aceea a definirii pachetului medical de bază, a declarat, vineri, la Sighişoara, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
Senat: Proiect de modificare a cadrului juridic pentru managementul calităţii serviciilor medicale Senatorii au aprobat marţi un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care se propune ca, în cazul în care un spital nu este acreditat, el să nu fie desfiinţat, ci să nu mai poată oferi servicii medicale...
Consultări privind noului proiect legislativ referitor la sistemul sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază Întâlnirea care a avut loc joi la Ministerul Sănătăţii pe tema noului proiect legislativ referitor la organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor s-a constituit într-un dialog în care în primul rând s-au stabilit modalităţile...