Cele mai citite
 


Zsolt Biro (PCM): Frunda a avut suficient timp să facă raport la Consiliul Europei, nu în campanie electorală
sâmbătă, 5 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM) la conducerea Consiliului Judeţean Mureş, Zsolt Biro, a declarat vineri că senatorul Gyorgy Frunda a avut suficient timp să facă un raport la Consiliul Europei pe marginea învăţământului în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, arătând că poziţia acestuia este acum doar una de campanie electorală.
'Prin învestirea noului Guvern se pune din ce în ce mai des problema revocării HG care face posibilă înfiinţarea secţiei maghiare la UMF. Acum văd că politicienii UDMR se bat în declaraţii. Dar noi am spus că este vorba numai de o chestiune de campanie electorală şi cu o hotărâre de guvern nu se poate rezolva problema învăţământului în limba minorităţilor. Dacă această HG se poate retrage, aşa cum a fost dată, printr-o semnătură, atunci înseamnă că în România nu s-a rezolvat problema învăţământului în limba minorităţilor. Acum Frunda Gyorgy, care este candidat la Primăria Târgu Mureş, ameninţă că în Consiliul Europei va face un raport pe această temă, eu zică că dl. Frunda a avut destul timp şi trebuia să îl facă demult', a arătat Biro.
Reprezentantul PCM a făcut referire la declaraţia senatorului Gyorgy Frunda, care arăta că în cazul în care Guvernul va decide să adopte altă Hotărâre de Guvern în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, va iniţia la Consiliul Europei o moţiune împotriva Guvernului.
'Această declaraţie a domnului Frunda vine ca una pe timp de campanie electorală. Dar văd că politicienii UDMR fac campanie vizavi de tema UMF şi în Sfântu Gheorghe, deci este o temă centrală. Dânşii aveau timp să rezolve această problemă, nu au făcut-o şi acum au o temă foarte bună ca să facă campanie. Chestiunea învăţământului în limba maghiară la UMF persistă de 20 de ani (...) din '90 până acum s-a înfiinţat învăţământul în limba maghiară, aici problema s-a pus altfel, trebuia o linie separată. Comunitatea maghiară cere din '90 acest lucru, domnul Frunda, de când a intrat în Consiliul Europei, putea să facă acest raport', a accentuat Zsolt Biro.
Acesta a susţinut că senatorul UDMR poate să facă un raport în Consiliul Europei că în România nu s-a rezolvat problema învăţământului în limba minorităţilor şi că, dacă îl făcea în urmă cu cinci ani, 'poate că până acum aveam o recomandare pe această temă a UMF-ului'.
Biro a precizat că pentru rezolvarea problemei învăţământului superior în limba maghiară ar fi nevoie de o lege a învăţământului care să garanteze aceste drepturi, deoarece 'legea adoptată de guvernanţi cu mare tam-tam, printre care şi UDMR, după cum se vede şi în cazul UMF, nu rezolvă această problemă'.
Senatorul Gyorgy Frunda a declarat joi, la Târgu Mureş, că în cazul în care Guvernul va decide să adopte altă HG în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din municipiu, va iniţia la Consiliul Europei o moţiune împotriva Guvernului României.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Sen. Frunda recomandă Guvernului să lase Justiţia să-şi facă datoria, în privinţa UMF Senatorul Uniunii Democrate Maghiare din România, Gyorgy Frunda, candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş (nord-vest de Bucureşti), a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la Facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie...
G.Frunda: Recomand Guvernului să nu modifice nimic şi să lase Justiţia să-şi facă treaba, în privinţa UMF Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primăria Târgu Mureş, a recomandat Guvernului, vineri, într-o conferinţă de presă, să nu modifice Hotărârea de Guvern referitoare la facultatea maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş şi să lasă Justiţia să îşi facă...
Frunda va iniţia o moţiune în Consiliul Europei dacă se va renunţa la HG privind UMF Târgu Mureş Senatorul Gyorgy Frunda a declarat joi, la Târgu Mureş, că în cazul în care Guvernul va decide să adopte altă Hotărâre de Guvern în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, va iniţia la Consiliul Europei o moţiune împotriva Guvernului României.
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Secţia maghiară a UMF Târgu Mureş nu a participat la deschiderea oficială a anului universitar Secţia în limba maghiară a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a refuzat, luni, să participe la deschiderea oficială a anului universitar, deşi la ultima şedinţă a Senatului s-a stabilit că în acest an festivitatea va fi comună, susţine conducerea UMF.