Cele mai citite
 


Angajaţii SANITAS Bucureşti beneficiază de un nou contract colectiv de muncă
duminică, 6 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Angajaţii din sistemul sanitar care aparţin de Primăria Municipiului Bucureşti şi-au recăpătat o serie de drepturi în urma încheierii negocierilor privind contractul colectiv de muncă ce urmează a fi semnat în zilele următoare.
"În momentul acesta membrii Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti (USSB) şi-au recăpătat drepturile în privinţa zilelor suplimentare de concediu, în privinţa asistenţei medicale şi judiciare care este acordată prin acest contract colectiv de muncă", a declarat vineri Romeo Sandu, vicepreşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti. la o dezbatere privind situaţia sistemului sanitar şi perspectivele sale.
Potrivit acestuia, în afară de drepturile prevăzute în Codul muncii, acest contract mai conţine şi alte beneficii pentru fiecare salariat în parte.
"Vor beneficia de opt zile suplimentare la concediul de odihnă salariaţii din blocul operator, cinci zile cei din secţiile de chirurgie, opt zile cei din UPU şi nouă zile salariaţii de la Secţia Terapie Intensivă. Deci sunt nişte drepturi care nu sunt prevăzute în Codul muncii şi le-am renegociat în condiţiile date cu primăria", a subliniat vicepreşedintele USSB. Romeo Sandu a mai spus că salariaţii vor mai beneficia de analize gratuite.
Prezent la dezbatere, primarul general Sorin Oprescu a spus că acest contract colectiv de muncă pentru angajaţii din unităţile sanitare aflate în subordinea Primăriei Generale constituie o centură de siguranţă pentru viaţa lor profesională.
"Sunt lucruri care s-au putut introduce în contractul colectiv de muncă şi chestiuni care nu s-au mai putut introduce pentru că nu s-a respectat legea. După câteva lungi discuţii s-au găsit o serie întreagă de lucruri care pot să le facă viaţa mai apropiată de normal acestor oameni", a spus Oprescu.
Potrivit edilului-şef, contractul prevede avantaje legate de programul de muncă, de zile libere, cum să fie acoperite turele. "Sunt probleme care pe noi ne frământă pentru simplul motiv că am rămas doar cu câţiva oameni în sistemul sanitar şi am ajuns iarăşi să avem o asistentă la 18 paturi şi infirmieră la o jumătate de secţie, respectiv la 32 de paturi, şi aceasta pentru că ele nu sunt nici retribuite şi nici nu pot face faţă problemelor bolnavului", a menţionat edilul-şef.
În aceste condiţii, a continuat el, urmează să se vadă câţi oameni pot fi angajaţi în sistem pe fondul salarial existent. "Însă, din nefericire, legea nu permite să ceri un număr normal de asistente pentru că în spital 75% o reprezintă îngrijirea spitalicească, curăţenia, etc., iar 25% tratamentele şi problemele legate de bolnav", a mai spus primarul general.
Conform edilului, în acest moment Bucureştiul are un deficit 3.400 de medici, plecaţi din structurile sanitare ale Capitalei şi aproape 700 de asistente.
Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbatere, a declarat că a fost invitat de către conducerea SANITAS Bucureşti pentru că sunt probleme punctuale legate de contractul colectiv de muncă, de toate nedreptăţile făcute bugetarilor, iar dialogul dintre PSD şi SANITAS Bucureşti a continuat chiar şi în perioada "guvernării portocalii".
"Actualul guvern Ponta a dedicat un ministru dialogului social, deci o schimbare profundă de atitudine faţă de domnul Boc sau domnul Ungureanu, care luau legi fără să consulte sindicatele şi vroiau să omoare mişcarea sindicală. În al doilea rând, legea sănătăţii şi tot ceea ce va fi iniţiativă legislativă legată de sănătate, va fi discutată cu sindicatele. Deci nu vor mai afla nici de la tv şi nici din presă ce le pregăteşte guvernul, ci vor fi parte a deciziilor instituţionale", a spus Bănicioiu.
Potrivit vicepreşedintelui SANITAS, Romeo Sandu, circa 6.000 de membri din sindicat vor beneficia de noul contract colectiv de muncă ce urmează a fi semnat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti. AGERPRES/(A, AS - Sorin Peneş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Unităţi de terapie intensivă arşi grav înfiinţate în spitalele de urgenţă mari - proiect ministerul Sănătăţii (MS) vrea să înfiinţeze "unităţi de terapie intensivă arşi grav" cu cel mult zece paturi în spitalele mari de urgenţă, în care angajaţii vor primi un spor de muncă de 100%, noile structuri urmând să se ocupe de astfel de cazuri în timp real şi în regim de maximă urgenţă.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
UPDATE Ministrul Sănătăţii cere primarului general destituirea conducerii Maternităţii Giuleşti Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, i-a cerut miercuri primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să destituie echipa managerială de la Maternitatea Giuleşti, având în vedere deficienţele constatate în urma anchetei aflate în curs de desfăşurare în legătură cu tragedia produsă luni seara.
Primarul Oprescu a vizitat spitalele Foişor şi Colţea Bucureşti, 11 dec /Agerpres/ - Primarul Capitalei Sorin Oprescu a vizitat, sâmbătă, Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie Foişor şi Spitalul Clinic Colţea pentru a vedea stadiul lucrărilor de reparaţii, precum şi dotările achiziţionate de cele două unităţi sanitare.