Cele mai citite
 


Dermatozele profesionale principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă
duminică, 6 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dermatozele profesionale, afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute în totalitate sau parţial de exercitarea unor profesii, sunt principalele afecţiuni ce pot apărea la locul de muncă, consecinţele fiind socio-economice, dar şi psiho-sociale.
"Consecinţele sunt socio-economice, dar au şi o mare implicare psiho-socială prin creşterea şomajului şi afectarea calităţii vieţii persoanelor implicate - 90% dintre acestea fiind tineri sub vârsta de 25 de ani. Cele mai frecvente afecţiuni sunt alergiile cutanate, iar cei mai frecvenţi alergeni sunt cromul, nicelul, cobaltul, răşinile sintetice, parfumurile şi lanolina. Cunoaşterea dermatozelor profesionale permite identificarea de măsuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea bolilor", a explicat prof. dr. George Ţiplică, şef Clinică Dermatologie la Spitalul Colentina, potrivit unui comunicat de presă al Societăţii Române de Dermatologie.
Bolile cutanate profesionale sunt dermatoze determinate, în principal, de ocupaţie. Acestea reprezintă 25% din bolile profesionale în general şi sunt adesea subestimate, deoarece asocierea cu mediul de lucru nu este frecvent recunoscută, a precizat sursa citată.
Dermatita de contact reprezintă aproape 90% din tulburările pielii dobândite la locul de muncă, fiind împărţită în dermatită de contact iritativă şi alergică. Ambele au ca rezultat o reacţie inflamatorie a pielii cu semne clinice carcateristice - eritem, edem, vezicule, descuamare, prurit.
Alte afecţiuni cutanate ocupaţionale pot include urticaria sau chiar cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular şi cel spinocelular datorate expunerii la ultraviolete.
Prevenirea bolilor cutanate ocupaţionale reprezintă o măsură importantă şi eficientă la locul de muncă, dar până acum acest lucru nu a fost pe deplin cunoscut.
Lipsa de informaţii este unul dintre cele mai mari riscuri la locurile de muncă.
Educaţia lucrătorilor după un ghid dermatologic devine un deziderat pentru viitor, susţine dr. Ţiplică.
"Dermatozele profesionale sunt principalele afecţiuni ce apar la locul de muncă. În Europa aceste afecţiuni generează pierderi de peste 5 miliarde euro anual, în principal prin scăderea productivităţii întreprinderilor mici. Pentru cei afectaţi evoluţia cronică a bolii determină suferinţă severă şi chiar pierderea locului de muncă. Agenţia Europeană pentru Siguranţă şi Sănătate la locul de muncă (OSHA) a definit îmbunătăţirea prevenţiei dermatozelor profesionale o acţiune prioritară în Europa. Date ştiinţifice recente demonstrează eficienţa extraordinară a prevenţiei acestor afecţiuni", a declarat prof. Swen John din Germania, coordonator al EPOs ( European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases).
Academia Europeană de Dermato-Venerologie (EADV) a lansat în 23 de ţări, începând cu anul 2010, campania de prevenţie "O piele sănătoasă la locul de muncă".
Scopul acestei campanii este de a sensibiliza opinia publică şi politică cu privire la impactul sever al afecţiunilor dermatologice ocupaţionale şi la modalităţile prin care acestea pot fi prevenit,e a subliniat prof. dr. George Ţiplică, coordonator pentru România al EPOS. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Academia Europeană de Dermatovenerologie a lansat campania de prevenire a dermatozelor profesionale Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Dermatozele profesionale sunt afecţiuni cutanate determinate, agravate sau întreţinute, în totalitate sau parţial, de exercitarea unor profesii, a declarat, vineri, prof. dr. George Sorin Ţiplică, şeful Secţiei II Dermatologie de la Spitalul Colentina, cu prilejul lansării...
Campania de prevenire a bolilor de piele urmăreşte factorii de risc la locul de muncă Bucureşti, 11 mar /Agerpres/ - Campania 'O piele sănătoasă la locul de muncă' se desfăşoară şi în România anul acesta, în centrele din Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, şi Timişoara, şi urmăreşte factorii de risc la locul de muncă, identificarea activităţilor deosebit de periculoase de lucru, elaborarea...
DERMATITA DE CONTACT ALERGICA Este un tip de reactie alergica intarziata (se instaleaza la mai multe zile, saptamani sau luni de contact cu substanta respectiva) ce rezulta din contactul pielii cu un alergen specific la care pacientul a dezvoltat sensibilizare anterioara.
Ministrul Sănătăţii susţine dezvoltarea unui centru de excelenţă pentru melanom la Spitalul Colentina Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, susţine dezvoltarea unui centru de referinţă pentru diagnostic şi tratament al melanomului cutanat în cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalulu1i Clinic Colentina, cea mai veche instituţie de profil din România, unitate a Facultăţii de Medicină a Universităţii...
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...
Conf.dr.George Ţiplică: În toată lumea se constată o creştere alarmantă a cazurilor de melanom Conf. dr. George Ţiplică, directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că nu există o statistică foarte precisă a afecţiunilor dermatologice canceroase, dar în toată lumea se constată o creştere alarmantă a cazurilor de acest gen, mai ales a melanomului...