Cele mai citite
 


Marko Bela: Guvernul în funcţie trebuie să atace hotărârea instanţei privind UMF Târgu Mureş
duminică, 6 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepremierul în exerciţiu, Marko Bela, a declarat sâmbătă că hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş de suspendare a aplicării Hotărârii de Guvern referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie este "un abuz", iar Executivul în exerciţiu trebuie să o atace.
"În privinţa deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş, după părerea mea - şi trebuie să vă spun acest lucru - e un abuz. Nu înţeleg cum e cu putinţă să suspenzi aplicarea unei Hotărâri de Guvern când nu există încă o sentinţă, deci am înţeles că se va da o sentinţă cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanţa deja ştie care va fi sentinţa în decembrie sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că, de fapt, cu foarte mare uşurinţă s-a decis pierderea unui an universitar în ceea ce priveşte aplicarea legii învăţământului. (...) Eu cred că, în primul rând, se va cere - şi trebuie să se ceară - strămutarea acestui proces din Târgu Mureş în altă parte şi bineînţeles că trebuie atacată decizia. (...) Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcţiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie", a afirmat, la Târgu Mureş, Marko Bela.
Vicepremierul s-a arătat îngrijorat de discursul public în privinţa învăţământului în limba maghiară, adăugând că nu se urmăreşte scindarea UMF Târgu Mureş, "ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia similare celor care funcţionează la Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj Napoca sau la Universitatea de Arte din Târgu Mureş".
"Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învăţământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, fiindcă, aşa cum aţi văzut şi aşa cum am relatat, în acest moment, funcţionează foarte multe instituţii de învăţământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară în România. (...) Iar faptul că în acest moment foarte mulţi politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învăţământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinii, şi de a avea dreptul de decizie mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp", a accentuat Marko Bela.
Politicianul a susţinut că, după ce în ultimele decenii s-a avansat în lărgirea drepturilor minorităţilor, există o încercare de a restrânge drepturile de învăţământ în limba maternă.
"Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Deci există, după părerea mea, o pistă foarte periculoasă pe care s-a intrat şi eu aş solicita tuturor politicienilor şi tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută prin lărgirea drepturilor minorităţilor şi că în continuare trebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice şi nu pe calea generării unor tensiuni în relaţiile dintre români şi maghiari", a spus Marko.
El a adăugat că întrucât premierul desemnat Victor Ponta a arătat că va milita pentru respectarea legalităţii atunci înseamnă că va păstra Hotărârea de Guvern referitoare la noua facultate din cadrul UMF Târgu Mureş.
"Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii - ceea ce e clar - şi că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureş şi cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziţii ale Legii Educaţiei au militat pentru nerespectarea legii. Deci, dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii", a punctat Marko Bela.
AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana au semnat, la Havana, un acord cadru de cooperare, informează un comunicat al Ambasadei României în Cuba.
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
Scopul HG privind UMF Târgu Mureş: Compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu cel european Scopul proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se înscrie în preocupările de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare...
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...