Cele mai citite
 


A IV-a conferinţă internaţională pe marginea tratamentului şi transplantului în leucemia acută, la Târgu Mureş
luni, 7 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări.
'Organizăm a patra conferinţă internaţională care este şi un curs intensiv pentru medici specialişti din domeniul hematologiei şi al transplantologiei. Centrul din Târgu Mureş este singurul centru de hematologie şi transplant din ţară în care vin specialişti din străinătate. Au încercat şi alte centre - sunt trei centre la noi în ţară, Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara - dar nu au reuşit (....) Aceste conferinţe le-am organizat la doi ani şi avem aici specialişti de renume, de exemplu profesorul Arnon Nagler din Israel, care vine a patra oară la Târgu Mureş. A fost la toate conferinţele organizate de noi', a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, prof. univ. dr. Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular Târgu Mureş.
Potrivit doctorului Benedek, specialiştii de renume internaţional au venit la Târgu Mureş pentru a-şi expune modalităţile de tratament, noutăţile în domeniu precum şi riscurile pe care le implică transplantul în domeniul leucemiei, însă specialiştii români s-au dovedit interesaţi în număr destul de mic.
Astfel, din cei peste 100 de specialişti români invitaţi, la conferinţa de la Târgu Mureş participă în jur de 60-70 de medici români, specialişti în domeniul hematologiei.
'Îmi pare rău că au venit cam 70 de cursanţi, noi am aşteptat în jur de 100 de cursanţi din ţară, pentru că este foarte important ca atunci când se ia o decizie de trimitere a bolnavului într-un centru medical de tratament, de transplant, să cunoască patologia şi să ştie care sunt posibilităţile de tratament în ţară, care sunt centrele de transplant şi când trebuie neapărat trimis bolnavul în străinătate. Din păcate, vedem multe cazuri care au fost tratate în ţară, la un moment dat posibilităţile de tratament nu mai existau şi atunci în loc să fie trimis urgent într-un centru medical, bolnavii ajung târziu, când şansele de vindecare sunt foarte scăzute', a arătat dr. Benedek Istvan.
Acesta a spus că Centrul de Hematologie şi Transplant din Târgu Mureş a fost vizitat de cei mai mari specialişti în domeniu din străinătate şi că aici se fac aproape la fel de multe transplanturi ca la Bucureşti.
Singurul impediment, generat de lipsa de spaţiu, dar şi de lipsa specialiştilor - care aleg calea străinătăţii din cauza salariilor mici - este acela că la Târgu Mureş se face transplant doar la adulţi, în timp ce la Bucureşti şi Timişoara se fac şi la copii.
Potrivit profesorului Benedek, în România un transplant se realizează cu 30.000 - 40.000 de euro, în timp ce în străinătate costurile ajunge până la 300.000 euro, în funcţie de complexitatea cazului.
La conferinţa internaţională de la Târgu Mureş participă specialişti de talie mondială, cum sunt dr. Mohamad Mohty din Nantes (Franţa), dr. Oliver Ottman din Frankfurt (Germania), dr. Jorge Sierra din Barcelona (Spania), Armon Nagler din Tel Aviv (Israel), dr. Helmuth Ottinger din Essen (Germania), dr. Dan Engelhard din Ein-Kerem (Israel), dr. Masszi Tamas din Budapesta (Ungaria), dr. Lydia Campos din St. Etienne (Franţa), dr. Csoka Monika din Budapesta (Ungaria), dr. Giorgio Dini din Genova (Italia) şi dr. Elorza Alvarez Izaskun din Barcelona (Spania). AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.
Dr. Benedek Istvan: Frecvenţa leucemiilor acute a crescut; între 2 şi 4 pacienţi noi anual la 100.000 de locuitori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional frecvenţa leucemiilor acute a crescut, anual înregistrându-se între doi şi patru pacienţi noi la suta de mii de locuitori.
Peste 100 de medici şi studenţi, la cursul internaţional de transplant de celule stem de la Târgu Mureş Peste 100 de medici şi studenţi din întreaga lume participă la cea de-a 14-a ediţie a cursului intensiv de transplant de celule stem de la Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek.
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...