Cele mai citite
 


Cluj: Campanie de testare gratuită a glicemiei şi depistare a diabetului zaharat
luni, 7 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O campanie de testare a glicemiei şi depistare a diabetului zaharat se va derula la Cluj-Napoca, între 9 şi 11 mai, acţiunea fiind organizată de filiala Cluj a Uniunii Social Liberale (USL), cu sprijinul Clinicii medicale "Regina Maria" şi a profesorului universitar dr. Nicolae Hâncu.
Prezent la conferinţa de presă pe această temă, care s-a desfăşurat la sediul filialei Cluj a Partidului Naţional Liberal, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu a arătat că alimentaţia nesănătoasă provoacă tot mai multe victime în lume, peste 14 milioane anual, ca urmare a consumului în exces de grăsimi saturate, sare şi dulciuri.
"Cu prilejul campaniei, populaţia adultă va fi invitată să răspundă la un chestionar cu patru întrebări, care vor contribui la evaluarea stării lor de sănătate. În oraş vor fi instalate şase corturi - în Piaţa Unirii, cartierele Grigorescu, Gheorgheni, Mănăştur şi Zorilor şi în Piaţa Mărăşti - în care echipe voluntare de medici şi asistenţi medicali, cărora li se vor alătura şi studenţi, vor măsura tensiunea arterială, greutatea şi glicemia. În cazul depistării unor valori crescute ale acestor indicatori, persoanele vor fi îndrumate spre medicul de familie sau spre specialiştii cardiologi şi diabetologi din mediul privat şi din unităţile de stat. Este pentru prima dată în Cluj-Napoca când se realizează o astfel de acţiune de proporţii", a spus prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.
Testele se vor efectua gratuit în cele şase puncte ale oraşului, între orele 11,00 şi 18,00. Profesorul Hâncu a apreciat că la aceste teste se vor prezenta în jur de 3.600 de clujeni.
"În Cluj-Napoca nu s-a efectuat, în ultimii 20 de ani, o astfel de acţiune, cu aproximativ 3.600 de persoane, în trei zile. Acţiunea va fi repetată la vară şi la toamnă. Este o campanie extrem de folositoare şi nu circumstanţială. Ceea ce începem noi, miercuri, este o parte dintr-un proiect important, este un prim pas extrem de necesar. Vom organiza şi o a doua campanie, în mediul rural", a explicat universitarul clujean.
Prestigiosul specialist a adăugat că datele vor fi interpretate imediat şi comunicate în cel mai scurt timp, într-o conferinţă de presă.
Potrivit prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, jumătate din populaţia adultă a oraşului Cluj-Napoca are probleme cu greutatea corporală. Aproximativ 25% dintre adulţi sunt deja obezi, iar aproximativ 30% au hipertensiune arterială. Profesorul Hâncu se aşteaptă ca 5-6% dintre cele 3.600 de persoane ce vor fi testate să aibă diabet zaharat sau glicemia crescută.
Senatorul liberal Marius Nicoară, care a participat la conferinţa de presă, a arătat că este încrezător că duminica viitoare datele acestei campanii de depistare a stării de sănătate vor fi centralizate şi apoi comunicate mass-media, pentru ca populaţia municipiului să le cunoască. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Testare gratuită a glicemiei de Ziua Mondială a Diabetului Sucevenii cu vârste de peste 35 de ani şi supraponderali care nu sunt diagnosticaţi cu diabet îşi vor putea testa gratuit glicemia, tensiunea arterială, colesterolul şi greutatea, a declarat, luni, directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
Ziua Mondială a Diabetului, marcată prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei (grupaj) Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată luni, în ţară, prin acţiuni de testare gratuită a glicemiei, a greutăţii şi tensiunii arteriale.
Campanie de testare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale în sectorul 1 al Capitalei Primăria Sectorului 1 organizează, sâmbătă şi duminică, o campanie de testare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale, precum şi măsurarea pulsului şi a nivelului de oxigen din sânge, informează un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Testare gratuită a tensiunii arteriale, în zona Spitalului Colţea Persoanele interesate îşi pot controla gratuit tensiunea arterială, vineri, în zona Spitalului Colţea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale.
Galeria Real si Sensiblu marcheaza “Ziua mondiala a inimii” printr-o actiune de testare gratuita a tensiunii si IMC Galeria Real si Sensiblu, in parteneriat cu Real Hypermarket, organizeaza in weekendul 1-2 octombrie o sesiune de testari gratuite de tensiune si indice de masa corporala, cu ocazia Zilei Inimii.
Campanie pentru controlul tensiunii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale Societatea Română de Hipertensiune, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, organizează vineri, în Bucureşti, o amplă acţiune de testare gratuită a tensiunii arteriale, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, informează organizaţia ştiinţifică printr-un comunicat de presă...