Cele mai citite
 


Dr. Benedek Istvan: Frecvenţa leucemiilor acute a crescut; între 2 şi 4 pacienţi noi anual la 100.000 de locuitori
luni, 7 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional frecvenţa leucemiilor acute a crescut, anual înregistrându-se între doi şi patru pacienţi noi la suta de mii de locuitori.
'Frecvenţa bolilor hematologice maligne şi în primul rând a leucemiilor acute are o tendinţă de creştere, sunt o serie de factori de risc care sunt mai pregnanţi în ultimii ani, începând cu poluarea, stresul, iradierea - mai ales după accidentul de la Cernobîl, deşi nu recunoaşte toată lumea, în lumea medicală se ştie că a crescut frecvenţa bolilor, a leucemiilor acute. În general, frecvenţa leucemiilor acute este de 2-4 bolnavi noi înregistraţi la 100.000 de locuitori anual, deci cazuri noi. Numai la nivelul judeţului Mureş înseamnă între 10-20 de bolnavi noi anual. În trecut nu erau atât de frecvenţi aceşti oameni în spitale - cred că nici nu ajungeau la spitale - astăzi cred totuşi că posibilităţile de tratament sunt mult mai bune şi am ajuns acolo ca în ultimii 10 ani şi la noi în ţară, inclusiv în centrul nostru, mulţi bolnavi supravieţuiesc şi nu doar supravieţuiesc, avem cazuri în care s-au vindecat (...) Acum 10-15-20 de ani nici nu ne puteam gândi la aşa ceva', a declarat dr. Benedek.
Doctorul a arătat că în Centrul din Târgu Mureş există 25-30 de bolnavi care s-au vindecat complet după terapia aplicată, unii au beneficiat de transplant, iar alţii de terapie.
Potrivit şefului Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular Târgu Mureş, posibilităţile de transplant în România sunt destul de reduse, existând doar trei astfel de centre - la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara - şi că anual în România se fac în jur de 120 de intervenţii, în condiţiile în care în jur de 600 de pacienţi nu au acces.
'Pe an, numărul intervenţiilor care ar trebui făcute este de 400 de transplanturi la 10 milioane de locuitori, la noi, la 20 de milioane de locuitori ar fi necesare 800 de transplanturi. La ora actuală se fac la noi în ţară 100-120 de transplanturi, deci în jur de 600-650 de bolnavi care ar trebui să ajungă la transplant nu ajung. Să zicem că din aceştia 30-40 se duc în străinătate unde ajung foarte târziu, cu complicaţii, cu o boală activă care nu este în remisie şi şansele de reuşită a transplantului sunt foarte mici', a arătat profesorul.
Acesta a subliniat că, în aceste condiţii, specialiştii fac foarte greu selecţia şi că acesta este motivul organizării de conferinţe internaţionale în domeniu, cum e şi cea de duminică, de la Târgu Mureş, cu tema 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii'.
'Selecţia este o problemă foarte mare. Pentru asta organizăm aceste conferinţe, pentru ca medicii să ştie să aleagă bolnavii care au nevoie de transplant. Pentru aceasta facem aceste cursuri cu somităţi în Europa. Ar trebui să avem această structură, circuitul bolnavului care trebuie să beneficieze de transplant', a subliniat Benedek.
Doctorul a arătat că ar fi necesară o strategie medicală naţională în acest domeniu, 'o abordare complet diferită faţă de ce există la ora actuală', întrucât există mari probleme nu doar cu personalul, ci şi cu medicaţia.
'Avem probleme cu medicaţia. Medicamentele de care avem nevoie nu există întotdeauna, dar avem şi medicamente care nu se importă în ţară şi asta influenţează în mod negativ tratamentul acestor bolnavi. Modul de organizare, lipsa cadrelor medicale, a asistentelor este o problemă extraordinară de mare. Ar trebuie făcută, mai ales la nivelul centrelor de transplant o reorganizare completă. (...) Personalul, este foarte important, o să ajungem acolo că la noi se formează şi pleacă în străinătate. Am ajuns acolo că mulţi medici tineri, care sunt în formare au intenţia să plece, după ce au învăţat meseria. Pentru că nu merită să lucrezi pentru 300 de euro, când te duci în Occident şi ţi se oferă 10.000 de euro. Cam asta este diferenţa', a susţinut dr. Benedek Istvan.
Acesta a afirmat că angajaţii din Centrul de la Târgu Mureş, inclusiv el, au primit oferte de la centre din Anglia, cu salarii cuprinse între 10.000 şi 20.000 de euro pe lună, iar în acest condiţii medicii tineri nu pot fi ţinuţi în ţară cu salarii de 300-400 de euro pe lună.
'Nu văd altă soluţie, dacă nu se iau măsuri clare decât să facă parteneriate publice-private sau doar private (...) 30.000-40.000 de euro costă la noi un transplant. Centrul nostru a făcut anul trecut 46 de transplanturi, atât dă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este un program naţional pentru transplant, se plăteşte transplantul, dar nu ştii unde se duc banii. Sumele care se dau la noi în ţară sunt foarte mici, faţă de sumele care se dau în străinătate', a arătat medicul.
Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A IV-a conferinţă internaţională pe marginea tratamentului şi transplantului în leucemia acută, la Târgu Mureş Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Mureş: Specialişti din 9 ţări, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională 'CardioNET' Specialişti din nouă ţări participă, de miercuri până sâmbătă, la ediţia a XVI-a a Conferinţei Naţionale de Cardiologie 'CardioNET', organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Maghiară de Cardiologie şi Centrul Medical Cardiomed, în colaborare...
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.