Cele mai citite
 


Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori
luni, 7 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.
'Bănci de măduvă osoasă, o prostie. Registru Naţional de Donori ne trebuie (...) Nu de bancă de celule stem avem nevoie, avem nevoie de registru naţional pentru donori, aşa cum este şi la transplantul renal (...) Acest registru se putea face mai demult dacă se ocupau specialiştii. Ai nevoie de acele centre în care şi la această dată se face hisocompatibilitate. La noi în ţară există câteva centre în care se fac testele - la Bucureşti, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Timişoara. Aceste centre trebuie finanţate să facă teste la cât mai mulţi oameni sănătoşi, iar aceste teste de histocompatibilitate să fie introduse electronic. Bănci de celule înseamnă să recoltezi celula, să o ţii undeva şi să constaţi că după 10 ani nu mai poţi să o foloseşti, atunci ce ai făcut? Ai nevoie să ai cât mai mulţi oameni sănătoşi introduşi în acest registru', a declarat dr. Benedek Istvan.
Specialistul a arătat că la băncile de celule stem se recoltează celula stem, este introdusă în nişte recipiente şi este ţinută la o temperatură de -192 de grade, ceea ce 'este o prostie' şi că în aceste condiţii băncile de celule stem sunt pentru 'oameni visători'.
'Se face într-un singur centru, care este puţin pentru oameni visători, celula din cordonul ombilical. Săracii părinţi plătesc, recoltează în speranţa că poate apare sau nu (boala -n.r.). Este o afacere, nimeni nu garantează că aceste celule sunt foarte bine prelucrate şi viabile. (...) Eu nu cred că o să poată să se folosească medicul de aceste celule, nu mai au viabilitate şi cantitatea nu este suficientă. În Germania nu se face transplantul de celule stem recoltate din cordonul ombilical la adulţi, pentru că se ştie că cantitatea de celule recoltate nu este suficientă. Dacă apare la un copil de 2-3 ani atunci se poate folosi, la vârstă tânără, probabil e suficientă cantitatea, dar doar dacă a fost bine recoltată, bine prelucrată şi bine congelată', a susţinut dr. Benedek.
Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş a arătat că registrul donorilor este complet altceva, în sensul că în acesta figurează oamenii sănătoşi, care sunt dispuşi să doneze celule stem în cazul în care semenii lor ar avea nevoie.
'Vine omul care vrea să ajute, face testul de histocompatibilitate şi se introduce în registru. Şi sunt introduse electronic şi scriptic, iar dacă cineva are nevoie de o celulă stem cu o histocompatibilitate cunoscută, atunci se uită în registrul electronic dacă se găseşte donorul compatibil', a precizat dr. Benedek Istvan.
Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări.
La conferinţa internaţională de la Târgu Mureş participă specialişti de talie mondială, cum sunt dr. Mohamad Mohty din Nantes (Franţa), dr. Oliver Ottman din Frankfurt (Germania), dr. Jorge Sierra din Barcelona (Spania), Armon Nagler din Tel Aviv (Israel), dr. Helmuth Ottinger din Essen (Germania), dr. Dan Engelhard din Ein-Kerem (Israel), dr. Masszi Tamas din Budapesta (Ungaria), dr. Lydia Campos din St. Etienne (Franţa), dr. Csoka Monika din Budapesta (Ungaria), dr. Giorgio Dini din Genova (Italia) şi dr. Elorza Alvarez Izaskun din Barcelona (Spania). AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A IV-a conferinţă internaţională pe marginea tratamentului şi transplantului în leucemia acută, la Târgu Mureş Clinica de Hematologie şi Transplant Medular şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş organizează duminică a IV-a conferinţă internaţională 'Tratamentul şi transplantul în leucemia acută la adulţi şi copii', la care participă renumiţi specialişti din şase ţări.
Peste 100 de medici şi studenţi, la cursul internaţional de transplant de celule stem de la Târgu Mureş Peste 100 de medici şi studenţi din întreaga lume participă la cea de-a 14-a ediţie a cursului intensiv de transplant de celule stem de la Târgu Mureş, a anunţat, miercuri, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant de Măduvă din Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek.
Dr. Istvan Benedek consideră necesară înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant Pacienţii români care necesită un transplant de celule stem plătesc între 200.000 şi 250.000 euro în străinătate, în condiţiile în care în ţară un astfel de transplant costă între 30.000 şi 60.00 de euro, din cauza lipsei unui Registru Naţional de Transplant, în care să figureze potenţialii donatori...
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Curs internaţional de transplant de celule stem, la Târgu Mureş Târgu Mureş, 24 mai /Agerpres/ - Cei mai buni 20 de profesori şi specialişti din Europa din domeniul transplantului cu celule stem oferă, începând luni, la Târgu Mureş, timp de trei zile, un curs intensif de hematologie, la care şi-a anunţat prezenţa 100 de cursanţi din întreaga lume.
Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România Primul transplant cu celule stem stocate în banca Biogenis din România va fi realizat în ţara noastră.