Cele mai citite
 


Înotul, deosebit de eficient împotriva hipertensiunii
marţi, 8 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Practicarea regulată a înotului duce la scăderea pronunţată a presiunii arteriale. 'Nataţia este o activitate fizică recomandată sedentarilor care suferă de boli cronice ca obezitatea şi patologiile articulare', spune dr Boris Hansel în Journal international de medecine (JIM), citat de passionsante.be.
'Efectul benefic al înotului asupra aparatului cardiovascular este subînţeles, dar prea puţine studii l-au analizat riguros', adaugă el. O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas şi-a propus să evalueze impactul acestui sport asupra presiunii arteriale şi a funcţiei vasculare. S-a format un grup de pacienţi aflaţi în stare de pre- sau puţin hipertensivi, împărţiţi apoi în două grupe. Unii au participat la 12 şedinţe de înot (3-4 pe săptămână), sub îndrumarea unui specialist în exerciţii acvatice, a căror intensitate a crescut progresiv. Ceilalţi au avut program de relaxare. Li s-a cerut participanţilor la experiment să nu schimbe nimic în modul lor de viaţă, îndeosebi în privinţa hranei.

Rezultatele, apărute în revista American Journal of Cardiology, au arătat, potrivit dr Hansel, 'o scădere semnificativă a presiunii arteriale sistolice în grupul de înot, iar parametrii care apreciau funcţia vasculară au evoluat favorabil' la înotători, în timp ce, la grupul cu program de relaxare, nu s-a observat nicio modificare vizibilă.

Dr Boris Hansel mai spune: 'Acest studiu arată impactul pozitiv al înotului practicat într-un ritm şi o intensitate rezonabile la persoanele pre- sau moderat hipertensive' şi cu vârste de peste 50 de ani. 'Acum merită comparat impactul nataţiei cu cel al altor activităţi fizice de rezistenţă', încheie el.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...
Prea mult jogging este dăunător pentru sănătate (studiu) Cercetători danezi recomandă practicarea regulată a unei activităţi fizice, dar 'fără a abuza' pentru că prea mult jogging se poate dovedi la fel de dăunător pentru sănătate ca şi lipsa de mişcare, se arată într-un studiu apărut în Journal of American College of Cardiology şi menţionat de lefigaro.fr...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
O bacterie rezistentă la toate antibioticele a fost descoperită la un pacient în Danemarca O echipă de cercetători a descoperit în Danemarca o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele. Aceasta ar fi prezentă în ţara nordică din anul 2012, scrie luni directmatin.fr, preluând un articol apărut în publicaţia The Lancet.
O jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi este la fel de benefică pentru vârstnici ca şi renunţarea la fumat (studiu) O jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi, intense sau moderate, ar fi la fel de benefică pentru septuagenari, în termeni de longevitate, ca şi renunţarea la fumat, susţine un studiu publicat vineri în revista British Journal of Sports Medicine şi preluat de AFP.
Bolnavii de cancer trataţi cu chimioterapie dezvoltă rezistenţă la acest tratament Chimioterapia face ca pacienţii să dezvolte rezistenţă la acest tip de tratament, ceea ce diminuează eficienţa tratării cancerului, avertizează revista ştiinţifică britanică Nature Medicine în ediţia sa de luni.