Cele mai citite
 


Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat
marţi, 8 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Potrivit unui comunicat al Institutului ''Marius Nasta'', coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, dacă situaţia rămâne la acest nivel, peste 8 milioane de oameni ar putea muri în întreaga lume, până în 2030.
În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat (24% la bărbaţi şi 6% la femei).
De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar, boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat, aproape s-a triplat în ultimii 25 de ani.
Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de îmbolnăvire cauzate de fumat şi pentru a încuraja renunţarea la dependenţa de fumat, Institutul ''Marius Nasta'', coordonator al Programului Naţional Stop Fumat, declară Mai - luna renunţării la fumat.
Toţi cei care se înscriu în program în luna mai beneficiază de tratament şi consiliere psihologică gratuite.
Primul pas este accesarea site-ului www.stopfumat.eu sau apelarea Tel Verde Stop Fumat 0800 878 673.
Mai mult, pe 31 mai, începând cu ora 17,30, la Universitate, va avea loc un manifest susţinut de cei care au reuşit să se lase de fumat cu ajutorul programului.
''Peste 70.000 de români şi-au dorit din tot sufletul să renunţe la dependenţa de tutun şi s-au înscris în Program din 2007 până acum. În medie, mai mult de 50% nu au mai fumat la sfârşitului tratamentului şi consilierii psihologice de specialitate. Prin Programul Naţional Stop Fumat, ne dorim să întindem o mână celor care îşi doresc cu adevărat să renunţe la tutun. De aceea am decis să facem din luna mai momentul în care decizia multor români de a renunţa la fumat poate deveni un fapt'', a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la OMS.
La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza fumatului. 
Ponderea deceselor atribuite tutunului este mai mare în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor, dar acestea ''recuperează'' rapid, mai ales în cazul cancerului pulmonar.
Dar şi fumatul pasiv al adulţilor cauzează boli grave cardiovasculare şi respiratorii, inclusiv boli coronariene şi cancer pulmonar.
Fumatul mamei în timpul sarcinii poate provoca moartea subită a nou-născutului sau greutate scăzută la naştere, cu repercusiuni pe tot parcursul vieţii.
La nivel global,  numărul de persoane protejate împotriva fumatului pasiv a fost de 739 milioane în 2010, faţă de 354 milioane în 2008. Totuşi, doar aproximativ 11% dintre persoanele nefumătoare sunt protejate de o legislaţie naţională antifumat cuprinzătoare.
Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Europa şi Americile se află în fruntea regiunilor cu cea mai mare mortalitate ca efect al fumatului (16%). În Europa, distribuţia pe sexe este de 25% bărbaţi şi de 7% femei, iar în Americi, de 17% bărbaţi şi de 15% femei.
Mulţi oameni nu reuşesc să renunţe la ţigări singuri sau o fac cu mare greutate şi suferinţă. Şi asta pentru că fumatul este o boală - dependenţa de nicotină.
Pentru acei fumători care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la dependenţa de fumat, dar realizează că nu pot singuri sau au un număr mare de recidive, există ajutor medical de specialitate.
Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Institutului ''Marius Nasta'', derulează de 5 ani Programul Naţional Stop Fumat care include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite.
Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa acestuia şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat.
Pentru a intra în program, pacienţii trebuie doar să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. De câteva luni, programul are şi prezenţă pe Facebook
(http://www.facebook.com/stopfumat.eu). AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Peste 70.000 de persoane, beneficiare ale Programului Stop Fumat Peste 70.000 de persoane care şi-au dorit să renunţe la tutun au beneficiat de consiliere şi tratament gratuit în cadrul programului Stop Fumat, în cei 5 ani în care acesta s-a derulat.
Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.
Institutul 'Marius Nasta': Anul trecut din 647 de pacienţi aproape 60% s-au lăsat de fumat Centrul de consiliere pentru renunţarea la fumat din Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a oferit în anul 2012 tratament medicamentos unui număr de 647 de fumători iar după trei luni aproape 60% dintre aceştia au renunţat la fumat, a anunţat joi într-o conferinţă de presă medicul pneumolog...