Cele mai citite
 


Traian Băsescu: Susţin fără rezerve revenirea la salariile bugetarilor de dinainte de reduceri
marţi, 8 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine fără rezerve revenirea la salariile bugetarilor dinaintea reducerii aplicate în 2010.
"Susţin fără rezerve revenirea la salariile de dinainte de reduceri. Lucru pe care l-am spus Fondului (FMI - n.r.) şi fostului Guvern şi la misiunea Fondului din ianuarie - februarie, anul acesta şi în Parlamentul României şi noului Guvern, primului-ministru desemnat, i-am adus la cunoştinţă această opţiune şi această obligaţie pe care o avem faţă de personalul bugetar. Mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la fondul de sănătate şi la fondul de pensii. Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar", a declarat preşedintele Traian Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a ţinut să sublinieze că nu ar fi avut intenţia să susţină o declaraţie de presă după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, BM şi CE, dar că a văzut în media interpretări cu privire la poziţia sa faţă de revenirea salarială.
"În modul cel mai sincer, nu am avut nicio intenţie să am astăzi vreo declaraţie de presă în urma întâlnirii cu Fondul, dar constat un lucru relativ neplăcut pentru mine într-o zi care îmi marchează cariera politică definitiv. Sunt doi ani de la momentul în care eu am ieşit în faţa dumneavoastră şi prin dumneavoastră în faţa ţării, anunţând nişte măsuri extrem de dificile pentru populaţie. Vă asigur că nu am făcut-o pentru că mi-a plăcut, dar am făcut-o pentru că nu există altă soluţie la acel moment şi mi s-a părut că era mai important să nu ajungem cu ţara într-o situaţie de genul Grecia, decât să nu-mi asum responsabilitatea de a face acel anunţ atât de dureros pentru foarte mulţi dintre români", a afirmat Băsescu.
El a mai spus că şi în prezent continuă aceeaşi "manipulare" ca în urmă cu doi ani, când nimeni nu a vrut să explice că fără măsurile de tăiere cu 25% a salariilor bugetarilor toţi românii s-ar fi aflat într-o situaţie grea.
"Astăzi, ori din neînţelegere, ori alţii pur şi simplu din dorinţa de a continua să manipuleze, aflu că preşedintele nu este de acord cu mărirea salariilor, cu revenirea la salarii, dacă se afectează deficitul structural de la sănătate şi pensii. Este o mare minciună. Iar ceea ce eu am spus în prezenţa presei este exact ceea ce am susţinut şi în continuare, numai că discuţia a fost mult mai în detaliu", a punctat Băsescu.
Potrivit acestuia, mărirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la Fondul de sănătate şi la Fondul de pensii.
"Dimpotrivă, mărirea salariilor reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicării CAS-ului pe o sumă mai mare pentru fiecare salariat bugetar. Anul trecut, bugetul de stat a plătit circa trei miliarde de lei pentru Fondul de sănătate. Şi vă aduceţi aminte poveştile publice pe care chiar dumneavoastră le-aţi menţionat de multe ori, cu arieratele la medicamente, cu lipsa unor medicamente ca urmare a întârzierilor la plată ale Casei de Sănătate. Iar eu am precizat Fondului că nicio măsură care ar viza creşterea deficitului la Fondul de sănătate nu este acceptabilă, pentru că efectele aici sunt mai puţine medicamente şi mai multe arierate şi mai multe datorii pentru bugetul de stat către furnizorii de medicamente. Deci, aici nu acceptăm nicio măsură care să ducă la încasări mai mici la Fondul de sănătate", a completat şeful statului.
El a declarat că interpretarea potrivit căreia preşedintele a spus că nu acceptă creşterea deficitelor structurale la Fondul de pensii şi Fondul de salarii, ca atare, nu este de acord cu creşterea salariilor, este "total greşită".
Băsescu a menţionat că a vrut doar să prevină Fondul Monetar Internaţional că este de neacceptat orice eventuală măsură populistă într-un an electoral.
Şeful statului a primit, duminică, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
UPDATE Băsescu: În legea sănătăţii nu veţi găsi nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că în capitolul referitor la serviciul de urgenţă din proiectul noii legi a sănătăţii nu se găseşte nicio referire la privatizarea ambulanţei de stat sau a SMURD-ului.
Traian Băsescu: La Consiliul European România a fost prezentată pe locul al treilea la consolidare bugetară Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România a fost prezentată la reuniunea extraordinară a Consiliului European ca fiind pe locul al treilea în Uniunea Europeană din punct de vedere al efortului de consolidare bugetară, ceea ce i-a permis să negocieze credibil.