Cele mai citite
 


Romania este pe penultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge
miercuri, 9 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România se află pe penultimul loc în Europa, după Albania, în privinţa donării de sânge, a declarat marţi dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, în conferinţă de presă prilejuită de Ziua Internaţională a Talasemiei.
"România nu are stoc de sânge, nu are bancă de sânge, funcţionează de o zi pe alta. Facem un apel la salvarea de vieţi prin donarea de sânge!", a declarat dr. Doina Goşa.
România are doar o medie de 1,7% donatori la întreaga populaţie, în vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.
O altă problemă importantă cu care se confruntă centrele de transfuzii este lipsa de personal din cauza blocării posturilor. Astfel, doar o echipă mobilă pentru donarea de sânge poate merge pe teren. Potrivit dr. Goşa, dacă posturile vor fi deblocate se vor putea face două - trei echipe care să meargă pe teren.
Zilnic, peste 100 de persoane vin să doneze sânge şi trebuie să stea la coadă, a subliniat medicul, care a adăugat că acum se asigură urgenţele şi bolnavii cu talasemie.
8 mai a fost declarată Ziua Internaţională a Talasemiei în 1993 în memoria lui George Englezos şi a tuturor persoanelor cu talasemie care au părăsit această lume.
Anual, Federaţia Internaţională a Talasemiei propune o temă specifică pentru activităţile desfăşurate în întreaga lume. Tema din acest an este "Revizuirea drepturilor pacienţilor".
În România sunt înscrişi în Programul Naţional 240 pacienţi cu talasemie. Aceşti pacienţi se confruntă cu o serie de probleme diverse, lipsa sângelui în anumite centre fiind una dintre cele mai importante.
"Prin intermediul acestui eveniment, organizat de Ziua Internaţională a Talasemiei, dorim să atragem atenţia asupra problemelor cu care ne confruntăm şi să milităm pentru o mai bună calitate a vieţii. Sângele este vital în tratamentul nostru şi, de aceea, avem nevoie de donatori benevoli şi fidelizaţi. Donatorii ne ajută să supravieţuim în fiecare zi şi cu ajutorul lor, pacienţii cu talasemie pot duce o viaţă absolut normală", a declarat Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Talasemie Majoră.
Talasemia este o afecţiune care debutează încă din primele luni de viaţă, manifestându-se ca o anemie extrem de severă.
Tratamentul constă în transfuzii periodice de sânge la intervale de 2-6 săptămâni pentru a menţine nivelul hemoglobinei cât mai aproape de valorile normale permiţând organismului să crească şi să se dezvolte corespunzător.
În urma acestor transfuzii însă, se acumulează în corp cantităţi mari de fier care formează importante depozite în ficat, splină, inimă, pancreas, glande endocrine, tegumente. Aceste organe sunt astfel puternic afectate, adesea talasemia majoră fiind complicată şi cu boli cardiace, hepatice, diabet zaharat, osteoporoză, infertilitate.
Pentru eliminarea acestor depozite mari de fier din organism, pacientul cu talasemie majoră trebuie să urmeze un tratament zilnic, fie cu Deferoxamină - în perfuzii lente, subcutanate, cu ajutorul unor pompete injectomat, fie cu Deferasirox - tablete orale, dispersabile.
În ciuda acestui regim special, bolnavii cu talasemie majoră pot avea o viaţă relativ normală, se pot integra social, pot avea o carieră şi îşi pot întemeia o familie.
Transfuziile de sânge şi tratamentul chelator de fier se fac pe toată durata vieţii. Doar transplantul de măduvă osoasă de la un donator compatibil poate asigura o vindecare completă şi definitivă pentru talasemia majoră.
Talasemia minoră nu este o boală, ci un defect genetic; odată identificat un purtător trebuie investigat şi partenerul pentru preîntâmpinarea naşterii de copii cu talasemie majoră.
Noul ministru al sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a spus marţi, la preluarea mandatului, că a fost pregătit actul normativ pentru deblocarea posturilor din sănătate.AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gănescu (APTM): Atragem atenţia autorităţilor că este nevoie de un centru naţional pentru pacienţii bolnavi de talasemie Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră (APTM) atrage atenţia asupra faptului că în România nu există un centru naţional pentru pacienţii cu această afecţiune, iar numărul celor care suferă de talasemie majoră este de 200, a declarat joi preşedintele asociaţiei Radu Gănescu.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
8 Mai - Ziua Internaţională a Talasemiei Asociaţia Persoanelor cu Talasemie Majoră (A.P.T.M.) organizează duminică, 8 mai 2011, între orele 12:00-14:00, în Parcul Tineretului (intrarea dinspre bd. Gh. Şincai) un eveniment public de informare şi conştientizare a populaţiei privind Talasemia Majoră, cu ocazia Zilei Internaţionale a Talasemiei...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Ziua internaţională a talasemiei La 8 mai, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională a talasemiei, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Talasemiei (TIF), cea care stabileşte şi tema zilei.
Ziua Internaţională a Talasemiei Ziua Internaţională a Talasemiei care se marchează anul acesta pe 8 mai are ca deviză "Noi şi prietenii noştri", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pacienţilor cu Talasemie Majoră din România (APTM).