Cele mai citite
 


UPDATE Ponta ar putea întâmpina dificultăţi în limitarea impactului unei implozii a Greciei (blog Financial Times)
miercuri, 9 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oricât ar fi de bine intenţionat, noul premier al României Victor Ponta ar putea întâmpina dificultăţi în limitarea impactului pe care l-ar genera o implozie a Greciei - aşadar, ne putem aştepta la o vară fierbinte atât la Bucureşti, cât şi la Atena, potrivit unui articol publicat pe blogul beyondbrics al cotidianului Financial Times.
Conform sursei citate, foarte multe depind în acest moment de Grecia, cu care România are legături comerciale şi bancare mai puternice decât cu orice altă ţară din Balcani.

Investitorii au salutat confirmarea rapidă a noului guvern al României, iar moneda naţională, leul, a recuperat terenul pierdut după căderea administraţiei anterioare, acum mai puţin de două săptămâni.

Totuşi, uşurinţa cu care coaliţia lui Ponta a obţinut aprobarea parlamentului pentru a conduce România până la alegerile din noiembrie ridică unele semne de întrebare. Va respecta oare premierul programul de austeritate susţinut de Fondul Monetar Internaţional /FMI/, într-un context în care austeritatea a devenit ţinta atacurilor în alte părţi în Uniunea Europeană /UE/? Vor reuşi parlamentarii săi să evite devierile de la curs, în condiţiile apropierii perioadei electorale? Sunt oare legislatorii pregătiţi să-şi taie singuri craca de sub picioare? - se întreabă autorul blogului din Financial Times, Stefan Wagstyl.

'Astăzi începe o schimbare fundamentală în destinul României. Sunt singurul prim-ministru care şi-a serbat majoratul după revoluţia din 1989' - a declarat Ponta, care are 39 de ani, într-un discurs în faţa parlamentului, găzduit într-un palat uriaş de marmură construit de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu şi finalizat după răsturnarea şi executarea acestuia.

Fost campion de raliu, Victor Ponta are dreptate să se simtă încrezător, având în vedere majoritatea pe care a obţinut-o la votul de luni din legislativ - 284 de voturi din totalul posibil de 460. El a ţinut să declare presei, potrivit Bloomberg, că 'această majoritate stabilă este un lucru bun pentru noi, după majorităţile foarte fragjle ale ultimelor două guverne'.

Totuşi, Uniunea Social Liberală /USL/ pe care o reprezintă Ponta controlează doar 232 de fotolii, şi este deja o coaliţie, iar restul sprijinului provine de la o serie fragilă de formaţiuni mici atât de stânga, cât şi de dreapta, şi de la reprezentanţi nestatornici ai minorităţilor etnice, care tind să sprijine pe oricine se află la putere.

Echipa lui Ponta a promis să respecte acordul de 5 miliarde de euro cu FMI şi UE vizând reducerea deficitului bugetar al României sub 3% din produsul intern brut /PIB/, în 2012, de la 5.2% anul trecut.

'Am reuşit ca din postura noastră de guvern ad-hoc desemnat să negociem o scrisoare de intenţie cu instituţiile internaţionale care transmite un mesaj de stabilitate', a declarat Victor Ponta.

El a mai spus însă şi că a obţinut acordul FMI pentru o creştere cu 8% a salariilor din sectorul public începând din iunie - ceea ce înseamnă o recuperare parţială a celor 25% pierdute după reducerea salariilor impusă în 2010 - şi pentru restituirea către pensionari a unora din sumele virate la asigurările de sănătate.

Investitorii par pregătiţi să permită o oarecare flexibilitate, cât timp sunt menţinute acordurile cu FMI şi UE. La 1 mai, după căderea guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, leul a scăzut la un nivel record de 4.462 pentru un euro, dar marţi deja recuperase la 4.40.

După cum a remarcat săptămâna trecută într-o notă compania de consultanţă Capital Economics, România are nevoie de spaţiu economic de manevră: 'În ce ne priveşte, nu considerăm că un derapaj fiscal moderat este neapărat ceva rău. Cererea externă slabă a împins se pare economia în recesiune în trimestrul I, iar datele dezamăgitoare ale PMI - indicele european al mediului de afaceri - sugerează că în trimestrul II ar putea fi şi mai rău'.

În egală măsură, va putea guvernul să continue pe linia generoasă pe care o propune, pe fondul presiunilor interne şi al disputelor cu privire la austeritate care au loc în alte părţi din Europa?

Ultimele administraţii din România s-au dovedit a avea viaţă scurtă, dar au fost de centru-dreapta. Ponta vine de la stânga şi va dori să tragă o linie clară între el şi predecesorii săi.

Mai important, probabil, este faptul că România continuă deja de trei ani programele convenite cu FMI, un aspect pozitiv ţinând cont de profunda recesiune pe care a îndurat-o în anii 2009-2010 şi fragilitatea redresării ulterioare.

Totodată, investitorii au mare încredere în Banca Centrală, care, prin intervenţii, menţine un curs stabil. Anul acesta, leul s-a tranzacţionat în interiorul unei marje de 4% faţă de euro, comparativ cu 13% în cazul forintului ungar.

Grupul Societe Generale a remarcat de altfel marţi că 'stabilizarea situaţiei politice (cel puţin în următoarele luni) şi acţiunile băncii centrale de pe piaţa FX pot contribui la scăderea presiunilor asupra leului', mai menţionează autorul articolului.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Ponta: România are nevoie de o reorganizare; cele 8 regiuni trebuie să devină centre ale administraţiei regionale România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta, la Sala Palatului, cu prilejul prezentării viziunii Uniunii Social Liberale asupra administraţiei publice şi ...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.