Cele mai citite
 


FMI: Arieratele cresc, derapajele în privatizări continuă, progresele companiilor sunt inegale
joi, 10 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Arieratele au continuat să crească, precum şi derapajele faţă de calendarul privatizărilor, mai multe licitaţii au eşuat din raţiuni care puteau fi prevenite, ceea ce reprezintă un semnal de slăbiciune în angajamentul României faţă de reformele structurale, a declarat, miercuri, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, la conferinţa de la finalul celei de-a cincea misiuni în România.
'Arieratele au început din nou să crească. Este o consecinţă a presiunilor electorale legate de cheltuielile de capital. Este şi o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar care depăşeste nivelul resurselor bugetare disponibile. Pentru a ţine cheltuielile sub control este necesară o auditare şi o monitorizare a bugetelor spitalelor. Durata plăţilor facturilor este foarte lungă şi trebuie scurtată, potrivit directivelor UE', a afirmat Franks.
Acesta a precizat că în cazul companiilor de stat continuă derapajele în calendarul privatizărilor şi că progresele au fost inegale.
'Provocările sunt mai mari la nivelul întreprinderilor de stat. Progrese s-au realizat prin reducerea arieratelor - 3% din PIB. Facturile restante sunt o piedică majoră în calea creşterii. Nici companiile care au datorii şi nici cele ale căror facturi nu sunt plătite nu dispun de bani pentru investiţii. Guvernul trebuie să găsească modalităţi de restructurare a unora dintre ele. În fine, pentru a ne asigura că nu vor reveni, vor fi necesare reforme în companii, adică implementare unei reforme fundamentale a întreprinderilor de stat este una dintre cele mai importante sarcini ale guvernului. Progresele au fost inegale. Continuă derapajele faţă de calendarul privatizărilor în contextul în care mai multe licitaţii au eşuat din raţiuni care puteau fi prevenite. E un semnal de slăbiciune în angajamentul României faţă de reformele structurale. Este de o importanţă vitală ca angajamentele şi eforturile să nu fie întrerupte', a declarat Franks.
Oficialul a adăugat că investiţiile mai mari în sectoare generatoare de creştere - energie şi transporturi - sunt şansa României pentru creştere. AGERPRES/(A-Roxana Clinciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FMI consideră că priorităţile autorităţilor române trebuie să fie sistemul sanitar, arieratele, investiţiile şi întreprinderile de stat Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că principalele direcţii de acţiune ale autorităţilor române în perioada următoare, în vederea asigurării unei creşteri economice durabile, trebuie să vizeze sistemul sanitar, problema arieratelor, investiţiile publice şi sectorul întreprinderilor de stat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Slate: România, ţară de vânzare la preţ redus Directoarea Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde se va afla în 15 şi 16 iulie în vizită în România, o ţară pe care FMI o forţează să se vândă, comentează luni Slate.fr.
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
RETROSPECTIVÃ - 2016, un an bogat în proteste sindicale; nemulţumiri în Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie şi la Poştă Anul 2016 a fost unul bogat în proteste ale sindicatelor, care au ieşit în stradă nemulţumite în primul rând de salarii şi de condiţiile de lucru. Pichetările, mitingurile, marşurile şi grevele generale au vizat domenii precum Educaţie, Sănătate, Energie, Administraţie dar şi sistemul penitenciar, Poliţia...