Cele mai citite
 


Sindromul Down
joi, 10 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Obstetrica - Ginecologie, Minte sanatoasa, Mama si copilul
 
 
 Anomaliile cromozomiale survin la una din 200 nasteri si sunt responsabile de malformatii sau decese neonatale.
Sindromul Down este cea mai des intalnita anomalie cromozomiala  - una din trei anomalii la nastere. 
Sindromul Down apare atunci cand cromozomul 21 se gaseste in 3 exemplare functionale in interiorul celulelor, anomalie cunoscuta si ca trisomia 21.
 
Retardul mental este prezent intotdeauna asociat sindromului Down.
De asemenea, o serie de anomalii organice (inima, sistemul digestiv), disabilitatea de a invata lucruri si o serie de anomalii fizice, pe scurt, aspect ciudat, in general.
 
Gradul retardului mental asociat variaza de la caz la caz: intre 3-12% din copiii diagnosticati sufera de un retard, nu pot merge, vorbi sau manca fara ajutor, aproximativ 25% sufera de retard sever, 55% de retard moderat si 14% mediu.
 
Crizele neuro-psihotice apar in 5-9% dintre cazuri si cresc odata cu inaintarea in varsta. La maturitate apar pierderi de memorie si reducerea abilitatilor cognitive.
 
Studiile de patologie au descoperit schimbari structurale in creier la pacientii cu sindrom Down similare cu ale bolnavilor de Alzheimer.
Copii cu sindromul Down dezvolta inca de timpuriu elemente similare Alzheimer care le afecteaza capacitatile de cognitie. Aceste elemente pot afecta abilitatile functionale ale copilului.
 
O multitudine de tratamente medicale si de ingrijiri speciale sunt necesare in cazul pacientilor cu sindromului Down.
Ele variaza in functie de problemele specifice dezvoltate de fiecare pacient in parte.
 
Multe afectiuni pot necesita atentie imediata, dupa nastere, altele pot fi abordate in timpul copilariei si, pot necesita echipamente speciale.
Nevoile speciale educationale si de ingrijire (frecvent psihoterapie) supun familiile si societatea la eforturi considerabile in toate cazurile.
 
Factorii care cresc riscul ca un copil sa aiba sindrom Down, trisomia 21, tipul cel mai comun (95% din cazuri), includ:
 
- varsta mamei: riscul pentru sindrom down creste continuu cu inaintarea in varsta;
- frate/sora cu sindrom Down: femeile care au deja un copil cu trisomie 21 au un risc de 1% de a mai avea un copil cu aceasta afectiune;
-anomalii genetice / cromozomiale ale parintilor cu risc de pana la 50-100% de sindrom Down la descendenti.

  

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi metode pentru depistarea sindromului Down Depistarea sindromului Down în primele luni de sarcină se poate face acum prin metode noi.
O sarcina sanatoasa, o familie fericita! - Noi metode pentru depistarea Sindromului Down Miercuri, 9 mai, in cadrul unei conferinte de presa tinute la Hotelul Novotel, jurnalistii din presa medicala si generalista au primit informatii corecte despre cea mai performanta metoda din acest moment pentru depistarea Sindromului Down in primele luni de sarcina. Demersul acestei conferinte de presa...
Trei eurodeputaţi români, semnatarii unei Declaraţii scrise privind copiii care suferă de sindromul Down Trei europarlamentari români au semnat o Declaraţie scrisă a Parlamentului European privind copiii care suferă de sindromul Down, informează joi un comunicat de presă.
Vârsta înaintată a mamei, factor de risc în apariţia copiilor cu sindromul Down Trisomia 21 - sau sindromul Down - este una din cele mai frecvente anomalii genetice, incidenţa fiind de un caz la 700 de naşteri. Vârsta mamei şi antecedentele din familie intervin într-un mod determinant, scrie passionsante.be.
Amniocenteza depisteaza eventualele malformatii ale fatului Pe lânga seria de investigatii standard pe care trebuie sa le faca o femeie in momentul in care este insarcinata, mai exista una la fel de importanta pentru observarea evolutiei sarcinii. In cadrul acesteia intra si amniocenteza – test prenatal care ofera informatii despre sanatatea si dezvoltarea...
Naştere miraculoasă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi O femeie din localitatea Mirceşti, în vârstă de 26 de ani, aflată la prima sarcină gemelară, a născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, la trei luni după ce o echipă de medici de la Maternitate i-a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină...