Cele mai citite
 


Accidentul vascular cerebral
joi, 10 mai 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Neurologie
 
 
 
Accidentul vascular cerebral reprezinta a treia cauza de mortalitate din lume si prima in situatiile de handicap fizic sau mental permanent. In tarile din sud-estul Europei, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune este de 6-7 ori mai mare decat in tarile din est.

  

Anual, fiecare al cincilea deces este cauzat de producerea unui accident vascular cerebral . Poate fi un prieten, o ruda sau...un om pe care nu l-am cunoscut niciodata. Se poate intimpla oricui.

AVC TREBUIE TRATAT IMEDIAT
Accidentul vascular cerebral se produce atunci cind o parte a creierului nu mai poate beneficia de aportul de sange si oxigen . Exista doua moduri prin care se produce: prin blocarea unei artere de catre un cheag de sange (accident vascular cerebral ischemic) sau prin ruptura vasului de sange (accident vascularcerebral hemoragic). Cand are loc un accident cerebral vascular , o parte din celulele nervoase din creier inceteaza sa mai functioneze. Fara o interventie medicala prompta, efectele pot fi fatale.

5 SEMNE ALARMANTE
Nu toata lumea acuza aceleasi simptome inaintea unui atac cerebral vascular . Uneori ele pot aparea si disparea, fara a da ceva de banuit. Tratamentul cel mai eficace este acela administrat in mai putin de o ora de la declansare , de aceea trebuie sa cunoastem semnele bolii:
  • amortirea brusca a fetei , a unui picior sau a unei miini, in special pe o anumita parte a corpului;
  •  tulburari bruste de memorie , dificultati in vorbire si imposibilitatea de a intelege ceea ce se vorbeste in jur;
  • pierderea brusca a echilibrului, ameteala si probleme in coordonarea membrelor;
  • dureri bruste de cap, fara o cauza anume;
  • privirea incetosata sau dubla, stare inexplicabila de somnolenta greata .

EFECTELE AVC
O persoana care a suferit un accident vascular cerebral poate sa ramina sau nu cu anumite dizabilitati fizice si psihice . Nedepistat si netratat la timp, provoaca chiar moartea. In functie de gravitatea accidentului si de partea pe care se produce, poate conduce la paralizie, pierderea memoriei, schimbari de comportament , dificultati in vorbire si in a intelege ceea ce se vorbeste, neputinta de a se hrani si a mesteca, dureri depresii si multe alte probleme .

FACTORII DE RISC
Persoanele care sunt mai expuse unui asemenea accident, prezinta anumiti factori de risc. Obezitatea fumatul , sedentarismul, consumul excesiv de alcool si o dieta inadecvata sunt factorii controlabili. Renuntarea la aceste obiceiuri si adoptarea unui stil corect de viata pot scadea riscul imbolnavirii.

Factorii necontrolabili tin de varsta ( dupa 55 de ani, riscul se dubleaza la fiecare 10 ani) si de istoricul familiei. Sunt predispusi si cei suferinzi de boli cardiovasculare diabet , femeile afectate de schimbari hormonale dupa nastere sau menopauza 

Sursa www.musetel.ro

Notare
Comentarii
de CONSTANTIN ELENA
E bine de luat in seama toate avertismmentele!Nu va bazati pe,,mie nu mi se intimpla asa ceva,,!Nici eu nu ma gandeam acum 5 luni,nici nu mi-am dat seama ce se intimpla cu mine:a plecat de la o banala singerare pe nara stinga:epistaxis!Apoi????Am capatat o panica grozava,mi-e frica sa suflu nasul,sa alerg,sa maninc aiurea,nu ma deplasez departe de casa,am devenit ipohondra,am tensiune oscilanta....si mai multe.Nu a avut urmari fizice,pot vorbi,gandi,nu am infirmitati dar....orice amortirea mainii,somnolenta aiurea,agitatie ma pun pe jar si ma trimit urgent la tensiometru!O VIATA ECHILIBRATA,FARA UN STRES CONTROLAT-CA FARA EL NU SE POATE-MAI MULTA ODIHNA SI MULTA MISCARE IN AER LIBER NE LASA SA MAI TRAIM ALATURI DE CEI DRAGI.Zacerea la pat aduce prejudicii directe plus indepartarea de prieteni,vecini si chiar de fam ilie.Am simtit nevoia sa scriu aceste rinduri.Nu stiu dacale citeste sau apreciaza cineva,dar...e o experienta de viata amara!
Multa sanatate cititorule!Elena Constantin din Bucuresti,62 de ani

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Cluj: Un român suferă de accident vascular cerebral la fiecare opt minute - specialişti Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi la fiecare opt minute un român suferă un astfel de accident vascular, se arată într-o informare trasmisă miercuri AGERPRES de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN)...
Accidentul Vascular Cerebral /AVC/ afectează un număr tot mai mare de persoane între 20 şi 60 de ani Accidentele vasculare cerebrale /AVC/ afectează un număr tot mai mare de adulţi sub 65 de ani, în special în ţările în curs de dezvoltare, arată două studii publicate joi în revista medicală britanică The Lancet, citată de AFP.
Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (World Stroke Day) se marchează anual la 29 octombrie. Iniţiată, în 2006, de Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (OMAVC), reprezintă un prilej de informare a populaţiei cu privire la riscurile de a suferi un accident vascular cerebral.
Aportul de vitamina B9 poate reduce riscul de accident vascular cerebral O combinaţie de vitamina B9 şi substanţa enalapril folosită împotriva hipertensiunii arteriale a dus la o reducere netă a riscului de accident cerebrovascular (AVC), potrivit unui studiu clinic efectuat pe mai mult de 20.000 de adulţi din China, publicat Journal of American Medical Association (JAMA)...
Migrena, asociată cu un risc crescut de AVC după o intervenţie chirurgicală Persoanele care suferă de migrene cronice au un risc crescut de a avea accident vascular cerebral (AVC) după o intervenţie chirurgicală, potrivit unui studiu publicat marţi în revista British Medical Journal (BMJ).