Cele mai citite
 


Corlăţean: Un raport pozitiv MCV va întări încrederea statelor UE că România poate aplica standardele Schengen
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a susţinut joi, la o întâlnire cu o delegaţie a Parlamentului Finlandei, că, deşi Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu are o legătură instituţională cu aderarea României la Spaţiul Schengen, adoptarea unui raport pozitiv pe această temă de Comisia Europeană va putea întări încrederea statelor membre UE că statul român are capacitatea de a aplica cu succes standardele impuse de statutul de ţară membră Schengen.
Potrivit unui comunicat al MJ transmis AGERPRES, Titus Corlăţean a primit joi delegaţia Comisiei pentru finanţe - Subcomisia pentru administraţie şi securitate a Parlamentului Finlandei, condusă de preşedintele Tapani Tõlli, delegaţie care a inclus-o şi pe ambasadoarea Finlandei la Bucureşti, Ulla Väistõ.
Ministrul Justiţiei a exprimat încrederea că raportul MCV de evaluare, pe care CE îl va adopta în luna iulie a acestui an, va fi unul pozitiv şi va sublinia progresele realizate pe linia îndeplinirii obiectivelor asumate pentru realizarea unei justiţii funcţionale, la standarde europene, iar la Consiliul pentru Afaceri Interne şi Justiţie din septembrie va fi adoptată decizia admiterii României în Spaţiul Schengen, inclusiv cu sprijinul Finlandei.
În cursul discuţiilor, Titus Corlăţean a subliniat că printre obiectivele prioritare cuprinse în programul de guvernare votat de Parlament se află continuarea îndeplinirii obiectivelor stabilite prin MCV pe relaţia cu CE, pentru reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
Ministrul Justiţiei a reiterat voinţa politică a noului guvern instalat la Bucureşti de a continua eforturile pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie adoptată de fostul executiv, apelând în acest sens la Parlament pentru a adopta această strategie sub forma unei legi, care să confere documentului o autoritate juridică şi să transmită un semnal politic corespunzător.
Titus Corlăţean a mulţumit delegaţiei parlamentare finlandeze pentru sprijinul acordat unor proiecte în curs de lansare în relaţia cu România, dând exemplul proiectului înfiinţării la Ministerul Sănătăţii, cu sprijin neguvernamental românesc şi cu fonduri europene, a unei Direcţii anticorupţie.
Delegaţia parlamentară finlandeză a salutat progresele realizate de România în reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
MJ precizează că Ulla Väistõ a reiterat poziţia exprimată de ministrul finlandez pentru afaceri europene cu ocazia recentei sale vizite la Bucureşti, potrivit căreia Finlanda susţine aderarea României la Spaţiul Schengen în două etape, în contextul confirmării progreselor în domeniu prin raportul CE legat de MCV în domeniul justiţiei, din luna iulie.
Ambasadorul Finlandei a mai susţinut că MCV a fost util pentru România şi că acesta şi-a atins scopul de îmbunătăţire a imaginii statului român în ochii investitorilor străini. AGERPRES/(AS-Mădălina Cochinescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
Pop (MS): Atragerea de fonduri UE pentru infrastructura din Sănătate - condiţionată de realizarea unei strategii investiţionale Atragerea de fonduri europene pentru infrastructura din sănătate este condiţionată de Comisia Europeană de realizarea unei strategii investiţionale în domeniu pentru următorii cinci - zece ani, lucru care nu s-a realizat, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Corina Pop, în cadrul...
Raport MCV: Activitatea DNA în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt, de la toate nivelurile funcţiei publice şi implicând persoane publice din diferite partide politice, notează Comisia Europeană în raportul privind progresele României în cadrul...
România, Ungaria şi Bulgaria, vizate de cele mai multe investigaţii OLAF privind fraude cu fonduri europene Mai mult de o treime dintre investigaţiile făcute în 2014 de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) privind presupuse cazuri de fraudă cu fonduri UE au vizat România, Ungaria şi Bulgaria, conform raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut, informează Euronews.
Sesiune consacrată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România, în această săptămână la Camera Deputaţilor (sinteză) Prezentarea de către premierul Victor Ponta a Acordului de Parteneriat între România şi UE privind mecanismul financiar multianual 2014-2020 şi o sesiune consacrată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România au constituit principalele momente desfăşurate în plenul Camerei Deputaţilor în...
(Corespondenţă) Comisia Europeană atrage atenţia asupra creşterii arieratelor autorităţilor locale din România Comisia Europeană a atras miercuri atenţia asupra creşterii arieratelor la nivelul autorităţilor locale din România, una din principalele explicaţii fiind slaba aplicare a legii finanţelor publice, şi a subliniat necesitatea unei analize detaliate a cauzelor acestei majorări.