Cele mai citite
 


Ioan Mang va cere Guvernului anularea HG referitoare la UMF Târgu Mureş
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ioan Mang, a declarat joi, la Târgu Mureş, că va cere Guvernului anularea Hotărârii de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare în cadrul universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
'Cred că Legea Educaţiei este destul de bine gândită la învăţământul în limbile minorităţilor. Problema mare care apare este în domeniul sănătăţii, unde este mult mai delicat să faci inclusiv practica în limba maghiară. Şi aici trebuie să fie de acord şi Ministerul Sănătăţii, şi Colegiul Naţional al Medicilor, şi ARACIS - sunt o serie de factori care vor trebui să-şi spună cuvântul. Eu am să merg la Guvern cu propunerea de a lua o Hotărâre de Guvern prin care să anulăm Hotărârea de Guvern cu înfiinţarea facultăţii, pentru că toată lumea a fost de acord că nu e cazul de facultate, noi ne dorim altceva. Ne dorim linii de predare şi eventual departamente', a arătat Mang.
Ministrul a spus că peste câteva săptămâni va reveni la Târgu Mureş pentru a discuta cu Senatul UMF, pentru a se obţine avizul acestui for, întrucât 'este delicat, autonomia universitară trebuie s-o respectăm, m-am angajat să respect autonomia universitară şi vreau s-o respect'.
Ioan Mang a precizat că la Târgu Mureş se învaţă şi acum în limba maghiară, că practica medicală se face în limba română şi că se doreşte ca aceasta să fie bilingvă.
'Încă o dată: Legea învăţământului nu poate prevala în sănătate peste Legea sănătăţii', a ţinut să sublinieze Ioan Mang, care speră ca ambele tabere din UMF Târgu Mureş să ajungă la o concesie.
Ministrul a promis că va încerca să găsească o formulă corectă, mai ales că studenţii maghiari care vor absolvi la UMF Târgu Mureş vor trebui să urmeze Rezidenţiatul în limba română şi, în plus, aceşti absolvenţi trebuie pregătiţi să poată lucra în toată ţara.
'Astăzi nu am reuşit să ajungem la un astfel de compromis', a arătat Ioan Mang, care a precizat că nu va veni 'cu măsuri de forţă' şi că va încerca să găsească o soluţie în acest caz.
Ministrul a mai spus că, dacă Legea Educaţiei prevede că ministerul poate înfiinţa facultăţi, 'atunci se încalcă autonomia universitară' şi, în consecinţă, va face o propunere de modificare a legislaţiei.
'Deja avem o lege de modificare care a fost aprobată de Senat şi se află la promulgat. Acel paragraf va trebui schimbat', a accentuat Mang.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat la rândul său că nu s-a luat nicio decizie şi că orice modificare sau reaşezare inclusiv pentru linia maghiară se va lua doar cu aprobarea Senatului Universităţii.
'Ni s-a dat o garanţie că autonomia universitară există cu adevărat şi că e respectată în România. Nu se impun şi nu s-au luat decizii de sus în jos, suntem la faza unor variante posibile. Domnul ministru va mai veni pentru a discuta. Nu s-a luat nicio decizie şi nu s-a luat nicio direcţie, doar s-au discutat variantele', a precizat Azamfirei.
Dr. Szabo Bela, liderul profesorilor maghiari din UMF Târgu Mureş, a arătat că discuţia cu ministrul a fost utilă şi că a cerut respectarea Legii Educaţiei, care prevede înfiinţare liniei maghiare, departamente separate şi învăţământ practic în limba maghiară.
Discuţiile de la UMF Târgu Mureş au durat aproximativ cinci ore, timp în care ministrul Educaţiei a discutat cu toate părţile implicate - profesori şi studenţi români şi maghiari. AGERPRES/(A-Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Rectorul UMF Târgu Mureş: Absolvenţii maghiari s-au poziţionat bine la rezidenţiat datorită practicii în limba română Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, marţi, că absolvenţii secţiei maghiare a instituţiei de învăţământ medical s-au poziţionat bine la examenul de rezidenţiat din acest an şi datorită lucrărilor practice pe care le efectuează în limba română...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Acord de cooperare între UMF Târgu Mureş şi Universitatea  Medicală Wroclaw din Polonia Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi Universitatea Medicală Wroclaw din Polonia au semnat, la Târgu Mureş, un acord de cooperare care va permite un acces reciproc la resursele educaţionale şi ştiinţifice ale celor instituţii de învăţământ superior.