Cele mai citite
 


Platforma MedAlert a fost lansată
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii şi medicii au la dispoziţie începând de joi o platformă MedAlert unde se pot adresa pentru a-şi spune nemulţumirile cu privire la sistemul sanitar, la serviciile acordate în spitale şi la "şpagă", a declarat joi cu prilejul lansării jurnalistul RFI România Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Acesta a spus că platforma se adresează pacienţilor care sunt nedreptăţiţi, care sunt obligaţi "să dea şpagă", dar şi personalului medical care nu vrea să fie părtaş la corupţie şi la problemele din sistemul de sănătate.
El a susţinut că, potrivit Băncii Mondiale, corupţia din sistemul de sănătate s-a dublat şi trebuie găsite modalităţi pentru a fi stopată.
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a subliniat cu prilejul lansării platformei MedAlert că acesta este unul dintre proiectele rezultate din iniţiativa Restart România şi a organizaţiei TechSoup Romania (TSRO).
"Restart România a fost unul dintre cele mai importante momente ale mandatului meu aici, pentru că am văzut români creativi folosind puterea internetului şi a reţelelor sociale pentru a promova transparenţa şi statul de drept în România", a afirmat ambasadorul.
TechSoup Romania, care a creat website-ul Restart România, şi-a propus să aducă laolaltă români din întreaga ţară, oameni care să găsească soluţii la probleme des întâlnite ce ţin de justiţia socială, utilizând tehnologiile actuale pentru a rezolva şi reuşi, a spus Mark Gitenstein.
"144 de persoane au prezentat propuneri de utilizare a reţelelor de comunicare socială pentru a aborda problema corupţiei şi a îmbunătăţi guvernarea, idei de a 'restarta' România. Între jumătatea lunii iulie şi cea a lunii septembrie 2011, ideile au fost dezvoltate, dezbătute pe internet şi au câştigat susţinători, apoi au intrat în competiţie. Aproape 1.000 de români au votat cele mai bune propuneri", a detaliat ambasadorul SUA.
Acesta a arătat că cei mai mulţi români s-au confruntat cu corupţia în viaţa de zi cu zi, inclusiv prin plata la negru pentru servicii medicale.
"Plăţile neoficiale care seamănă cu plăţile pentru servicii pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat însă că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a susţinut Gitenstein.
El a adăugat că, potrivit unui raport anual al Comisiei Europene cu privire la România, două treimi dintre persoanele intervievate au declarat că au oferit bani personalului medical, 80 la sută dintre ele fiind de părere că asemenea plăţi au influenţat destul de mult tratamentul de care au beneficiat. "Acest lucru poate afecta relaţia medic-pacient, care ar trebuie să fie bazată pe încredere, nu pe banii plătiţi", a subliniat ambasadorul american.
El a evidenţiat că MediaAlert este un răspuns inovator la această problemă, fiind o platformă menită să combată corupţia din sistemul de sănătate.
"Cred că Guvernul va descoperi că MediaAlert poate completa eforturile de creştere a transparenţei şi de reformare a sistemului sanitar", a arătat Mark Gitenstein.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a apreciat la rândul său iniţiativa. El a menţionat că la început a avut o avut reţinere ca nu cumva acest lucru să se transforme într-o "vânătoare de vrăjitoare", dar iniţiatorii platformei l-au asigurat că toate informaţiile vor fi verificate de ziarişti cu experienţă.
"Este foarte important acest proiect pentru cetăţeni. Este important ca cetăţenii să sesizeze toate disfuncţionalităţile din sistem şi problemele, care să fie cunoscute şi de autorităţi şi să se ia măsuri. Fără să generalizăm că există corupţie în sistemul de sănătate, la diferite nivele problemele trebuie cunoscute, pentru că astfel se poate cunoaşte adevărata dimensiune a fenomenului şi se pot lua măsuri. Din punct de vedere al MS, va colabora cu cei care au iniţiat această platformă", a precizat subsecretarul de stat.
Vlad Mixich, iniţiator al platformei MedAlert, a arătat că de-a lungul anilor miniştri, preşedinţi ai CNAS şi chiar preşedintele ţării au spus că există corupţie în sistem. "Tocmai de aceea organizaţiile nonguvernamentale trebuie să se implice, să colaboreze cu autorităţile, pentru a aduce la cunoştinţă astfel de situaţii şi pentru a se putea lua măsuri", a evidenţiat Vlad Mixich.
Iniţiatorii au spus că pot verifica informaţiile şi le vor accepta şi pe cele anonime, însă le vor verifica foarte bine, acestea vor fi transmise autorităţilor şi se va urmări dacă au fost sau nu luate măsuri.
Dr. Raed Arafat a apreciat că salariile mici pe care medicii într-adevăr le au nu justifică practicarea unor "plăţi informale". El consideră că toţi aceşti bani ar trebui dirijaţi către asigurări private, dând astfel posibilitatea acordării unor salarii mai mari medicilor.
Proiectul echipei lui Laurenţiu Diaconu-Colintineanu a fost susţinut şi de Ambasada Marii Britanii, compania Yonder, grupul Mercury şi echipa TechSoup Romania. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Raport MCV: Corupţia din sănătate pare foarte răspândită însă MS a avut progrese semnificative Corupţia din sistemul de sănătate pare să fie foarte răspândită, practica plăţilor informale fiind foarte frecventă, în special în oraşele şi localităţile mici şi "cel mai ades pare să fie şi dificil de eradicat", se arată în raportul MCV al Comisiei Europene care remarcă însă că Ministerul Sănătăţii...
INTERVIU/Preşedintele SANITAS Bucureşti:Peste 14.000 de medici şi 28.000 de asistenţi medicali au plecat din România în perioada 2009-2015 Peste 14.000 de medici şi 28.000 de asistenţi medicali au plecat din România în perioada 2009-2015, mulţi dintre ei ajungând să lucreze în cu totul alte domenii, a declarat Viorel Huşanu, preşedintele SANITAS Bucureşti, într-un interviu acordat AGERPRES.
Ministrul Ladislau Ritli a lansat proiectul 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc' Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat, miercuri, cu prilejul lansării proiectului 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc', că este un proiect 'menit să traducă în viaţă strădaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni corupţia şi...