Cele mai citite
 


Rămăşiţele pământeşti ale ultimelor victime cunoscute ale experimentelor medicale naziste îngropate la Viena
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rămăşiţele pământeşti ale ultimelor victime cunoscute ale experimentelor medicale naziste au fost îngropate în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate la Cimitirul Central din Viena/Zentralfriedhof/, în prezenţa preşedintelui austriac Heinz Fischer, primarului oraşului Viena, Michael Häupl, precum şi preşedintelui Comunităţii Evreieşti, Oskar Deutsch, scrie Der Kurier în ediţia de joi.
La 67 de ani de sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, o urnă conţinând rămăşiţele pământeşti a mai mult de 60 de persoane, care au murit la spitalul psihiatric 'Am Steinhof', a fost depusă la Zentralfriedhof, în zona cimitirului în care se odihnesc victimele naţional-socialismului.
Victimele au fost în mare parte pacienţi, suferinzi de boli psihice sau dizabilităţi mentale, care au fost internaţi în perioada 1940-1941 la spitalul 'Am Steinhof'. Cel mai bătrân avea 86 de ani, cel mai tânăr - doar 4 ani. Majoritatea proveneau din Viena şi din Hamburg (Germania).
Spitalul psihiatric 'Am Steinhof', devenit astăzi Spitalul Otto-Wagner, a fost unul dintre centrele în care naziştii au desfăşurat experimente medicale. Istoricii estimează că aici, între 1938 şi 1945, şi-au pierdut viaţa mai bine de 7.500 de pacienţi, majoritatea fiind victime ale programelor de eutanasiere. Alţii au murit datorită neglijenţei personalului medical, prin înfometare sau infectare deliberată cu diverse boli.
Părţi din creierele şi trupurile lor au fost folosite în cercetarea medicală nu numai în perioada nazistă, ci şi după.
În 2002, creierele a 789 de copii, ucişi în salonul pedriatic de la Steinhof, au fost îngropate la Viena, în acelaşi cimitir.
Mostrele fuseseră ţinute în borcane, în spital, timp de decenii.
De atunci, Primăria oraşului a depus eforturi pentru soluţionarea altor astfel de cazuri, sperând să pună capăt unuia dintre cele mai întunecate capitole din istoria Vienei.AGERPRES/(Smaranda Câmpeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PREZIDENŢIALE Timiş: Persoane cu dizabilităţi mentale sub tutelă au putut vota, spune reprezentantul unei fundaţii Zeci de persoane din Timişoara, care au dizabilităţi mentale grave, au putut votat duminică, pentru că se aflau pe listele electorale permanente, a afirmat, miercuri, Laila Onu, preşedinta Fundaţiei Pentru Voi.
O orchestră austriacă de muzicieni cu dizabilităţi va concerta la nunţile prinţilor William şi Albert al II-lea Viena, 14 dec /Agerpres/ - O orchestră austriacă alcătuită în majoritate din muzicieni suferind de sindromul Down va concerta la două nunţi regale în acest an, în Marea Britanie şi Monaco, relatează AP şi publicaţia The Austrian Times.
Soluţii IT pestru persoane cu dizabilităţi, dezvoltate de specialişti clujeni, câştigătoare ale unor premii în Olanda Două aplicaţii software realizate de IT-iştii unei firme clujene au câştigat premii la Computable Awards Olanda.
Persoanele cu probleme mentale sunt împiedicate să voteze în multe state din UE În contradicţie cu dreptul internaţional şi european, pe teritoriul Uniunii Europene cetăţenilor cu probleme de sănătate mentală le este refuzat în mod regulat dreptul de a vota, susţine un nou raport preluat de EUObserver în ediţia de marţi.
CRJ: 5.000 de persoane instituţionalizate cu dizabilităţi mintale au murit, în ultimii 5 ani, în condiţii necunoscute Reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, ai Centrului de Investigaţii Media, Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Guvernului au participat miercuri, la Braşov, la o dezbatere privind rezultatele monitorizărilor independente şi ale investigaţiilor j...
Braşov: Cele 24 de fete cu dizabilităţi de la Brădet au nevoie urgentă de haine, încălţăminte,şi produse pentru igienă Preşedintele Comisiei de Sănătate din Consiliul Judeţean (CJ Braşov), Andrei Kadaş, a făcut apel joi, într-o conferinţă de presă, pentru ajutorarea cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse pentru igienă a celor 24 de fete cu dizabilităţi de la Complexul de Reabilitare Şcolară Brădet, făcut scrum, cu...