Cele mai citite
 


Rinita alergică, cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă
vineri, 11 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie, ORL
 

Organizaţia Mondială de Alergie (WAO) avertizează că între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii suferă de rinită alergică.

Dintre bolile alergice, rinita alergică este cea mai frecventă formă de rinită noninfecţioasă.
Asist. univ. Elena Camelia Berghea, medic primar alergolog la Centrul medical de Diagnostic şi Tratament "Dr. Victor Babeş", a precizat joi în conferinţă de presă că 'rinita alergică este definită de prezenţa blocajului nazal, secreţiilor nazale, strănutului supărător şi a mâncărimilor de nas, secundar expunerii la alergeni ce determină inflamaţia imunoglobulinei E-mediată, persistentă, a mucoasei nazale'.
Mai multe tipuri de alergie apar adesea la acelaşi pacient: rinită, conjunctivită alergică şi astm sau rinită, astm şi alergii alimentare.
În funcţie de durata simptomelor, medicul poate depista o alergie persistentă sau intermitentă iar în funcţie de severitate este o alergie uşoară sau moderat/severă.
Această clasificare a rinitei alergice este importantă pentru precizarea tratamentului care se adaptează la severitatea şi durata simptomelor, a subliniat medicul Camelia Berghea.
Factorii alergeni cei mai frecvenţi sunt acarienii din praful din casă, epiteliile animalelor de companie, gândacul de bucătărie, mucegaiurile, polenurile de la pomi, gramineele etc.
Cu ajutorul testelor alergologice standardizate (teste cutanate prick sau teste serologice) este confirmată suspiciunea clinică de rinită alergică.
În tratamentul rinitei alergice se utilizează mai multe clase de medicamente. De asemenea, există imunoterapia specifică prin administrarea injectabilă sau sublinguală a unui vaccin pe perioade de 3-5 ani în doze repetate de extracte alergenice.
Rinita alergică este una dintre numeroasele boli alergice care, potrivit WAO, reprezintă o problemă globală de sănătate. Astfel, în lume sunt aproximativ 300 milioane de cazuri de astm şi până în 2025 este estimată o prevalenţă a astmului de 400 milioane cazuri.
Există 400 milioane de cazuri de rinită alergică, prevalenţă în creştere, aceasta constituind factor de risc pentru dezvoltarea astmului, a cărui evoluţie o agravează.
Un procent de 30-40% din populaţia globului suferă de boli alergice.
În România nu sunt date statistice exacte, dar se estimează că 23%-24% din populaţie ar suferi de rinită alergică, a menţionat dr. Camelia Berghea. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alergiile, neplăcerile sezonului de primăvară - cât de răspândite sunt alergiile - care sunt cei mai frecvenți alergeni - simptome, tratament, prevenție
Iritaţii şi surgeri oculare Conjunctivita sau ochii roşii este forma cea mai comună de iritaţie oculară, ea provocând usturime, roşeaţă şi/sau scurgeri. Blefarita produce simptome asemănătoare, ambele afecţiuni putând fi rezultatul unei răni, infecţii, corp străin în ochi, al unei alergii sau al expunerii la substanţe...
Cum sa ne ferim de rinita alergica Rinita alergica este o afectiune de natura alergica a mucoasei nazale care se manifesta prin stranut, secretii apoase nazale, mancarime a nasului, ochilor si gatului, lacrimare, simptome care apar simultan cu expunerea la alergen. Rinita alergica este de obicei sezoniera, fiind declansata...
Asociaţia Mondială de Alergologie: Bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice Asociaţia Mondială de Alergologie atrage atenţia că bolile alergice sunt în creştere şi tind să capete proporţii epidemice, sunt din ce în ce mai complexe în toată lumea, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, medicul Camelia Berghea.
DERMATITE FRECVENTE LA NOU NĂSCUŢI ŞI SUGARI: Dermatita atopică Dermatita atopică (eczema constituţională), afecţiune cutanată cu incidenţă în creştere, ce evoluează cronic (ani), în pusee, cu perioade de remisiune completă sau parţială, având o etiopatogenie complexă, în care rolul principal îl are interacţiunea factorului genetic (pattern poligenic ) cu factorii...
Bolile alergice au un impact sever asupra calității vieții copiilor Formele severe și complexe de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, iar bolile alergice tind să capete proporții epidemice. Segmentul dominant afectat este reprezentat de copii și tineri adulți, unde prevalența alergiilor este de până la 8%. În cazul alergiilor alimentare, prevalența...